window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-2B1XFM5BLR');
Φόρτωση Εκδηλώσεις

Όλες οι Εκδηλώσεις

Visit The Cyprus Institute researchers and learn about their fascinating projects!

Team: Kirsi Lorentz, Natalie Branca, Sila Kayalp, Bianca Casa, Yuko Miyauchi, Anis Fatima

Ελάτε μαζί μας και μάθετε πώς οι βιοαρχαιολόγοι αποκαλύπτουν τη ζωή των αρχαίων Κυπρίων μελετώντας τα λείψανά τους. Θα σας δείξουμε πώς μελετάμε τα ανθρώπινα οστά, τα δόντια, τα μαλλιά και το δέρμα χρησιμοποιώντας τεχνικές από τη μάκρο έως τη μικροκλίμακα, και όχι μόνο! Από το πεδίο έρευνας, στο εργαστήριο, στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις σύγχροτρον, ακολουθήστε μας στο ταξίδι μας για να εξερευνήσουμε πώς ζούσαν οι αρχαίοι Κύπριοι. Αποκτήστε την ευκαιρία να ασχοληθείτε με πέντε Κύπριους που έζησαν σε διαφορετικές εποχές στο παρελθόν. Διαβάστε τις ιστορίες της ζωής τους και δοκιμάστε μερικές διασκεδαστικές πρακτικές δραστηριότητες εμπνευσμένες από αυτές τις ιστορίες του παρελθόντος.

Team: Mehmetcan Soyluoglu, Rahaf Orabi, Nicolette Levy, Valentina Vassallo, Athanasios Koutoupas, Rafael Moreau, Andriana Nikolaidou

Η δραστηριότητά μας θα έχει πολλαπλές ευκαιρίες για τους μαθητές να ασχοληθούν με τα εργαλεία και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται από το APAC για να αποκαλύψουν στρώματα ιστορίας που κρύβονται μέσα σε αντικείμενα. Ένας διαδραστικός σταθμός γκράφιτι θα προσφέρει στους μαθητές την ευκαιρία να μάθουν για τα μεσαιωνικά γκράφιτι και να δημιουργήσουν το δικό τους. Ένας δενδροχρονολογικός σταθμός θα δώσει στους μαθητές μια πρακτική ματιά σε δείγματα δέντρων κάτω από το μικροσκόπιο. Ένας 3D σταθμός θα δείξει πώς καταγράφουμε τρισδιάστατες σαρώσεις αντικειμένων και τα εκτυπώνουμε 3D για να μάθουμε περισσότερα για τη δημιουργία τους. Ένας multispectral imagingσταθμός θα δείξει πώς να καταγράψετε αόρατες λεπτομέρειες έργων τέχνης και γκράφιτι και να εξερευνήσετε τι είναι κρυμμένο σε κοινή θέα.

Team: Maria Kezoudi, Christos Keleshis

Παρατήρηση της ποιότητας του αέρα με τη χρήση συστήματος αισθητήρα-drone τελευταίας τεχνολογίας. Hands-on περιλαμβάνει άναμμα κεριού το οποίο θα παράξει αιωρούμενα σωματίδια και τα οποία θα εντοπιστούν από τον αισθητήρα.

Team: Elias Giannakis, Hakan Djuma, Ioannis Sofokleous, Niovi Christodoulou, Achileas Mina, Christos Zoumides, Adriana Bruggeman

Το νερό είναι βασικό συστατικό ύπαρξης για τον άνθρωπο, τη βλάστηση και τα οικοσυστήματα, και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση του τοπίου. Η δραστηριότητα εστιάζει σε διαδραστικές μεθόδους, οπού με βιωματικό τρόπο θα δούμε το πώς οι επιλογές χρήσης γης επηρεάζουν το οικοσύστημα και συγκεκριμένα τους υδάτινους πόρους και το έδαφος.

Team: Efthymia Nikita, Evi Margaritis, Angelos Hadjikoumis, Kyriaki Tsirtsi, Panagiotis Koullouros, Mahmoud Mardini, Gkampriella Selempa, Anna Spyrou, Jelena Zivkovic, Maria Dikomitou

H «Αρχαιολογία & Επιστήμη» παρουσιάζει τον υπέροχο κόσμο της εργαστηριακής αρχαιολογικής έρευνας. Τί γίνεται με τα ευρήματα μιας ανασκαφής αφού απομακρυνθούν από το έδαφος; Τί είδους εξειδικευμένες αναλύσεις πραγματοποιούμε σε αυτά για να αποκρυπτογραφήσουμε βασικές πτυχές των συνθηκών διαβίωσης στο παρελθόν; Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη δραστηριότητα θα μεταμορφωθούν σε αρχαιολόγους-επιστήμονες και θα μάθουν διαδραστικά πώς μελετάμε διάφορα τεχνουργήματα (αγγεία, γυαλί, μέταλλο) αλλά και οστά ανθρώπων και ζώων, καθώς και αρχαίους σπόρους. Όχι μόνο θα εξοικειωθούν με τις εργαστηριακές μεθόδους που χρησιμοποιούμε σε κάθε έναν από τους παραπάνω τομείς (αρχαιολογικά υλικά, οστεοαρχαιολογία, αρχαιοβοτανική), αλλά και θα δουν πραγματικές μελέτες από όλη την Κύπρο που αποκαλύπτουν σημαντικές πτυχές του παρελθόντος του νησιού.

Team: Andreas Demou, Kathy Christoforou, Ferenc Pittler, Panayiota Katsamba, Sisem Ektirici,Nicolas Theodosiou, Stelios Erotokritou

Οι υπολογιστικές επιστήμες θεωρούνται πλέον ως ένα σημαντικότατο εργαλείο των νέων επιστημών καθώς και της καινοτομίας. Μέσω της υπολογιστικής ισχύς των υπερυπολογιστών, είμαστε σε θέση να προσομοιώσουμε φυσικά φαινόμενα των οποίων οι χαρακτηριστικές κλίμακες εκτείνονται απο τον μακρόκοσμο – όπως τα άστρα, στο μικρόκοσμο – όπως τα μικρόβια, και απο το παρελθόν – όπως η παλαιοντολογία, στο μέλλον – όπως η πρόβλεψη του κλίματος. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να τα μελετήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια από ότι μπορούσαμε μέχρι τώρα, και να καταλήξουμε σε νέα γνώση, προϊόντα και υπηρεσίες για το καλό της ανθρωπότητας καλύπτοντας διαφορετικά κοινωνικά πεδία.

  1. Θα παρουσιάσουμε τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Έρευνας και Υποδομών PRACE, EuroCC, EuroHPC και NI4OS-Europe στα οποία η Ελλάδα και η Κύπρος λαμβάνουν μέρος. Ένας απο τους στόχους των πιο πάνω προγραμμάτων είναι η παροχή υπολογιστικών πόρων και υπηρεσιών στα πλαίσια επιστημονικών εφαρμογών σε διάφορα επιστημονικά πεδία όπως η Υπολογιστική Φυσική, η Κλιματολογία, οι Επιστήμες Ζωής, η Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά και η Μηχανική Μάθηση. Οι υπολογιστικές μηχανές οι οποίες χρησιμοποιούνται για αυτό το σκοπό συμπεριλαμβάνουν Υπερυπολογιστές (HPC) και χώρους αποθήκευσης και διαχείρισης δεδομένων. Στο φεστιβάλ θα παρουσιαστούν αυτά τα προγράμματα μέσα από διαδραστικές επιστημονικές εφαρμογές, βιντεοπαιχνίδια και συζητήσεις.
  2. Συνθέτουμε νέα υλικά!  Καταλαβαίνουμε πως κινούνται τα ρευστά! Εκπαιδεύουμε τους υπολογιστές πως να μαθαίνουν μόνοι τους! ​ ​​Τι σημαίνουν αυτές οι δραστηριότητες και τι κοινό έχουν μεταξύ τους? ​​​Ελάτε σε ένα ταξίδι μαζί μας για να σας δείξουμε πως η χρήση (υπερ)υπολογιστών μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξη της επιστήμης και της γνώσης. Για να καταλάβουμε καλύτερα τον κόσμο γύρω μας! Για να λύσουμε πραγματικά προβλήματα!​
  3. Πως μπορεί κάποιος να μεταδώσει μηνύματα τα οποία μόνο ο αποδέκτης να μπορεί να τα αποκρυπτογραφήσει; Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση η οποία απασχολεί τον άνθρωπο από τα αρχαία χρόνια! Θα παρουσιάσουμε μια λύση σε αυτό το πρόβλημα η οποία χρονολογείται από τον καιρό των Ελλήνων και Σπαρτιατών στρατιωτών  και πως πιο μοντέρνες λύσεις χρησιμοποιούνται σήμερα.

 

Team: Florence Dubart, Jonilda Kushta, Corey Evans McClintock

Η Κύπρος και όλη η περιοχή της Μέσης Ανατολής πολύ πιθανόν να επηρεαστούν από τη κλιματική αλλαγή.Ένας τρόπος παρακολούθησης των εκπομπών είναι oι εθνικές εκθέσεις απογραφής εκπομπών. Οι επισκέπτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολύχρωμες κορδέλες για να κτίσουν ένα τρισδιάστατο δίκτυο εκπομπών ενώνοντας τους ρύπους με τη πηγή τους. Θα λάβουν μέρος σε ψηφιακές δραστηριότητες για καλύτερη κατανόηση του όλου συστήματος και πιο συγκεκριμένα τι επίδραση είχαν τα μέτρα που ληφθήκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 πάνω στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Χρόνος για κάθε tour: 10 πμ, 12μμ, 14:00 μμ, 16:00 μμ         |          15 άτομα για κάθε tour        |            Fresnel Rooftop Facility

Team: Alaric Montenon

Η Ερευνητική Υποδομή Συγκεντρωτικής Ηλιακής Ενέργειας Κατόπτρων Fresnel για το δομημένο περιβάλλον του Ινστιτούτου Κύπρου είναι μοναδική στο είδος της στην Κύπρο. Η υποδομή είναι ενσωματωμένη στο δομημένο περιβάλλον και βρίσκεται σε λειτουργία από τον Ιούλιο του 2016 στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος STS-MED. Μάλιστα, παρέχει θέρμανση και ψύξη στο κτήριο Novel Technology Laboratory (NTL), χρησιμοποιώντας 288 καθρέφτες παρακολούθησης με συνολική επιφάνεια 184 m2 που αντανακλούν την άμεση ηλιακή ακτινοβολία σε απορροφητή μήκους 32 μέτρων που χρησιμοποιεί ορυκτέλαιο ως υγρό μεταφοράς θερμότητας (HTF). Το HTF θερμαίνεται στους 180°C και αποθηκεύεται σε θερμική μονάδα αποθήκευσης νερού υπό πίεση σε θερμοκρασίες έως 145°C που εξασφαλίζει 2 ώρες συνεχούς λειτουργίας για ψύξη το καλοκαίρι ή 4 ώρες λειτουργίας όταν η ηλιακή πηγή μειώνεται στο χειμώνας.

Team: Magdalene Charalambous & Iasonas Giraud

Το MESH είναι μια λύση που αναβαθμίζει ενεργειακά το κτίριο μέσω της διαμόρφωσης του μικροκλίματος του κτιρίου. Πρόκειται για ένα έξυπνο σύστημα πρόσοψης που μέσα από το σχεδιασμό του, βελτιώνει τη θερμική απόδοση του κτιρίου, ενώ προσφέρει προστασία από το περιβάλλον και η συντήρηση που απαιτείται είναι πολύ χαμηλή. Το σύστημα πρόσοψης MESH αλλάζει τη λειτουργία του ανάλογα με την εποχή (θέρμανση τον Χειμώνα, ψύξη το Καλοκαίρι). Το MESH θα επηρεάσει τα κτίρια και τις πόλεις μας μέσα από την αύξηση της θερμικής άνεσης στο εσωτερικό των κτιρών και τη συνολική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας του κτιρίου. Επιπρόσθετα, το σύστημα MESH θα συμβάλει θετικά στον μετριασμό των επιπτώσεων του φαινομένου “αστικής θερμικής νησίδας”, υποστηρίζοντας την επίτευξη κοινιτήτων μηδενικής ενέργειας. Θα βελτιώσει επίσης τους δημόσιους χώρους. Τέλος, το MESH θα βελτιώσει την αρχιτεκτονική αισθητική και το οπτικό αντίκτυπο του πεπαλαιωμένου κτιριακού περιβάλλοντος μεταμορφώνοντας το χαρακτήρα τους μέσω μιας νέας σχεδιαστικής ταυτότητας.

Video

Go to Top