Το Δέκαθλο Φυσικής είναι μια βιωματική δραστηριότητα με δέκα ενδιαφέροντα πειράματα Φυσικής για μικρούς και μεγάλους.
Το κάθε πείραμα («αγώνισμα») έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα. Έτσι, οι επισκέπτες μπορούν να πειραματιστούν και να ελέγξουν πόσο καλά τα καταφέρνουν σε αυτές τις πειραματικές δραστηριότητες και, παράλληλα, να μάθουν για έννοιες και νόμους της Φυσικής.
Η δραστηριότητα έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα σε δύο κατηγορίες: ομαδική κατηγορία (στην οποία συμμετέχουν ομάδες μαθητών/μαθητριών με μέγιστο αριθμό μελών τα 5 μέλη) και ατομική κατηγορία (στην οποία μπορεί να συμμετέχει όποιος επισκέπτης του Φεστιβάλ επιθυμεί). Οι ομάδες και τα άτομα αγωνίζονται πραγματοποιώντας ενδιαφέρουσες πειραματικές δραστηριότητες της Φυσικής με μετρήσιμο αποτέλεσμα και, ανάλογα με το αποτέλεσμα, παίρνουν βαθμούς.
Στο τέλος του Φεστιβάλ θα ανακηρυχθούν η πρωταθλήτρια ομάδα στην ομαδική κατηγορία και ο/η πρωταθλητής/πρωταθλήτρια στην ατομική κατηγορία. Οι νικητές/νικήτριες παίρνουν από ένα μικρό έπαθλο, σχετικό με τη Φυσική.
Οι επισκέπτες/επισκέπτριες που δεν επιθυμούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, μπορούν απλώς να δοκιμάσουν τα πειράματα κατά την παρουσία τους στο περίπτερο του Δεκάθλου Φυσικής.
Ενδεικτικά, μερικά από τα αγωνίσματα του Δεκάθλου Φυσικής είναι:
- Ισορροπία καρφοβελόνων (οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα πρέπει να ισορροπήσουν στο κεφάλι μιας καρφοβελόνας συγκεκριμένους αριθμούς καρφοβελόνων).
- Αδράνεια ποτηριών (οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες κατασκευάζουν μια στήλη από πλαστικά ποτήρια, ανάμεσα στα οποία έχουν τοποθετηθεί χαρτονάκια και στη συνέχεια να αφαιρέσουν τα χαρτονάκια έτσι ώστε τα ποτήρια να πέσουν το ένα πάνω από το άλλο).
- Ροδέλλες σε μαγνήτη ( οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα πρέπει να ρίξουν πάνω από μια στήλη κυλινδρικών μαγνητών χάλκινες ροδέλες, έτσι ώστε οι μαγνήτες να βρεθούν μέσα στις ροδέλες).
- Μαγνήτιση καρφοβελόνας (οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες χρησιμοποιώντας ένα μόνιμο μαγνήτη θα πρέπει να μαγνητίσουν μια καρφοβελόνα έτσι ώστε αυτή να ανυψώνει όσο το δυνατό περισσότερους συνδετήρες)
- Κολυμβητής του Καρτέσιου (οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι καλαμάκι και ένα συνδετήρα, να φτιάξουν ένα κολυμβητή του Καρτέσιου, δηλαδή ένα σώμα, το οποίο να μπορεί να βυθίζεται, να επιπλέει ή να αιωρείται σε ένα δοχείο (π.χ., πλαστικό μπουκάλι) , ανάλογα με την πίεση ασκήσαμε που ασκούμε στο δοχείο).