window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-2B1XFM5BLR');
Loading Events

All Events

Visit The Cyprus Institute researchers and learn about their fascinating projects!

Ομάδα: Ferenc Pittler, Αντρέας Αθηνοδώρου, Gabrielle Pierini και άλλα μέλη του CaSToRC

Στοχεύουμε σε παιδιά ηλικίας 8+. Στο έργο παρουσιάζουμε περίπλοκο σχηματισμό πρωτονίων από στοιχειώδη δομικά στοιχεία κουάρκ με τρόπο προσιτό στα παιδιά επίσης. Χρησιμοποιούμε τους κανόνες της ανάμειξης χρωμάτων και της πρόσθεσης ρητών αριθμών.

Ομάδα: Corey McClintock, Jonilda Kushta, Δημήτρης Δημητρίου, Μάριος Χριστοφορίδης, Άγγελος Βιολάρης

Από πού προέρχονται οι διαφορετικοί ρύποι και τα αέρια του θερμοκηπίου; Ρυπογόνες εκπομπές παράγονται συνεχώς από όλες τις δραστηριότητές μας, από τα αυτοκίνητα που οδηγούμε, μέχρι τις καλλιέργειες που καλλιεργούμε και τα ζώα που εκτρέφουμε. Προκειμένου να μοντελοποιήσουμε και να ερμηνεύσουμε τις εκπομπές, για την κατανόηση της ατμόσφαιράς μας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, πρέπει πρώτα να προσδιορίσουμε τον τύπο και το μέγεθος των εκπομπών από διαφορετικές πηγές. Οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορα πολύχρωμα νήματα για να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός τρισδιάστατου ιστού εκπομπών που εντοπίζει τους ρύπους στις διάφορες πηγές τους. Αυτή η δραστηριότητα θα βοηθήσει τους επισκέπτες να οπτικοποιήσουν τα δεδομένα που χρησιμοποιούν καθημερινά οι επιστήμονες για να μας ενημερώσουν για τον καιρό, το κλίμα και την υγεία μας.

Ομάδα: Rahaf Orabi, Nicolette Vollero Levy, Mehmetcan Soyluoglu,Valentina Vassallo

Το περίπτερο θα περιλαμβάνει δραστηριότητες από δύο από τα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης Ανδρεας Πιττας (APAC Labs) του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας (STARC) του Ινστιτούτου Κύπρου.

Η πρώτη εκπαιδευτική δραστηριότητα διοργανώνεται από το εργαστήριο της τρισδιάστατης τεκμηρίωσης και θα παρουσιάσει στο κοινό την εικονική ανακατασκευή του Κούρου του Παλαικάστρου. Πρόκειται για ένα χρυσελεφάντινο άγαλμα που οι αρχαιολόγοι βρήκαν θρυμματισμένο σε πολλά κομμάτια λόγω κάποιων καταστροφικών ενεργειών που συνέβησαν στην αρχαιότητα, με αποτέλεσμα οι συντηρητές να μην είναι σε θέση να το ανακατασκευάσουν στο σύνολό του. Η δραστηριότητα στοχεύει να εισαγάγει το κοινό στις δυνατότητες που παρέχει η ψηφιακή τεχνολογία για την εικονική επανατοποθέτηση και την ανακατασκευή κατακερματισμένων αντικειμένων και πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση αρχαιολογικών προβλημάτων.

Οι τρισδιάστατες εκτυπώσεις όλων των θραυσμάτων του αγάλματος θα επιτρέψουν στους επισκέπτες να έχουν μια «πρακτική» εμπειρία και τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τη διαδικασία ανασυγκρότησης και να προτείνουν ιδέες επανασυναρμολόγησης του. Για τους νεότερους επισκέπτες θα παρασχεθούν χρωματιστά φύλλα του Κούρου του Παλαικάστρου ώστε να συμπληρώσουν τα μέρη του αγάλματος που λείπουν και να φανταστούν πώς ήταν στην αρχαιότητα. Το περίπτερο θα περιλαμβάνει επίσης μια οθόνη που θα δείχνει βίντεο από την ανακάλυψη του αγάλματος και την εικονική διαδικασία που πραγματοποίησε η ομάδα των εργαστηρίων APAC.

Στη δεύτερη δραστηριότητα θα παρουσιαστεί η εργασία του Κυπριακού  Εργαστηρίου Δενδροχρονολόγησης των Εργαστηρίων APAC. Η προτεινόμενη δραστηριότητα ονομάζεται ”Επιστήμη του Δάσους” και είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να διδάξει σε παιδιά όλων των ηλικιών την επιστημονική μέθοδο ανάλυσης των δακτυλίων των δέντρων, γνωστή και ως δενδροχρονολόγηση. Η κύρια μέθοδος διδασκαλίας περιλαμβάνει τη χρήση φορητού ψηφιακού μικροσκοπίου για την εξέταση δειγμάτων ξύλου που ελήφθησαν από τις κορυφές της οροσειράς του Τροόδους. Με αυτή τη δραστηριότητα, τα παιδιά θα μπορούν να παρατηρούν τα ξύλινα κύτταρα χρησιμοποιώντας ένα μικροσκόπιο και να εξερευνούν τα γηγενή είδη δέντρων της Κύπρου από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Το επιλεγμένο δείγμα ξύλου για αυτή τη δραστηριότητα έχει σημάδια από πυρκαγιά, αρα οι μαθητές θα γνωρίσουν σχετικά με τις ιστορικές δασικές πυρκαγιές. Αυτό θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν πώς η επιστημονική έρευνα μπορεί να αποκαλύψει σημαντικά φυσικά γεγονότα και τη σχέση τους με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Συνολικά αυτή η δραστηριότητα θα εμπλέξει τα παιδιά στην επιστήμη και θα τα εμπνεύσει να εκτιμήσουν τον φυσικό κόσμο γύρω τους χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου.

Ομάδα: Ευθυμία Νικήτα, Εύη Μαργαρίτη, Παναγιώτης Κούλλουρος, Γεωργία Κασαπίδου, Κυριακή Τσίρτση, Σιμεών Γκινούδης, Άννα Καρλιγκιώτη, Άννα Σπύρου, Άγγελος Χατζηκουμής, Gkampriella Selempa, Antonio Caruso

Η βιοαρχαιολογία εξετάζει οργανικά κατάλοιπα, δηλαδή σπόρους, ανθρώπινα και ζωικά οστά, από αρχαιολογικές ανασκαφές. Αυτά τα κατάλοιπα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ‘αφανείς ήρωες’ επειδή μας δίνουν μοναδικές πληροφορίες για τη ζωή των προγόνων μας, αλλά συχνά περνούν απαρατήρητα στις ανασκαφές, ακόμα και στα μουσεία, όπου έμφαση δίνεται συνήθως στον υλικό πολιτισμό. Πώς μπορούν όμως οι σπόροι και τα οστά να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα την ιστορία μας;

Έχοντας ως ξεναγούς/οδηγούς Αρχαιολόγους- Ερευνητές του Ινστιτούτου Κύπρου, θα εξερευνήσουμε πώς οι αρχαίοι σπόροι και τα ζωικά οστά μπορούν να διαφωτίσουν τη διατροφή, το περιβάλλον και την οικονομία στην αρχαία ανατολική Μεσόγειο, από την προϊστορία μέχρι και πρόσφατα. Επίσης, θα δούμε πώς από τα ανθρώπινα οστά που βρίσκουμε σε μια ανασκαφή μπορούμε να δούμε πώς ζούσαν οι πρόγονοί μας: Σε τί ηλικία μπορούσαν να φτάσουν; Aπό τί αρρώστιες υπέφεραν; Πόσο δύσκολες ήταν οι καθημερινές τους εργασίες; Η παρούσα δράση μας ταξιδεύει στις ρίζες των Μεσογειακών πληθυσμών, από την Νεολιθική περίοδο μέχρι σήμερα. Καλούμε, λοιπόν, μαθητές/τριες Δημοτικού για ένα ταξίδι στο παρελθόν με οδηγούς μας τους ‘αφανείς ήρωες’ της ανασκαφής.

Ομάδα: Adriana Bruggeman, Ηλίας Γιαννάκης, Hakan Djuma, Ιωάννης Σοφοκλέους, Νιόβη Χριστοδούλου, Αχιλλέας Μηνά, Χρίστος Ζουμίδης

Το νερό είναι βασικό συστατικό ύπαρξης για τον άνθρωπο, τη βλάστηση και τα οικοσυστήματα, και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση του τοπίου.  Η δραστηριότητα εστιάζει σε διαδραστικές μεθόδους, οπού με βιωματικό τρόπο θα δούμε το πώς οι επιλογές χρήσης γης επηρεάζουν το οικοσύστημα και συγκεκριμένα τους υδάτινους πόρους και το έδαφος.

Το Έργο αυτό έχει εγκριθεί κάτω από το πρόγραμμα Horizon Europe (call HORIZON-CL6-2022-COMMUNITIES-01-05) στο χρηματοδοτικό εργαλείο Έρευνας και Καινοτομίας (RIA). Ένας από τους κύριους στόχους του Έργου είναι να υλοποιηθούν πιλοτικά έργα με λύσεις βασισμένες στη φύση – Nature Based Solutions (NBS) – σε διάφορες περιοχές στην Ευρώπη και στις συνεργαζόμενες στο Έργο αυτό χώρες. Επίσης, απαραίτητο στοιχείο αποτελεί η έννοια του Living Knowledge Lab και η συμμετοχή των αρμόδιων Κυβερνητικών Τμημάτων, της τοπικής κοινωνίας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο σχεδιασμό.

Σημαντική συμβολή σε αυτό το Έργο έχει και ο Δήμος Στροβόλου, αφού το Έργο αυτό περιλαμβάνει συνέργειες με τους υφιστάμενους σχεδιασμούς για αναβάθμιση του Γραμμικού Πάρκου Πεδιαίου στα πλαίσιο της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης που χρηματοδοτείται μέσω του εργαλείου ΘΑλΕΙΑ 2021-2027.

Υπεύθυνος Ερευνητικού Προγράμματος:
Georgios Artopoulos / g.artopoulos@cyi.ac.cy / +357 22 208619

Ομάδα:
Constantinos Kritiotis / c.kritiotis@cyi.ac.cy / +357 22 397 596
Charalampos Spanos / c.spanos@cyi.ac.cy / +357 22 208 749

Κατεβάστε flyer #1, flyer #2, flyer #3

Συνθέτουμε νέα υλικά! Καταλαβαίνουμε πως κινούνται τα ρευστά! Εκπαιδεύουμε τους υπολογιστές πως να μαθαίνουν μόνοι τους! Μαθαίνουμε για κβαντικούς υπολογιστές!

Τι σημαίνουν αυτές οι δραστηριότητες και τι κοινό έχουν μεταξύ τους;

Ελάτε σε ένα ταξίδι μαζί μας για να σας δείξουμε πως η χρήση (υπερ)υπολογιστών μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξη της επιστήμης και της γνώσης. Για να καταλάβουμε καλύτερα τον κόσμο γύρω μας! Για να μάθουμε για κβαντικούς υπολογιστές παίζοντας ήχους μέσω πρακτικών επίδειξών! Για να λύσουμε πραγματικά προβλήματα!

Υπεύθυνος Ερευνητικού Προγράμματος: Christodoulos Stylianou / c.stylianou@cyi.ac.cy / +35795595909

Ομάδα: Giorgos Kosta, Minas Trattou, Stefanos Ioannou, Leonidas Christodoulou

Ο Zephyr είναι ένας μίνι υπερυπολογιστής σχεδιασμένος για να καθιστά τον περίπλοκο κόσμο των υπερυπολογιστών προσβάσιμο και ελκυστικό για νεαρούς μαθητές. Φτιαγμένος από 18 υπολογιστές Raspberry Pi, αποδεικνύει τη δύναμη της συνεργασίας στον υπολογισμό μέσω διαδραστικών παιχνιδιών και οπτικών ενδείξεων. Στην επιστημονική μας έκθεση, τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν την επίλυση πραγματικών προβλημάτων μέσω δραστηριοτήτων εμπειρίας, επιδεικνύοντας το τεράστιο δυναμικό της ομαδικής εργασίας στην τεχνολογία. Ο Zephyr φέρνει την έννοια του υπερυπολογιστή στη ζωή, προσφέροντας μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία που εμπνέει περιέργεια και καινοτομία.

Τι είναι ο Zephyr;

Φανταστείτε έναν υπερυπολογιστή τόσο μεγάλο που γεμίζει ένα ολόκληρο δωμάτιο με τα πολλά μέρη του! Αυτός είναι ο Cyclone. Αλλά, είναι πολύ μεγάλος για να τον φέρουμε στην επιστημονική μας έκθεση. Γι’ αυτό έχουμε κάτι ξεχωριστό που λέγεται Zephyr – ένας μίνι υπερυπολογιστής που είναι εξίσου επιβλητικός αλλά αρκετά μικρός ώστε να χωρά σε μια βαλίτσα!

Πώς Λειτουργεί ο Zephyr:

Ο Zephyr είναι σαν μια μικροσκοπική οικογένεια υπερυπολογιστών, αποτελούμενη από 18 μικρούς υπολογιστές που λέγονται Raspberry Pis. Αυτοί οι Pis μπορούν να μιλούν μεταξύ τους και να συνεργάζονται για να λύσουν μεγάλα προβλήματα, ακριβώς όπως κάνουν οι γιγάντιοι υπερυπολογιστές!

  • Μικρός αλλά Ισχυρός: Κάθε Raspberry Pi είναι πολύ μικρός, όχι πολύ μεγαλύτερος από ένα τράπουλα χαρτιών, αλλά μπορεί να κάνει πολλά! Έχουν εγκεφάλους (CPUs) που μπορούν να κάνουν τέσσερα πράγματα ταυτόχρονα.
  • Βλέποντας τη Δράση: Ο Zephyr χρησιμοποιεί πολύχρωμα φώτα για να δείξει τι κάνει – σαν να σκέφτεται σκληρά ή να διατηρεί την δροσιά του.
  • Μιλώντας Μεταξύ Τους: Οι Raspberry Pis περνούν μυστικά μηνύματα μέσω καλωδίων για να μοιραστούν ό,τι γνωρίζουν, ακριβώς όπως το να περνάς σημειώσεις στην τάξη!
  • Ενεργοποίηση: Χρειάζεται περισσότερη ενέργεια (ρεύμα) από έναν φορητό υπολογιστή, αλλά μην ανησυχείτε, έχει το δικό του μαγικό κουτί ισχύος για να λειτουργεί.

Μέσα στον Zephyr:

Έχουμε τοποθετήσει τον Zephyr σε μια διάφανη θήκη, ώστε να μπορείτε να δείτε τα πάντα που συμβαίνουν μέσα. Είναι σαν να κοιτάζετε μέσα σε έναν κυψελίδα και να βλέπετε όλες τις μέλισσες να συνεργάζονται μαζί!

Παιχνίδια στον Zephyr:

Ο Zephyr δεν είναι μόνο για επίδειξη· έχει φοβερά παιχνίδια που σας επιτρέπουν να λύσετε πραγματικά παζλ!

  • Σχεδιασμός Αεροπτερύγιου: Γίνετε σχεδιαστής αεροπλάνων! Χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις για να αλλάξετε το σχήμα της πτέρυγας του αεροπλάνου σας και δείτε αν μπορεί να πετάξει ψηλά χωρίς να χρησιμοποιεί πολύ καύσιμο.
  • Παράκτιες Άμυνες: Παίξτε το ρόλο ενός ήρωα που σώζει μια πόλη από μεγάλα κύματα! Αποφασίστε πού θα τοποθετήσετε τα τείχη άμυνας για να κρατήσετε την πόλη ασφαλή χωρίς να υπερχρεωθείτε.

Γιατί ο Zephyr είναι Τέλειος για την Επιστήμη:

Ο Zephyr μας δείχνει πώς οι υπερυπολογιστές βοηθούν τους επιστήμονες να λύσουν μεγάλα προβλήματα, από το να κάνουν τα αεροπλάνα να πετούν καλύτερα έως το να κρατούν τις ακτές μας ασφαλείς. Και όλα αυτά τα κάνει με έναν τρόπο που είναι διασκεδαστικός και εύκολο να κατανοηθεί!

Ελάτε στην επιστημονική μας έκθεση για να εξερευνήσετε τον μικροσκοπικό αλλά ισχυρό κόσμο του Zephyr. Θα δείτε πώς ακόμη και οι πιο μικροί υπολογιστές μπορούν να λύσουν τεράστια προβλήματα όταν εργάζονται μαζί!

Go to Top