Click on the categories below to view the participating groups.

School Title Description
Λύκειο Ιδαλίου, Λευκωσία (SEMEP) Πρότυπα ποικιλότητας των ειδών πεταλούδων εντός και εκτός του δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο Η μελέτη μας αποσκοπεί στην Διερεύνηση των προτύπων ποικιλότητας των πεταλούδων εντός και εκτός του δικτύου Natura 2000, στην διερεύνηση της επίδρασης της ανθοφορίας και της κάλυψης βλάστησης στη βιοκοινότητα των πεταλούδων. Αξιολόγηση περιοχών εντός και εκτός του δικτύου Natura 2000,
γνωριμία του κοινού με τα είδη πεταλούδων της Κύπρου, τη περιβαλλοντική τους σημασία και τη σημασία των περιοχών Natura 2000 στην προστασία των ειδών χλωρίδας και πανίδας ιδιαίτερα των πεταλούδων.
Λύκειο Κύκκου Β', Λευκωσία (SEMEP) “PLAN BEE”: ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΟΝΑΧΙΚΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ Σε συνέχεια της μελέτης μας για τις μοναχικές μέλισσες που ξεκίνησε την περασμένη σχολική χρονιά, φέτος αποφασίσαμε να μείνουμε εντός της αυλής του σχολείου και να ερευνήσουμε κατά πόσο μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο φιλόξενο περιβάλλον για τις μοναχικές μέλισσες που συναντούμε εκεί. Καταστρώσαμε δηλαδή ένα “plan BEE”.
Μέσα από πρόσφατη βιβλιογραφία είδαμε ότι στην Κύπρο καταγράφηκαν 369 είδη μελισσών,21 ενδημικά και ότι σήμερα ο πληθυσμός των μοναχικών μελισσών άρα και των ενδημικών μελισσών της Κύπρου αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και ολοένα μειώνεται. Ιδιαίτερα στις πόλεις όπου το περιβάλλον για αυτές είναι εξαιρετικά αφιλόξενο (εντομοκτόνα, κλιματική αλλαγή).
Η συλλογή και η ταξινόμηση κάποιων μελισσών που από την αυλή του σχολείου μας έγινε παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς που αντιμετωπίσαμε, έτσι μπορέσαμε να μελετήσουμε τη βιβλιογραφία και να μαζέψουμε κάποια στοιχεία για τις μοναχικές μας μέλισσες, που ανήκουν στις οικογένειες Megachillidae, και Apidae.
Υποθέσαμε μέσα από τα πιο πάνω ότι οι μοναχικές μέλισσες που ζουν/επισκέπτονται την αυλή του σχολείου μας προτιμούν το ξενοδοχείο εντόμων και όχι το έδαφος για να φτιάξουν τις φωλιές τους και να αφήσουν τα αυγά τους. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα τέτοιο ξενοδοχείο για να ερευνήσουμε την υπόθεσή μας.
Η παρούσα δραστηριότητα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού μέσα από αυτήν μπορέσαμε να ταξινομήσουμε κάποιες μέλισσες, να μάθουμε πως φτιάχνονται τα ξενοδοχεία εντόμων και κατά πόσο τα είδη που βρήκαμε μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί. Η παρουσία του σε ένα κατά τα άλλα αφιλόξενο για τις μέλισσες περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει και αποτρεπτικό παράγοντα για τον ψεκασμό με βλαβερά εντομοκτόνα ή για να προωθηθεί το βιολογικό ψέκασμα οπότε αυτόματα θα έχουν ένα πιο φιλόξενο περιβάλλον.
Τέλος, μέσα από τη μελέτη αυτή γίνεται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για αυτούς τους τόσο σημαντικούς επικονιαστές, την προστασία τους και την πρόσκληση για φιλοξενία σε αυλές, κήπους και πάρκα της πόλης.
Λύκειο Κύκκου Β’, Λευκωσία ΜΗ ΝΕΥΤΩΝΕΙΑ ΥΓΡΑ

 Σε ταινίες δράσης έχουμε δει σκηνές με ανθρώπους να πέφτουν σε κινούμενη άμμο και όσο κινούνται, να βυθίζονται περισσότερο, ώσπου κάποιος να τους ρίξει ένα σχοινί και να τους τραβήξει γρήγορα έξω. Ο ‘τρόπος συμπεριφοράς’ της κινούμενης άμμου είναι κάτι συναρπαστικό και μας έσπρωξε να ψάξουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Έτσι φτάσαμε στα μη νευτώνεια υγρά!
Υγρά που άλλοτε εμφανίζουν ιδιότητες στερεών και άλλοτε ιδιότητες υγρών.
Η ιδιαίτερη αυτή συμπεριφορά τους, τα κάνει πολύ ενδιαφέροντα γιατί μπορούμε, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα, να παρουσιάσουμε ευφάνταστα πειράματα ακόμα και να δημιουργήσουμε έργα τέχνης!
Ένα υγρό ανήκει στην κατηγορία των μη νευτώνειων υγρών όταν συμπεριφέρεται ως υγρό όταν του ασκούνται μικρές δυνάμεις, ενώ όταν του ασκούνται μεγάλες δυνάμεις, συμπεριφέρεται ως στερεό. Στα υγρά της κατηγορίας αυτής, το ιξώδες τους (δηλ. το πόσο παχύρρευστα είναι) εξαρτάται από τις δυνάμεις που τους ασκούνται. Για παράδειγμα: το μέλι όσο το ανακατεύουμε, τόσο γίνεται ρευστότερο (το ιξώδες του μειώνεται), η φρέσκια κρέμα όσο την ‘κτυπάμε’ στο μίξερ, τόσο γίνεται παχύρρευστη (το ιξώδες της αυξάνεται) κ.α.. Αντίθετα, στα κανονικά (νευτώνεια) υγρά το ιξώδες δεν επηρεάζεται από εξωτερικές δυνάμεις.
Στο βίντεο που ετοιμάσαμε θα δείξουμε ένα μη νευτώνειο υγρό που εμείς φτιάξαμε αναμειγνύοντας νερό με άνθος αραβοσίτου (κορν φλάουερ), θα κάνουμε μια επίδειξη των ιδιοτήτων του και θα σας δώσουμε και τη συνταγή για να το κάνετε και σεις σπίτι σας!
Τα μη νευτώνεια υγρά δεν εμφανίζονται μόνο στη φύση αλλά, βρίσκουν εφαρμογή στην προστασία των θεμελίων σε κτίρια που είναι κτισμένα σε αργιλώδη εδάφη (κώννος), σε αλεξίσφαιρα γιλέκα, αλλά και στα ειδικά εφέ ταινιών όπως το Matrix!

Α΄ Τεχνική και Επαγγελματική Σχολη Εκπαιδεύσης και Κατάρτισης Λευκωσίας
( Α΄ ΤΕΣΕΚ Λ/ΣΙΑΣ)
Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γενικά σ’ έναν αγωγό είναι δυνατόν να δημιουργηθεί προσανατολισμένη κίνηση, δηλαδή κίνηση προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση φορτισμένων σωματιδίων, ενώ κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στους μονωτές. Στους μεταλλικούς αγωγούς τα σωματίδια που εκτελούν την προσανατολισμένη κίνηση είναι τα ελεύθερα ηλεκτρόνια. Λέμε τότε ότι ηλεκτρικό ρεύμα διαρρέει τον αγωγό.

Οι φορείς του ηλεκτρικού ρεύματος :
1. Στους αγωγούς είναι τα ελεύθερα ηλεκτρόνία
2. Στους ηλεκτρολύτες είναι τα ίοντα.
3. Στους αέριους αγωγούς (λαμπτήρες νέου) είναι τα ιόντα και τα ηλεκτρόνια.

Τα ηλεκτρόνια δεν κινούνται με την ίδια ευκολία σε όλους τους αγωγούς, για παράδειγμα, σ’ ένα χάλκινο σύρμα κινούνται ευκολότερα απ’ ό,τι σ’ ένα σιδερένιο σύρμα ίδιων διαστάσεων. Λέμε ότι ο χαλκός είναι καλύτερος αγωγός από το σίδηρο. Στην πραγματικότητα ακόμα και μέσα στους μονωτές τα ηλεκτρόνια κινούνται αλλά με πολύ μεγαλύτερη δυσκολία απ’ όση στους αγωγούς το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι οι μονωτές διαθέτουν ελάχιστα ελεύθερα ηλεκτρόνια.

Ορισμένα υλικά, όπως για παράδειγμα το πυρίτιο και το γερμάνιο, κάτω από ορισμένες συνθήκες συμπεριφέρονται άλλοτε ως αγωγοί και άλλοτε ως μονωτές. Αυτά τα υλικά τα ονομάζουμε ημιαγωγούς. Στόχος: Mε το energy stick θα μελετήσουμε διάφορα υλικά (πλαστικό, ξύλο, σίδερο, σύρμα, νερό, ανθρώπινο σώμα) κατά πόσο είναι μονώτες ή αγωγοί του ηλεκτρικού ρεύματος.
1.Σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας θα δώσουμε ένα κομμάτι ξύλο στον άνθρωπο που την έπαθε και δεν θα του δώσουμε το χέρι μας γιατί το ηλεκτρικό ρεύμα θα πέράσει μέσα από το σώμα μας.
2.Στις πρίζες δεν βάζουμε μεταλλικά αντίκείμενα για να βάλουμε το τροφοδοτικό.
3.Στις τοστιέρες δεν τοποθετούμε το μαχαίρι για να βγάλουμε τις φρυγανίες.

STEMFREAK Κέντρο Εκπαίδευσης και Καινοτομίας στα γνωστικά αντικείμενα των STEAM, Λευκωσία Δημιουργώντας Φως και θέαμα: όταν η τεχνολογία συναντά την τέχνη και την επιχειρηματικότητα.

Οι ηλεκτρικές συσκευές αποδεικνύονται μέρα με τη μέρα ουσιαστικές για την καθημερινότητά μας. Στον σύγχρονο κόσμο, τα ηλεκτρονικά gadgets διεισδύουν σε κάθε πτυχή της ζωής μας ( στο σπίτι, στις επιχειρήσεις, στο σχολείο κτλ.) και κάνουν τις καθημερινές εργασίες μας απλές και εύκολες.Τα ηλεκτρονικά gadgets συνδέονται άρρηκτα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας. Ποιοι είναι όμως οι επαγγελματίες πίσω από αυτές τις εφευρέσεις; Μα φυσικά οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και οι σχεδιαστές προϊόντων! Οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί χρησιμοποιούν τις αρχές των μαθηματικών και της φυσικής για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την αξιολόγηση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και συστημάτων.

Εργάζονται με εύρος τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών συσκευών, των συστημάτων φωτισμού και των ηλεκτρολογικών, των τηλεπικοινωνιών και των δορυφορικών συστημάτων. Οι μαθητές εργαζόμενοι στις Ομάδες Καινοτομίας του κέντρου μας εργάζονται ως ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και σχεδιαστές προϊόντων. Στην ταινία παρουσιάζεται ένα λειτουργικό πρωτότυπο που έφτιαξαν οι μαθητές με στόχο να αξιοποιηθεί η τεχνολογία αυτή στην τέχνη. Πρόκειται για ένα πίνακα που αξιοποιεί την τεχνολογία Neopixel και μπορεί να μεταβάλει το φωτισμό μικρών λαμπτήρων ώστε να δημιουργεί ένα φαντασμαγορικό αποτέλεσμα!

STEMFREAK Κέντρο Εκπαίδευσης και Καινοτομίας στα γνωστικά αντικείμενα των STEAM, Λευκωσία Young Innovator Designs an External Shortcut Device Did you know that using keyboard shortcuts can increase productivity and save you time? Yes, the term “shortcut” may seem daunting at first, but if you use computers every day it’s important to consider the benefits! To help you to get into the habit of using keyboard shortcuts, here are three reasons that may encourage you even more: 1. Efficient and timesaving: Using shortcuts makes you more efficient at doing certain tasks on your computer. When you are re not necessarily reaching for the mouse every second and once you start using shortcuts each day, you’ll start noticing a boost to productivity. Take for example the task of selecting all the text in a document: instead of using the mouse to click and hold it across the whole document, you can simply press Ctrl+A. Easy, right? This quick shortcut lets you do more with less effort. 2. Multi-tasking: Being a multi-tasker is sometimes required in life. It’s an ability that lets us tick boxes in our to-do list quickly, especially when juggling with dozens of tabs and tools at once. Knowing the right shortcuts allow you to easily navigate your way through these tasks in less time than usual. You might feel awkward using a combination of keys while using your mouse at the same time, but once you start powering through your work as a keyboard ninja, you’ll never look back. 3. Health benefits: Cutting down on your mouse usage by using keyboard shortcuts can help reduce the risks of RSI (Repetitive Syndrome Injury). Many people develop RSI by doing a repetitive task– like resting the heel of your palm on the desk and raising your fingers to use the mouse. If you use keyboard shortcuts, you can save hundreds of mouse clicks and movements each day. So you are convinced! Difficult for you to remember all these combination of keys to press? Not anymore. Fortunately for you STEMFREAK students are here. The film presents the work of a student who participates in the innovation teams of our center. The developer has developed a working prototype of a device that connects to the computer and runs an external shortcut device. In its final form the product is expected to be sold electronically on the ROBO.CY website. In the movie you will see the creator presenting his innovation and how this idea started and works!
PASCAL Private English School, Limassol What makes pancakes and crepes different?

Goal: Understanding how leavening agents work.

Description: The chemistry, biology and history behind leavening agents followed by a practical showing which leavening agent makes the bread rise the most.

Applications: Baking cakes, bread, pancakes.

Interest for the public: Understanding how leavening agents work and how to use them.

Εμπορική Σχολή Μιτσή Λεμύθου, Λεμεσός (SEMEP) Μοναχικές Μέλισσες στο Δασώδες Οικοσύστημα της Λεμεσού Το σχολείο μας είναι κτισμένο έξω από το χωριό Λεμύθου σε υψόμετρο 1170 μέτρα. Βρίσκεται βυθισμένο στο πράσινο. Η φύση γύρω μας είναι για μας πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Ζούμε καθημερινά μέσα στο δάσος και ερχόμαστε σε άμεση επαφή με πολλά ζώα και φυτά. Ένα από αυτά τα ζώα είναι και οι μέλισσες.
Οι μέλισσες είναι συχνοί επισκέπτες της αυλής και της τάξης μας. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβρη και ξανά από τον Απρίλη μέχρι το τέλος της χρονιάς βουίζουν γύρω μας.
Δεν ήταν για μας κάτι άξιο παρατήρησης μέχρι που πληροφορηθήκαμε την αξία τους στην ισορροπία του οικοσυστήματος γύρω μας. Δεν γνωρίζαμε καν ότι υπήρχαν και άγριες μοναχικές μέλισσες που δεν φτιάχνουν μέλι, ούτε κυψέλες αλλά είναι από τους σημαντικότερους επικονιαστές.
Αποφασίσαμε λοιπόν να μελετήσουμε αυτές τις Μοναχικές Μέλισσες, να διαβάσουμε για τη βιοποικιλότητά τους και να ψάξουμε να τις αναγνωρίσουμε στο δασικό οικοσύστημα που μας περιβάλλει.
Τα ερωτήματα που μας απασχόλησαν ήταν:
• Ποιοι βιοτικοί και αβιοτικοί παράγοντες επηρεάζουν τις κοινωνίες των μοναχικών μελισσών σε δασώδεις περιοχές;
• Ποια ενδιαιτήματα προτιμούν οι μοναχικές μέλισσες;
• Ποια είδη δασών προτιμούν οι μοναχικές μέλισσες (ανοίγματα, ώριμα δάση κλπ);
Μέσα από βιβλιογραφική ανασκόπηση και μια ερευνητική μεθοδολογία (στα πλαίσια του δυνατού) σας παρουσιάζουμε όσα ανακαλύψαμε.
Τέλος αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε το Mitsis Bee Hotel Lemythou με σκοπό να προσελκύσουμε μοναχικές μέλισσες να φωλιάσουν για να τις μελετήσουμε καλύτερα αλλά και για να τους προσφέρουμε ένα εναλλακτικό ενδιαίτημα.
Β' Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Γρηγόρη Αυξεντίου, Λεμεσός Econet Στόχος της Ιστοσελίδας μας Econet είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε όσο περισσότερο κόσμο για την αναδάσωση της Κύπρου.
Τα δάση δίνουν ζωή στους ανθρώπους, παρέχουν φυσικό καταφύγιο για τα ζώα, αποτρέπουν τη διάβρωση του εδάφους και χάρη στην ύπαρξη τους ο πλανήτης μας προστατεύεται από υπερθέρμανση. Στην Κύπρο μας δυστυχώς δεν δίνεται και μεγάλη σημασία στην διατήρηση αλλά και στην επέκταση των δασικών περιοχών. Οι πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια έχουν καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα δασικής γής.
Δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα Econet ώστε ο κάθε πολίτης να συμπράξει οικονομικά στην αναδάσωση του νησιού μας, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στα άτομα νεαρής ηλικίας. Θα παραθέσουμε διάφορους τρόπους, οι οποίοι θα φέρουν χρηματικά έσοδα για να δοθούν σε οργανώσεις, που ασχολούνται με την αναδάσωση και τη προστασία των δασών στην Κύπρο.
Για να αυξηθούν τα έσοδα βρήκαμε τρόπους που επιφέρουν αύξηση της επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας μας.
Ελπίζουμε το κράτος να σταθεί παραστάτης σε αυτή μας τη προσπάθεια. Εμείς προσπαθούμε ώστε η Κύπρος μας να πάρει ξανά το όνομα “δασόεσσα νήσος».
Λανίτειο Λύκειο, Λεμεσός Συμπόσιο Πλαστικών Η τρέχουσα περίοδος της ανθρώπινης ιστορίας είναι γνωστή ως Πλαστική Εποχή με περισσότερους από 240 εκατομμύρια τόνους πλαστικών να παράγονται, και χρησιμοποιούνται ετησίως (Thompson, R C et al.2009) Το μικρό βάρος και η αντοχή τους τα καθιστούν κατάλληλα για μια μεγάλη γκάμα προϊόντων. Ωστόσο, η ανησύχια για τη συσσώρευση πλαστικών μικροπλαστικών στη θάλασσα αυξάνεται ραγδαία προβληματίζοντας όλο και περισσότερους επιστήμονες, πολίτες και μαθητές όπως και εμείς. Μέσω βιβλιογραφίας ανακαλύψαμε ένα μικροοργανισμό με την ονομασία Ideonella Sakaiensis ο οποίος είναι φιλικός προς το περιβάλλον,ικανός να φάει κυριολεκτικά τα πλαστικά που βρίσκονται στη θάλασσα και τον οποίο παρουσιάζουμε μέσω της δραστηρίοτητας αυτής.
Λύκειο Παραλιμνίου (SEMEP) Ωφέλιμα και βλαβερά έντομα στις βιολογικές καλλιέργειες του θερμοκηπίου στην αυλή του σχολείου μας Στα πλαίσια του διεθνούς προγράμματος SEMEP διεξάγεται την τρέχουσα σχολική χρονιά 2020-2021 έρευνα στο Λύκειο Παραλιμνίου με θέμα: «Ωφέλιμα και βλαβερά έντομα στις βιολογικές καλλιέργειες του θερμοκηπίου στην αυλή του σχολείου μας».
Η επιλογή του θέματος έγινε μετά από διαπίστωση ότι, κατά την περσινή σχολική χρονιά, κάποιες από τις καλλιέργειες του θερμοκηπίου μας επλήγησαν από βλαβερά έντομα, με αποτέλεσμα να καταστραφούν. Επίσης, κίνητρο για την επιλογή του θέματος της έρευνας αποτέλεσε η ανάγκη εξεύρεσης τρόπου μεγιστοποίησης της παραγωγής των καλλιεργειών του θερμοκηπίου.
Συνεπώς, αρχικός στόχος της έρευνάς μας είναι ο εντοπισμός των ειδών των εντόμων που διαβιούν στον περιβάλλον του θερμοκηπίου. Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν εντομοπαγίδες σε διάφορα σημεία του θερμοκηπίου, με στόχο την αναγνώριση των ειδών των εντόμων. Παράλληλα, έγινε συλλογή εντόμων για στερεοσκοπική παρατήρηση. Ένας δεύτερος στόχος της έρευνάς μας είναι ο διαχωρισμός των εντόμων που εντοπίστηκαν στο θερμοκήπιο σε ωφέλιμα και σε βλαβερά έντομα για τα φυτά που καλλιεργούνται στο θερμοκήπιο. Αφού γίνει η ομαδοποίηση των εντόμων σε ωφέλιμα και βλαβερά, θα ασχοληθούμε με τον τρίτο στόχο της έρευνας, που είναι η βιολογική καταπολέμηση των βλαβερών εντόμων του θερμοκηπίου, μέσω της απελευθέρωσης ωφέλιμων εντόμων, μέθοδος που θεωρείται ακίνδυνη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον γενικότερα.
Το θέμα της έρευνάς μας κινητοποίησε τους μαθητές του προγράμματος SEMEP, οι οποίοι κατά την περσινή σχολική χρονιά είδαν τις καλλιέργειες του θερμοκηπίου να καταστρέφονται από τη δράση των βλαβερών εντόμων. Ιδιαίτερα, σε μια τοπική κοινωνία, όπως είναι αυτή της επαρχίας Αμμοχώστου, στην οποία μέρος της οικονομίας στηρίζεται στις γεωργικές καλλιέργειες, το θέμα της έρευνας παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον τόσο για τους μαθητές, όσο και για τις οικογένειές τους.
Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα (SEMEP) ΜΙΑ ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΑ Xylocopa pubescens – Μια μοναχική μέλισσα
Ένα μέλος της ομάδας μας παρατήρησε ότι κάθε πρωί, την ίδια περίπου ώρα, έντομα μεγάλα και θορυβώδη, τα οποία δεν είχε προσέξει ποτέ άλλοτε, επισκέπτονταν τα άνθη σε ένα φυτό ελίφης στην αυλή του σπιτιού της. Βάλαμε στόχο λοιπόν να αναγνωρίσουμε αυτό το έντομο. Οι περιγραφές από τη συμμαθήτριά μας μας κίνησαν την περιέργεια. Ποιο ήταν αυτό το μεγάλο έντομο που έκανε αισθητή την παρουσία του κάθε πρωί στην αυλή της; Ήταν τελικά μέλισσα όπως είχαμε υποθέσει αρχικά; Κοινωνική ή μοναχική μέλισσα; Ξεκινήσαμε τη μελέτη μας. Η ομάδα έθεσε τα στοιχεία και τους παράγοντες που θα μελετούνταν. Εφοδιαστήκαμε με κινητά, θερμόμετρα, ανεμόμετρα και μόλις γίνονταν αντιληπτά τα έντομα, ως άλλοι παπαράτσι, λαμβάναμε και καταγράφαμε σχετικές μετρήσεις και παρατηρήσεις. Ακολούθησε αναγνώριση των εντόμων με τη βοήθεια κλείδων αναγνώρισης και παρά τις δυσκολίες που συναντήσαμε, καταφέραμε να καταλήξουμε στο ότι τα έντομα που παρατηρήθηκαν ήταν άτομα του είδους Xylocopa pubescens. Οι μέλισσες του γένους αυτού θεωρούνται μοναχικές μέλισσες και ανήκουν στην οικογένεια “Αpidae”. Η μέλισσα Xylocopa πήρε την ονομασία της από τη συνήθειά της να φωλιάζει μέσα σε ξύλα. Στην Κύπρο έχουν καταγραφεί 4 είδη του γένους αυτού, μαζί και το είδος το οποίο παρατηρήσαμε. Είναι πολύ σημαντικοί επικονιαστές και τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια χρήσης τους σε θερμοκήπια. Πρέπει να σεβαστούμε το έργο τους και να τις προστατέψουμε από τις απειλές που δέχονται καθημερινά αφού σύμφωνα και με τον Αινστάιν: «Αν εξαφανιστούν οι μέλισσες μετά από 4 χρόνια θα εξαφανιστεί και η ανθρωπότητα».
Λύκειο Κύκκου, Πάφος (SEMEP) Σύγκριση βιοποικιλότητας μεταξύ ενός φυσικού και ενός ανθρωπογενούς οικοσυστήματος στο αστικό μας περιβάλλον Σκοπός έρευνας: Να μελετήσουμε την παρουσία και κατανομή ασπονδύλων σε διαφορετικά ενδιαιτήματα καθώς και τις περιβαλλοντικές παραμέτρους που δύναται να επηρεάσουν την βιοποικιλότητα των ασπονδύλων . Ερωτήματα
- Τι εννοούμε με τον όρο βιοποικιλότητα και ενδιαίτημα;
- Ποιες οικογένειες ασπονδύλων μπορούμε να βρούμε στην Κύπρο;
- Eπηρεάζουν την βιοποικιλότητα ενός ενδιαιτήματος oι διαφορετικοί τύποι βλάστησης;
- Επηρεάζει η υγρασία εδάφους την βιοποικιλότητα ενός ενδιαιτήματος;
- Επηρεάζει η σκίαση ενός ενδιαιτήματος την παρουσία ασπονδύλων;
- Περιμένουμε την βιοποικιλότητα να είναι πιο ψηλή στο φυσικό περιβάλλον παρά σε αστικό πάρκο;
- Πώς επηρεάζει η διέλευση ανθρώπων σε ένα ενδιαίτημα την βιοποικιλότητα των ασπόνδυλων;
Υπόθεση
Η βιοποικιλότητα στο φυσικό περιβάλλον θα είναι πιο ψηλή σε σχέση με το αστικό πάρκο επειδή υπάρχουν περισσότερα είδη βλάστησης που μπορούν να υποστηρίξουν διαφορετικά είδη ασπoνδύλων.
Μεθοδολογία
Εξοπλισμός:
- 2 ταινίες μέτρησης των 30m
- Ντοσιέ
- Φιαλίδια περισυλλογής με καλαμάκι
- Απόχες
- Μικρά δοχεία
- Οδηγός αναγνώρισης χερσαίων ασπονδύλων
- Φυλλάδιο με τυχαίους αριθμούς
- Φυλλάδιο συλλογής δεδομένων
- Μικρά δοχεία συλλογής ασπονδύλων
- Δειγματοληπτικό πλαίσιο 50 x 50 cm
- Θερμόμετρο αέρος
- Μετρητής υγρασίας του εδάφους
- Μετρητής φωτεινότητας
Διεκπεραίωση έρευνας
Η συλλογή δεδομένων θα γίνει μια φορά σε αστικό πάρκο και μια σε φυσικό ενδιαίτημα.
Τα όρια των ενδιαιτημάτων θα καθοριστούν χρησιμοποιώντας Google Maps και τα ενδιαιτήματα θα πρέπει να έχουν παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες.
Η δειγματοληψία θα γίνει χρησιμοποιώντας τη μέθοδο τυχαίας δειγματοληψίας.
Για τον υπολογισμό της βιοποικιλότητας κάθε ενδιαιτήματος θα χρησιμοποιηθεί το Simpson's Diversity Index.
Λύκειο Α' Εθνάρχη Μακαρίου Γ', Πάφος (SEMEP) Πρότυπα ποικιλότητας των Πεταλούδων εντός και εκτός του δυκτίου NATURA 2000 στην Κύπρο και στην Ευρώπη Με την καθοδήγηση της Δρ. Έλλης Τζυρκαλλή, η ομάδα των μαθητών του Α΄ Λυκείου Πάφου που εμπλέκεται στο πρόγραμμα, εξέτασε τα πρότυπα ποικιλότητας των ειδών πεταλούδων εντός και εκτός του δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο και στην Ευρώπη. Μέσα από βιβλιογραφική ανασκόπηση, οι μαθητές διερεύνησαν αρχικά την ομάδα των πεταλούδων (φύλο, τάξη) καθώς και τον κύκλο ζωής, τη διάρκεια ζωής, τις τροφικές συνήθειες και τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα έντομα. Στην Κύπρο ζουν 53 είδη πεταλούδων εκ των οποίων κάποια ενδημικά και κάποια προστατευόμενα. Μπορεί κανείς να τις παρατηρήσει από το επίπεδο της θάλασσάς μέχρι και τις κορυφές του Τροόδους, σε ποικιλία οικοσυστημάτων. Αποτελούν δε σπουδαίους επικονιαστές, είναι δείκτες υγιούς οικοσυστήματος και δείκτες κλιματικής αλλαγής, πράγματα που καταδεικνύουν τη σημασία τους για την προστασία του περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο διερεύνησης της ποικιλότητας των πεταλούδων, εντός και εκτός του δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο και στην Ευρώπη θα διερευνηθούν τα εξής:
- Σύγκριση προτύπων ποικιλότητας πεταλούδων Κύπρου – Ευρώπης
- Συμβολή του δικτύου Natura 2000 στην προστασία της συνολικής ποικιλότητας των πεταλούδων
- Ενδιαιτήματα που πρέπει να προστατευθούν
- Καθορισμός Σημαντικών Περιοχών Πεταλούδων (Prime Butterfly Areas) και Εθνικού Κόκκινου Καταλόγου (IUCN Red List species) των πεταλούδων
- Συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό δείκτη “Grassland Butterfly Indicator”
Η ομάδα των εμπλεκόμενων μαθητών στο πρόγραμμα, μέσα από βιβλιογραφική ανασκόπηση που αφορά όλα τα πιο πάνω θέματα θα προετοιμάσει σχετικό βίντεο, παρουσίαση Power Point Presentation και φωτογραφικό υλικό, με σκοπό να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των συμμαθητών τους και όχι μόνο για τη σημασία των πεταλούδων στα διάφορα οικοσυστήματα.
Λύκειο Αγίου Νεοφύτου, Πάφος Διακοπές στο ξενοδοχείο μελισσών Σκοπός μας είναι να προσελκύσουμε τις μέλισσες και ειδικότερα τις μοναχικές, που είναι σπουδαίοι επικοντιστές άγριων και καλλιεργούμενων φυτών για την ισορροπία του οικοσυστήματος για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Με το ξενοδοχείο μελισσών σκοπεύουμε να κάνουμε εκτενέστερη μελέτη για τις μέλισσες. Το έργο γίνεται σε συνεργασία με το τμήμα Γεωπονίας, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο είχε προτείνει και την βασική ιδέα. Ως μαθητές ενημερωθήκαμε για το πώς μπορούμε να κτίσουμε το ξενοδοχείο μελισσών με απλά φυσικά υλικά.
Μπορούν άραγε οι μοναχικές μέλισσες να φωλιάσουν σε ένα αστικό περιβάλλον, π.χ. σε ένα σχολείο με συνεχή κίνηση πολλών μαθητών και θόρυβο από τον δρόμο;
Θα υπάρχει άραγε ανταγωνισμός, συνύπαρξη, επικράτηση στα διάφορα είδη μοναχικών μελισσών;
Επισκεφτήκαμε το εργαστήριο Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου για να εκπαιδευτούμε με την μεθοδολογία της μελέτης μας.
Είχαμε σκοπό να επισκεφτούμε διάφορα ξενοδοχεία μελισσών όμως οι δύσκολες συνθήκες λόγω πανδημίας δεν μας το επέτρεψαν.
Θα θέλαμε η εργασία μας να δημοσιευτεί και να γίνει γνωστή έτσι ώστε να ενημερωθεί το ευρύ κοινό για την σοβαρότητα του θέματος των κοινωνικών και μοναχικών μελισσών.
Λύκειο και ΤΕΣΕΚ Πόλης Χρυσοχούς, Πάφος ΜΗΧΑΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΛΜΟΥ-ΚΥΜΑΤΟΣ Η κατασκευή μας είναι ένας μηχανισμός παραγωγής κύματος. Είναι πολύ εύκολο να κατασκευαστεί, κοστίζει πολύ λίγα χρήματα και είναι πολύ όμορφη. Με την κατασκευή αυτή: 1) Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα παλμό και να δούμε πως διαδίδεται 2) Μπορούμε να παρατηρήσουμε πως κατά την διάδοση του κύματος δεν μεταφέρεται ύλη αλλά ενέργεια 3) Επίσης μπορούμε να εξετάσουμε τους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η ταχύτητα διάδοσης κύματος.
COSTEAS-GEITONAS SCHOOL - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΩΣΤΕΑ-ΓΕΙΤΟΝΑ, Ελλάδα Η Επαυξημένη Πραγματικότητα (Augmented Reality) στην εκπαίδευση / Augmented Reality in education Η Επαυξημένη Πραγματικότητα είναι μια νέα σχετικά τεχνολογία που εισάγει ψηφιακά αντικείμενα στον πραγματικό κόσμο σε πραγματικό χρόνο. Πρόκειται για ένα είδος διαδραστικού περιβάλλοντος που βασίζεται στον πραγματικό κόσμο και χρησιμοποιεί τις δυνατότητες της οθόνης, του ήχου, του κειμένου και των εφέ που παράγονται από υπολογιστή, για να βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη. Η παρουσιαζόμενη δραστηριότητα είναι μία εφαρμογή για συσκευές Android η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία AR (Augmented Reality-Επαυξημένης Πραγματικότητας) με σκοπό να διευκολύνει καθημερινές δραστηριότητες ή να λύνει προβλήματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση. Αναγνωρίζει συγκεκριμένα ερεθίσματα από το περιβάλλον μέσω της κάμερας της συσκευής και προβάλλει τρισδιάστατα μοντέλα (3D) στην οθόνη, κάνοντας χρήση επαυξημένης πραγματικότητας. Μια τέτοια εφαρμογή θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στην προβολή 2 μουσειακών εκθεμάτων, στην εκπαίδευση, στην αγορά προϊόντων μέσω του διαδικτύου και σε άλλες πτυχές της καθημερινότητας. Στην συγκεκριμένη υλοποίηση έχει επιλεγεί ο τομέας της εκπαίδευσης, και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, και μαθητές των πρώτων τάξεων του Δημοτικού σχολείου. Οι μαθητές της Α΄ και της Β΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες στην απομνημόνευση των γραμμάτων και στην φωνολογική ενημερότητα. Σκοπός της είναι να παρέχει περισσότερες πληροφορίες οπτικοποιώντας την σύνδεση γραμμάτων και αντικειμένων για τους μικρούς μαθητές. Η εφαρμογή όταν ανιχνεύσει ένα γράμμα μέσω της κάμερας μια Android συσκευής, εμφανίζει στην οθόνη ένα 3D αντικείμενο. Η λέξη που αντιστοιχεί σε αυτό ξεκινά με το γράμμα έχει ανιχνευτεί.
Λύκειο και ΤΕΣΕΚ Αγίου Χαράλαμπου Έμπας, Πάφος (SEMEP) ΣΑΥΡΕΣ - Ερπετοπανίδα στο Λύκειο και ΤΕΣΕΚ Έμπας Ο βασικός στόχος της μελέτης αυτής ήταν ο σχεδιασμός της έρευνας και ειδικότερα της μεθοδολογίας για την καταγραφή της βιοποικιλότητας των σαυρών και της δραστηριότητας τους σε 3 οικοτόπους εντός και πλησίον του σχολικού χώρου για 10 μήνες (Σεπτέμβριος– Ιούνιος). Επιπλέον θα γίνει προσπάθεια για εντοπισμό και καταγραφή των απειλών και πιέσεων που δυνατόν να αντιμετωπίζουν οι πληθυσμοί τους και πιθανά μέτρα αντιμετώπισης. Είναι σημαντική και πρωτότυπη έρευνα καθώς πρώτη φορά γίνεται στη συγκεκριμένη οικιστική περιοχή που γειτνιάζει με άγρια και γεωργική βλάστηση. Έγινε συλλογή της απαραίτητης βιβλιογραφίας και καθορίστηκε το πλαίσιο της έρευνας. Διατυπώθηκαν τα ερευνητικά ερωτήματα και υποθέσεις της έρευνας και σχεδιάστηκε η μεθοδολογία της. Διερευνήθηκαν και καταγράφηκαν οι αρχικοί περιορισμοί στην έρευνα. Επίσης έγινε εκπαίδευση για την εκμάθηση της δειγματοληπτικής τεχνικής και άλλων ερευνητικών δραστηριοτήτων στο πεδίο και συζητήθηκε η σύνδεση του θέματος της έρευνας με την καθημερινότητα όπως και η σημασία της συγκεκριμένης έρευνας. Είναι σημαντική η καταγραφή της βιοποικιλότητας και της δραστηριότητας των σαυρών που έχουν θεμελιώδη ρόλο ιδιαίτερα στα νησιωτικά οικοσυστήματα όπως της Κύπρου όπως και ο εντοπισμός πιθανών απειλών και πιέσεων που αντιμετωπίζουν.
Λύκειο και ΤΕΣΕΚ Αγίου Χαράλαμπου Έμπας, Πάφος (SEMEP) ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΤΩΝ ΜΟΝΑΧΙΚΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ο βασικός σκοπός της μελέτης αυτής ήταν η καταγραφή της βιοποικιλότητας των επικονιαστών (μελισσοειδών) σε 3 οικοτόπους εντός του σχολικού χώρου για 5 μήνες (Νοέμβριος – Μάρτιος). Είναι σημαντική και πρωτότυπη έρευνα καθώς πρώτη φορά γίνεται στη συγκεκριμένη οικιστική περιοχή που γειτνιάζει με άγρια και γεωργική βλάστηση. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για συλλογή των δειγμάτων και ταξινόμηση ήταν κοινή με άλλες ερευνητικές ομάδες στο πρόγραμμα SEMEP UNESCO και τα συγκρίσιμα αποτελέσματα θα αποτελέσουν τη βάση για συνέχιση των καταγραφών. Αφού συλλέξαμε τα δείγματα μας, έγινε ταξινόμηση τους κατά γένος και οικογένεια και επεξεργασία των αποτελεσμάτων με γραφήματα και καταγράψαμε 4 γένη μοναχικών μελισσών. Επίσης επιλέγηκε ομάδα μαθητών για διεξαγωγή σχετικής έρευνας-ερωτηματολογίου. Επεξεργαστήκαμε τα αποτελέσματα του ερωτηματολόγιου ώστε να αντιληφθούμε τις γνώσεις (σημασία/ρόλος επικονιαστών, λόγοι μείωσης τους, τρόποι αντιμετώπισης, μέσα ενημέρωσης) που υπάρχουν πάνω σε αυτό το σημαντικό θέμα. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη γνώση αλλά υπάρχει το ενδιαφέρον για κατάκτησή της και εκεί το σχολικό περιβάλλον μπορεί να παίξει πρωταρχικό ρόλο. Κλείνοντας, δίνουμε τις εισηγήσεις μας για μελλοντικές έρευνες και για μια εκστρατεία ενημέρωσης των μαθητών/τριών αλλά και συμπολιτών μας. Είναι σημαντική η καταγραφή της βιοποικιλότητας ιδιαίτερα των μοναχικών μελισσών για την αναχαίτηση της μείωσης των αριθμών τους και σημαντικό ρόλο έχει η ενημέρωση του κοινού.
(Εξατάξιο)Τετάρτη, Πέμπτη και Έκτη Τάξη Λυκείου Πολεμίου, Πάφος (SEMEP) «Μελέτη της φυσικής επικονίασης του φυτού Tulipa agenensis στο σημαντικότερο βιότοπο του είδους στο Πολέμι και διενέργεια πειραματικής τεχνητής επικονίασης με σκοπό τη δημιουργία σπερμάτων και την ανάπτυξη νέων φυτών για τον εμπλουτισμό των φυσικών πληθυσμών του είδους, στην ευρύτερη περιοχή Πολεμίου όπου αυτοφύεται» Η έρευνα επικεντρώνεται στην μελέτη της φυσικής επικονίασης της Τουλίπας του ΠολεμιούTulipa agenensis- καθώς, το φυτό συμπεριλαμβάνεται στο «Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου» και ο σημαντικότερος βιότοπος του βρίσκεται στην περιοχή Πολεμίου. Από πληροφορίες του Τμήματος Δασών επισημαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια δεν παρατηρούνται ώριμες κάψες με σπέρματα μετά την λήξη της ανθοφορίας του φυτού και ότι δεν είναι γνωστός/οί ο/οι επικονιαστής/ές του είδους. Κατά την περασμένη χρονιά, στο 2 πλαίσιο του προγράμματος SEMEP, συλλέξαμε πληροφορίες και κάναμε παρατηρήσεις που μας βοήθησαν να σχεδιάσουμε τις δραστηριότητες της φετινής έρευνας. Επίσης η βιβλιογραφική έρευνα έδωσε χρήσιμες πληροφορίες, για την Τulipa agenensis σε γειτονικές χώρες, τις οποίες αξιοποιήσαμε στο σχεδιασμό των δραστηριοτήτων. Στόχοι της έρευνας είναι:
1. Η Μελέτη της φυσικής επικονίασης για τον εντοπισμό των επικονιαστών της τουλίπας,
2. Η Διενέργεια πειραματικής τεχνητής επικονίασης για τη δημιουργία αποθέματος
σπερμάτων,
3. Η Ανάπτυξη νέων φυτών για τον εμπλουτισμό του πληθυσμού του είδους στην ευρύτερη
περιοχή Πολεμίου.
Για την επίτευξη των στόχων προγραμματίσαμε τις πιο κάτω δραστηριότητες:
Α. Συλλογή και παρατήρηση εντόμων στο βιότοπο με τη χρήση προσομοιώσεων των ανθέων
της τουλίπας. Παρακολούθηση με κάμερα και επί τόπου, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας
(1-2 βδομάδες, Μάρτης -Απρίλης ).
Β. Τεχνητή επικονίαση και έλεγχος των παραγόντων: φως και ανταγωνισμός με άλλα φυτά ζιζάνια στον βιότοπο, σε καθορισμένα πειραματικά τεμάχια (2Χ2m) στα 4 σημεία του
ορίζοντα. Σε κάθε τεμάχιο θα ελεγχθούν διαφορετικοί παράγοντες.
Γ. Μετά την δημιουργία ώριμων σπερμάτων, θα γίνει φύτευση το επόμενο Φθινόπωρο για
την παραγωγή νέων φυτών του είδους και συνέχιση της έρευνας.
Η έρευνα έχει μεγάλη σημασία για τη διατήρηση του είδους στον τόπο μας καθώς ο κύριος
πληθυσμός του φυτού έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 15-20 χρόνια.
Λύκειο Σολέας Ευρύχου, Λευκωσία (SEMEP) Απαγόρευση σε όλες τις κεφαλιές στο ποδόσφαιρο; Μελέτη της μεταβολής της ορμής της μπάλας του ποδοσφαίρου κατά τη στιγμή της κεφαλιάς και οι δυνάμεις που ασκούνται στο κεφάλι του ποδοσφαιριστή και στην μπάλα.
Με τη βοήθεια βιντεοανάλυσης υπολογίσαμε, κατά την κρούση της μπάλας με το κεφάλι του ποδοσφαιριστή, τη μεταβολή της ορμής της μπάλας και τις δυνάμεις που ασκούνται πάνω στα δυο σώματα που αλληλεπιδρούν.
Εδώ και 5 χρόνια οι ΗΠΑ είχαν δώσει το παράδειγμα, όταν απαγόρευσαν τις κεφαλιές σε παιδιά τμημάτων υποδομής κάτω των 10 ετών, είτε σε αγώνες είτε στις προπονήσεις.
Τέλη του Φεβρουαρίου 2020, οι αρμόδιες τοπικές αρχές αποφάσισαν την απαγόρευση των κεφαλιών για τα παιδιά κάτω των 11 ετών σε προπονήσεις στις ακαδημίες ποδοσφαίρου στην Αγγλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και τον περιορισμό της επαφής μεγαλύτερων παιδιών με την μπάλα με το κεφάλι.
Οι τραυματισμοί στο κεφάλι και οι δυνάμεις που ασκούνται στο κεφάλι πρέπει να τεθούν στην κορυφή της λίστας για μια αλλαγή στο ποδόσφαιρο, έχουν επισημάνει αρκετοί επιστήμονες που ασχολούνται με αυτό το θέμα τα τελευταία χρόνια.
Εμείς με την έρευνά μας μελετήσαμε διάφορες περιπτώσεις κεφαλιών που κάνουν οι ποδοσφαιριστές κατά τη διάρκεια ενός αγώνα και προτείνουμε στις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες και τους αρμόδιους φορείς εναλλακτικές προτάσεις για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα.

 

School Title Description
Γυμνάσιο Αγίου Στυλιανού, Λευκωσία Ο Κορωνοιός στην καθημερινότητά μας 

Στο πλαίσιό του μαθήματος της Βιολογίας και των στόχων του σχολείου μας, για την ασφάλεια και υγεία των μαθητών, διεξάχθηκε ενδοσχολική έρευνα, για να διακρίνουμε πως οι μαθητές βιώνουν την πανδημία covid-19 και τι θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε σε προσωπικό και πιο συλλογικό επίπεδο έτσι ώστε να νιώθουμε όλοι όσο το δυνατόν καλύτερα.
Η ομάδα μας, επτά μαθητές της Γ΄ γυμνασίου με το όνομα “Road Runners” ή “Πουλιά Δρομείς” επεξεργαστήκαμε , ταξινομήσαμε, και σας παρουσιάζουμε σε διαγράμματα τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής. Διαλέξαμε το όνομα “Road Runners” από το ομώνυμο καρτούν, πρώτα γιατί μας άρεσε, αλλά και γιατί ο “Φονιάς των φιδιών” , όπως ονομάζεται, πιστευόταν από τους Ινδιάνους ότι προστατεύει από τα κακά!
Η έρευνα έγινε τη 23 Δεκέμβριου 10 μήνες αφ’ ότου ξεκίνησε η πανδημία με μέσο όρο 400 κρούσματα τη μέρα.
Ποιες είναι άραγε οι σωματικές, συναισθηματικές και γνωστικές επιπτώσεις της πανδημίας στους μαθητές;
Φυσικά για το πως βιώνουν την πανδημία οι μαθητές εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως οι σχέσεις στην οικογένεια, η οικονομική κατάσταση των οικογενειών, ο χαρακτήρας του μαθητή, οι φίλοι, οι συγγενείς, τα ΜΜΕ και πολλοί άλλοι, οι οποίοι είναι αλληλένδετοι μεταξύ τους και δεν εξετάζονται στην έρευνα.

Μεθοδολογία:
Η έρευνα μας είναι ποιοτική και ποσοτική. Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από 2 μέρη. Στο (Α) ποσοτικό μέρος οι μαθητές ερωτήθηκαν κατά πόσο γνώριζαν κάποιο που να είχε κορωνοϊό και τη συχνότητα επαφής τους με φίλους και συγγενείς με φυσική παρουσία ή και διαδικτυακά. Στο (Β) ποιοτικό μέρος οι μαθητές καλέστηκαν να απαντήσουν 18 ερωτήσεις κλειστού τύπου με διαβάθμιση στις απαντήσεις από το 1-4. Το ερωτηματολόγιο, που ήταν ανώνυμο, απάντησαν 244 μαθητές από τους 350 του σχολείου.

Εισηγήσεις: Καταγράψαμε διάφορες εισηγήσεις και δραστηριότητες οι οποίες θα υλοποιηθούν στον Μήνα εμψύχωσης 23 Μαρτίου-23 Απριλίου.
Δραστηριότητες για τον μήνα εμψύχωσης 23 Μαρτίου-23 Απριλίου: α) Εμψυχωτικά μηνύματα στη πρώτη διαφάνεια σε όλες τις παρουσιάσεις των μαθημάτών των καθηγητών β) Ανάρτηση εμψυχωτικών φράσεων στις πινακίδες των τάξεων και στην αυλή γ) Οι μαθητές της Α' τάξης τη πρώτη μέρα επάνοδος τους, στο σχολείο θα κρατούν μια μικρή πινακίδα δικής τους κατασκευής με ένα μήνυμα αισιοδοξίας ή ένα χαμόγελο 4) Συζήτηση κατά την διάρκεια των μαθημάτων για ανάπτυξη κινήτρων 5) Παιχνίδι έκφρασης συναισθημάτων κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων 6) Χαρούμενη μουσική κάθε διάλειμμα (επιλογές του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου)

 
Γυμνάσιο Γερίου – Ιωνά και Κολοκάση, Λευκωσία Πέντε δεύτερα και… «καθάρισες;»

Είναι το πάτωμα όντως μια ανίκητη πηγή μικροβίων ή μπορεί η γρηγοράδα μας να την καταπολεμήσει; Ισχύει ο παλαιότερος νόμος που υποστηρίζει ότι αν το φαγητό πέσει στο πάτωμα μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια αν το σηκώσουμε στα πρώτα 5 δευτερόλεπτα, ή έχουν δίκαιο οι μικροβιολόγοι Robyn και Schaffner του Πανεπιστημίου Ράτγκερς του Νιού Τζέρσι, οι οποίοι διαβεβαιώνουν ότι τα μικρόβια μεταφέρονται στην τροφή μας «ακαριαία» , σε χρόνο λιγότερο και από 1 δευτερόλεπτο (https://www.healthyliving.gr/2016/09/26 /mikrovia-patoma-trofh/); Μήπως οι Robyn και Schaffner δεν είχαν υπολογίσει στην έρευνα τον αντιμικροβιακό ρόλο της λυσοζύμης που βρίσκεται στο σάλιο;
Παρατηρώντας συμμαθητές/τριές μας να καταναλώνουν τρόφιμα όπως πχ. το κρουασάν τους που τους έχει πέσει στο πάτωμα, απλά «ξεσκωνίζοντάς» τα, η ομάδα μας θα επιχειρήσει να απαντήσει σε αυτό ακριβώς το ερώτημα! Πέντε δεύτερα και… «καθάρισες»; Ή το φαγητό δεν είναι ποτέ ασφαλισμένο για κατανάλωση όταν πέσει στο πάτωμα, όσο γρήγορα κι αν το σηκώσουμε; Σκεφτήκαμε ότι αν όντως ο νόμος των 5 δευτερολέπτων ανατρέπεται στο σχολικό περιβάλλον, θα πρέπει η μαθητική κοινότητα ή…γιατί όχι και η γονεϊκή κοινότητα να το γνωρίζει!!!

Η ομάδα μας θα ρίξει διάφορα τρόφιμα, αγαπημένα στη μαθητική κοινότητα, στο σχολικό πάτωμα και στη συνέχεια θα επιχειρήσει να εξετάσει πόσο «καθαρά» και άρα «ασφαλισμένα» προς βρώση είναι αν τα σηκώσουμε από το πάτωμα μέσα σε χρόνο λιγότερο των 5 δευτερολέπτων. Τα μικρόβια που θα μεταφερθούν στα τρόφιμα θα εμποτιστούν με μικρή ποσότητα σάλιου, θα καλλιεργηθούν σε τρυβλία Πέτρι, σε αποστρειρωμένες συνθήκες και θα διεξαχθούν συμπεράσματα.

English School, Nicosia Measuring the Circumference of the Earth Many cultures realised that the Earth was round thousands of years ago. In 240 B.C., the Greek astronomer Eratosthenes made the first reliable measurement of the Earth’s circumference by comparing shadows formed in the cities of Alexandria and Syene.
We conducted a similar experiment on 22nd March, which is a special day called the “Vernal(Spring) Equinox.” At equinox the Sun shines directly on the equator and the length of day and night is nearly equal.
We contacted a on the other side of the equator in the capital of Mozambique, and a school in Turkey as they share a similar longitude to The English School and they joined us to perform the experiment and share data. By measuring the size of the shadow of a stick at local mid-day at both schools and then using we figured out the circumference of the Earth.
Γυμνάσιο Διανέλλου και Θεοδότου, Λευκωσία Αξιολόγηση της απόδοσης δύο υλικών καύσης της Ρουκετόσομπας Θέρμανσης (rocketstoveheater) Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η παρουσίαση των βασικών αρχών της λειτουργίας της Ρουκετόσομπας (RocketStove), η οποία είναι πολύ φιλική για το περιβάλλον και άγνωστη στην Κύπρο και η αξιολόγηση της απόδοσης καύσης τωνυλικών τροφοδοσίας της, που έχουν διαφορετικές διαστάσεις.
Στην εργασία μας χρησιμοποιήσαμε μια Τροποποιημένη Ρουκετόσομπα, την ΤΡΟΥΣ, που βραβεύτηκε από την Μαθηματική Εταιρεία Κύπρου ως αξιόλογη καινοτομία ψησταριάς σε εξωτερικούς χώρους. Η ΤΡΟΥΣ είναι μια ιδιαίτερη μορφή σόμπας, που εξασφαλίζει την αποτελεσματική καύση μικρών σανιδιών, ξύλων ή άλλων υλικών. Κατά τη λειτουργία της η ΤΡΟΥΣ παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα: οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο τούνελ καύσης της είναι πολύ υψηλές και η καύση τωνυλικών είναι τελειότερη. Συνεπώς,δεν παράγονται καπνοί, παρά μόνο υδρατμοί και διοξείδιο του άνθρακα (η παρουσία καπνού στις συνηθισμένες σόμπες δηλώνει καύσιμο που δεν έχει καεί). Έτσι, η ΤΡΟΥΣ είναι αποδοτική και φιλική για το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου. Επίσης, ηΤΡΟΥΣ εξοικονομεί καύσιμη ύλη και χρήματα για τον χρήστη, ενώ η κατασκευή της στηρίζεται στη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών.
Σε αυτήν την εργασία χρησιμοποιούμε δύο διαφορετικά υλικά προς καύση,το υλικό Α και το υλικό Β, που διαφέρουν ως προς τις διαστάσεις τους και αξιολογούμε την απόδοσή της καύσης τους στην ΤΡΟΥΣ.
Ελληνική Σχολή ΠΑΣΚΑΛ, Λευκωσία Δείκτης από λάχανο και η ποιότητα του νερού Εσείς μπορείτε να μελετήσετε την ποιότητα του νερού του σπιτιού σας; Οι μαθητές της Ελληνικής Σχολής ΠΑΣΚΑΛ σας δείχνουν ένα απλό τρόπο να το κάνετε συνδέοντας τις γνώσεις του για την οξύτητα και την έμφυτη περιέργειά τους για τη χημική ανάλυση. Στο video τους δημιουργούν τον δικό τους δείκτη οξύτητας και μελετούν διάφορα διαλύματα με τελικό στόχο να καθορίσουν την οξύτητα μερικών δειγμάτων νερού.
PASCAL English School, Nicosia Why do wind turbines have three blades? A wind turbine turns wind energy into electricity using the aerodynamic force from the rotor blades. Basically they spin around and as they spin we get energy. Ok but have you ever wondered why turbines have 3 blades and not 2 or 4? We have, so we decided to investigate. We used: a plastic bottle, pieces of cartons and wooden sticks, to create our own model turbines and test their speed. We have reached a conclusion and we are very excited to share it with you.
The English School, Nicosia Quasars This presentation is about quasars, which are extremely luminous objects in space. With developments in technology and telescopes, we have been able to explore the depths of the universe and new interesting science is being discovered by careful observation, analysis and team work. This presentation is on a research topic about what quasars are, how they were discovered, why they are interesting and the physics behind how we can begin to model their properties.
The English School, Nicosia Is the density of fruits directly related to the amount of their nutrients? It is well established that a diet rich in nutrients is the foundation of good health. Vitamins and especially Vitamin C, are very important in the strengthening of the immune system, something which is crucial during the current COVID-19 pandemic. Fruits are packed with vitamins and other nutrients, but not all are of the same dietary value. The hypothesis that will be checked in this experiment is wether the amount of nutrients in a fruit is directly related to its density. Ten different fruits were included in the experiment. Their mass was measured with a mass balance and their volume was measured using a beaker. Their density was calculated using the formula D= m/v. Using the results of the calculations and information from wikipedia about fruits’ nutrients, charts were drawn to depict the relation/if any between them. Conclusions: The result of the experiment shows that there is no direct relation between the density of the fruits studied and the amount of nutrients contained in them. Fruits with higher density were found to contain smaller amounts of various nutrients in comparison with other fruits of lower density. The only nutrient that its percentage roughly corresponded to the fruit density was fibre. The experiment was conducted using only ten kinds of fruits, but it is quite safe to say that the results can be applied in general.
PASCAL Private English School, Nicosia Stem Cell Therapy Stem cells can develop into different types of cells. Scientists used that powerful ability of stem cells in order to treat different diseases and are still exploring their abilities to treat many more. Through this video, the students will explain the functions of stem cells in our body and the process of donating stem cells, for the treatment of several diseases. Lastly, they will state the benefits and the consequences of stem cell therapy.
Ιδιωτική Ελληνική Σχολή ΠΑΣΚΑΛ, Λευκωσία Ηλιακός Φούρνος Μέσα από το βιντεάκι, οι μαθήτριες θα μας εξηγήσουν πως μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα ηλιακό φούρνο! Πώς θα είναι άραγε εάν αντικαταστήσουμε τα ορυκτά καύσιμα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την ικανοποίηση των καθημερινών μας αναγκών.
Περιφερειακό Γυμνάσιο Πέρα Χωρίου – Νήσου, Λευκωσία Έντισον έχεις ταλέντο Στο πείραμά μας εξερευνούμε το «μουσικό ταλέντο» του ρομπότ Edison. Αρχικά μαθαίνουμε πως να τον προγραμματίσουμε για να εκτελέσει ένα τραγούδι. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε τους αισθητήρες υπέρυθρης ακτινοβολίας (IR) που διαθέτει το ρομπότ Edison για να εκπέμπει ή να ανιχνεύει υπέρυθρη ακτινοβολία έτσι ώστε να συντονίσουμε πολλά ρομπότ Edison να εκτελέσουν έναν κανόνα. Κανόνας είναι μια μουσική σύνθεση όπου δύο ή περισσότερα άτομα (ή ρομπότ) τραγουδούν ή εκτελούν την ίδια μελωδία, αλλά το καθένα ξεκινά σε διαφορετική χρονική στιγμή. Στόχοι: 1) Τα παιδιά να υλοποιήσουν ένα μικρό σενάριο ακολουθώντας τις φάσεις του κύκλου ανάπτυξης αλγοριθμικής εφαρμογής (Ανάλυση- Σχεδιασμός -Προγραμματισμός -
Έλεγχος) 2) Τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν το περιβάλλον προγραμματισμού https://www.edscratchapp.com/ για να προγραμματίσουν το ρομπότ Edison και έτσι να εξοικειωθούν με βασικές αρχές του προγραμματισμού: o Να χρησιμοποιήσουν εντολές επανάληψης για τα κομμάτια που επαναλαμβάνονται
o Να χρησιμοποιήσουν εντολές ελέγχου όπου το ρομπότ χρειάζεται να πάρει μια απόφαση
o Να στείλουν και να ανιχνεύσουν μηνύματα υπέρυθρης ακτινοβολίας χρησιμοποιώντας τις εντολές για τους αντίστοιχους αισθητήρες
o Να δημιουργήσουν μεταβλητές και να τις χρησιμοποιήσουν για να αποθηκεύσουν πληροφορίες που χρειάζονται στο πρόγραμμά τους
Εφαρμογές: Προγραμματισμός, Ρομποτική, Χρήση Υπέρυθρης ακτινοβολίας.
Ενδιαφέρον για το κοινό:  Να δουν ένα ρομπότ και τις δυνατότητες του π.χ. να εκτελεί μουσική, να στέλνει και να λαμβάνει μηνύματα με υπέρυθρη ακτινοβολία  Να μάθουν ποια διαδικασία ακολουθούμε για να προγραμματίσουμε ένα ρομπότ όπως τον Edison.
STEMFREAK Κέντρο Εκπαίδευσης και Καινοτομίας στα γνωστικά αντικείμενα των STEAM, Λευκωσία Addressing the challenge of access to clean water with 3Bs innovative device

The global shortage of clean water has become a crisis. At the same time, filtering research has increased dramatically. Engineers at Washington University in St. Louis have designed a novel membrane technology that purifies water while preventing biofouling, buildup of bacteria and other harmful microorganisms. They used bacteria to build such filtering membranes. Scientists developed an ultrafiltration membrane using graphene oxide and bacterial nanocellulose that they found to be highly efficient, long-lasting and environmentally friendly.

Based on this idea STEMFREAK students designed a smart bottle named 3BS-Bacteria Battle Smart Bottle. The bottle is internally divided into two parts. The main part and a part at the bottom that is smaller. With the push of a button on the side the two parts communicate.
The bottom of the bottle has a cap from which a capsule with a film that melts immediately can be inserted.
Inside the capsule are the bacteria that will build filtering membranes. Once inserted in water they will build an ultrafiltration membrane using graphene oxide and bacterial nanocellulose.

In the video submitted STEMFREAK students are presenting the scientific concepts related to their product, the research work based on which they designed their product and logo.

STEMFREAK Κέντρο Εκπαίδευσης και Καινοτομίας στα γνωστικά αντικείμενα των STEAM, Λευκωσία Έξυπνη συσκευή για έξυπνους χώρους από τους STEMFreak ηλεκτρολόγους μηχανικούς Οι μαθητές διερευνούν θέματα που αφορούν έξυπνες συσκευές που μπορούν να αξιοποιηθούν σε έξυπνα σπίτια ή σε έξυπνές πόλεις. Αφού πραγματοποιήσουν την έρευνά τους εργάζονται ως ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και δημιουργήσουν μια έξυπνη συσκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα έξυπνο σπίτι ή μια έξυπνη πόλη! Οι μαθητές εντοπίζουν καταστάσεις της καθημερινής ζωής όπου η τεχνολογία και τα συστήματα αυτοματισμού μπορούν να δώσουν λύσεις. Τελικά αποφασίζεται ο σχεδιασμός και δημιουργία μιας συσκευής που να ελέγχει τον φωτισμό αυτόματα με την ανίχνευση κίνησης στο χώρο.
Υπάρχουν στο εμπόριο έτοιμα τέτοια συστήματα. Οι μαθητές ωστόσο είναι δημιουργοί τεχνολογίας κι όχι καταναλωτές για αυτό και προχώρησαν από την αρχή κι έφτιαξαν ένα δικό τους.
Τι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί θα ήταν άλλωστε; Οι μαθητές ακολουθώντας τα βήματα του μηχανολογικού σχεδιασμού ανάπτυξαν ένα λειτουργικό πρωτότυπο που το ονόμασαν STEMFREAK Smart Light Controller. Το STEMFREAK Smart Light Controllerποτελείται από τα ακόλουθα τμήματα:
1. Βάση
2. Ηλεκτρονικό Μέρος
3. Κώδικας
Το STEMFREAK Smart Light Controller χρησιμοποιεί
Αισθητήρας κίνησης
Αισθητήρας έντασης φωτός
Μικρός προβολέας
Breadboard
Arduino UNO
Στη συνέχεια ο κάθε μαθητής προγραμμάτισε σε C++ τη συσκευή με τρόπο ώστε όταν είναι σκοτάδι να μπορεί ανιχνεύοντας κίνηση να ανάψει. Τα παιδιά παρουσιάζουν στην ταινία όλη την πορεία που ακολούθησαν ξεκινώντας από τη φάση της έρευνας ως την τελική ανάπτυξη.
Γυμνάσιο Νεάπολης, Λεμεσός Η σημασία των Περιβαλλοντικών Παραγόντων (Βλάστηση, Οργανική Ύλη και Υγρασία), στην πληθυσμιακή κατανομή διπλόποδων στα διάφορα μικροενδιαιτήματα της Αστικής Λεμεσού Στόχος της έρευνας μας είναι να μελετήσουμε τη σημασία των περιβαλλοντικών παραγόντων (βλάστηση, οργανική ύλη και υγρασία) στην πληθυσμιακή κατανομή των διπλόποδων στα διάφορα μικροενδιαιτήματα της αστικής Λεμεσού.
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται έντονα εμφάνιση διπλόποδων σε κάποιες περιοχές της Λεμεσού. Σε κάποιες περιοχές αποτελούν πραγματικό πονοκέφαλο για τους κατοίκους, ενώ σε άλλες περιοχές δεν εμφανίζονται. Οι μαθητές του Γυμνασίου Νεάπολης, βρίσκουν εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός αυτό, και για το λόγο αυτό αποφάσισαν να προχωρήσουν στην έρευνα αυτή, ώστε να διαπιστώσουν τους παράγοντες που ευνοούν την ύπαρξη διπλόποδων.
Επίσης μέσα από την έρευνα αυτή, οι μαθητές στοχεύουν στο να αναδείξουν την ωφέλιμη πλευρά αυτών των αρθρόποδων στο οικοσύστημα μας.
Λανίτειο Γυμνάσιο, Λεμεσός Οι ομάδες αίματος στον άνθρωπο Σκοπός της παρουσίασης μας είναι η γνωριμία με τις ομάδες αίματος και η σημασία τους στη μετάγγιση αίματος και στον έλεγχο της πατρότητας ή της μητρότητας ενός ατόμου.
Υπάρχουν 4 ομάδες αίματος στον άνθρωπο: A, B, AB, O. Στην Κύπρο, η πιο συνηθισμένη ομάδα αίματος είναι η Α και η πιο σπάνια είναι η Β. Οι ομάδες αίματος σχετίζονται με την παρουσία ή την απουσία των αντιγόνων Α και Β στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Ένα άλλο αντιγόνο των ερυθρών αιμοσφαιρίων που χαρακτηρίζει το αίμα ενός ατόμου είναι ο παράγοντας ρέζους. Άτομα που έχουν το παράγοντα ρέζους χαρακτηρίζονται ως ρέζους θετικά. Στην Κύπρο περίπου το 90% του πληθυσμού έχει αίμα ρέζους θετικό.
Οι ομάδες αίματος κληρονομούνται από τρία πολλαπλά αλληλόμορφα γονίδια, το Α, το Β και το ο . Σε κάποιες περιπτώσεις η ομάδα αίματος έγινε η αιτία να αποκαλυφθεί πως ένα παιδί δε μπορεί να είναι απόγονος ενός ζευγαριού.
Η μετάγγιση αίματος ήταν η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση οργάνου και άρχισε να εφαρμόζεται στις αρχές του 19ου αιώνα όταν πλέον ήταν γνωστό πως το αίμα ενός δότη μπορούσε να γίνει αποδεκτό μόνο από ορισμένους λήπτες.
Ο έλεγχος για τον προσδιορισμό της ομάδας αίματος και του παράγοντα ρέζους ενός ατόμου βασίζεται στο μηχανισμό της ειδικής σύνδεσης του αντιγόνου με το αντίσωμα του. Η σύνδεση αυτή προκαλεί συγκόλληση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και πήξη του αίματος που διακρίνεται οπτικά.
Στον ίδιο μηχανισμό (ειδική σύνδεση αντιγόνου-αντισώματος) βασίζεται και το rapid test για τον κορωνοίό.
Γυμνάσιο Αραδίππου, Λάρνακα Αδράνεια των σωμάτων Στόχος της δραστηριότητας είναι η εξήγηση της ιδιότητας της αδράνειας μέσω απλών παραδειγμάτων. Μέσα από τα παραδείγματα παρουσιάζονται οι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η αδράνεια: α)ταχύτητα μεταβολής της κινητικής κατάστασης των σωμάτων β) μάζα των σωμάτων
Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου, Πάφος (SEMEP) Aπό το πιάτο στο αγρόκτημα

Η ιδέα η οποία είχαμε ήταν να δημιουργήσουμε ένα μικρό κήπο και στο μέλλον θερμοκήπιο στο σχολείο μας, οπού θα καλλιεργούσαμε διαφορετικές ποικιλίες ΣΠΟΡΩΝ. Οι μαθητές/μαθήτριες όχι μόνο μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη της φροντίδας των σπόρων και των φυτών στην τάξη, αλλά μπορούν επίσης να εργαστούν με πιο δύσκολες ποικιλίες φυτών. Μπορούν ακόμη να αρχίσουν να σχεδιάζουν πειράματα επιλέγοντας θέματα και απομονώνοντας μεταβλητές. Για παράδειγμα, μπορεί να προσπαθήσουν να βλαστήσουν το ίδιο είδος σε διαφορετικούς τύπους εδαφών ή να κάνουν το αντίθετο και να δοκιμάσουν μια ποικιλία Κυπριακών σπόρων στο έδαφος που προέρχεται από την περιοχή μας. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ STEΑM πείραμα επιστημονικής βλάστησης. Το να μεγαλώνεις «σπόρους σε γλάστρες» ή «κλώνοι λάχανων» στην τάξη δίνει στους μαθητές και τις μαθήτριες μια γεύση από την παραδοσιακή γεωργία.
Συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών το οποίο διαθέτει την μεγαλύτερη ίσως τράπεζα σπόρων στην Κύπρο. Η Κυπριακή Τράπεζα Γενετικού Υλικού έχει αυτή την στιγμή γύρω στους 400 με 500 τύπους φυτικών ειδών. Αν υπολογίσει κανείς, όμως, και το φυτικό υλικό που δεν είναι διαφορετικό αλλά έχει συλλεχθεί από διαφορετικά γεωγραφικά τμήματα της χώρας μας τότε φθάνουμε συνολικά περίπου στους 15.000 φυλαγμένους σπόρους. Οι σπόροι φυλάσσονται σε θαλάμους θερμοκρασίας 2 βαθμών Κελσίου. Για να διατηρηθούν, ωστόσο, μακροπρόθεσμα χρειάζεται βαθιά κατάψυξη στους -20 βαθμούς Κελσίου. Το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών διεξάγει έρευνα προς δημιουργία και μεταφορά γνώσης για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και την επίλυση προβλημάτων του αγροτικού κόσμου. Τα αποτελέσματα της έρευνας διοχετεύονται στους εμπλεκόμενους φορείς μέσω σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εργαλείων διάχυσης. Η ερευνητική του δραστηριότητα ενισχύει την αγροτική ανάπτυξη και συμβάλει στη χάραξη βιώσιμης αγροτικής πολιτικής και στην προσφορά καινοτομίας.
Η εργασία με φυτικούς κλώνους είναι επίσης ένας εύκολος τρόπος για να εισαγάγετε την αντίληψη ότι διαφορετικά ζωντανά πλάσματα αναπαράγονται με διαφορετικούς τρόπους - ένα βιολογικό θεμελιώδες στοιχείο που μπορεί να εκπλήξει πολύ καλά τους μαθητές σας. Θα μπορούσατε επίσης να συνδέσετε αυτές τις δραστηριότητες με μαθήματα ιστορίας και γεωγραφίας: μια ενότητα για την Ανατολική Ευρώπη , για παράδειγμα.

Οι ποικιλίες αυτές θα ήταν χωρισμένες σε 2 ομάδες τις παραδοσιακές ποικιλίες που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα στην Κύπρο και στις νέες ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα.
Μέσα από αυτή την διαδικασία θα παρατηρούσαμε τον τρόπο ανάπτυξης τους, την ανθεκτικότητα στις ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ συνθήκες καθώς και την διαφορά που έχουν ως προς την παραγωγή.
Επίσης μέσα από την καθοδήγηση του ερευνητή μας θα καταλαβαίναμε γιατί έχουν στραφει πλέον οι γεωργοί και σε άλλες καλλιέργειες εκτός των παραδοσιακών και ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ καλλιεργειών που χρησιμοποιούσαν.

Ιδιωτική Ελληνική Σχολή ΠΑΣΚΑΛ, Λεμεσός Μελετώντας τα χρώματα της φύσης Ο στόχος του πειράματος είναι η μελέτη των χρωστικών που χαρίζουν στα φύλλα το χρώμα τους. Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε με τη χρήση της χρωματογραφίας χαρτιού. Η χρωματογραφία είναι μια χημική μέθοδος που διαχωρίζει τις έγχρωμες ουσίες. Στη χρωματογραφία χαρτιού, οι χρωστικές μπορούν να διαχωριστούν με βάση το διαφορετικό μέγεθος των μορίων. Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δύο διαφορετικά είδη φύλλων. Τα φύλλα ομογενοποιήθηκαν σε γουδί και τοποθετήθηκαν σε γυάλινα βαζάκια, σκεπάζοντάς τα με καθαρό οινόπνευμα.Μέσα σε κάθε βαζάκι, βυθίστηκε μια λωρίδα,διηθητικού χαρτιού. Η διαδικασία επιταχύνθηκε βυθίζοντας τα βαζάκια σε ένα πυρέξ με ζεστό νερό. Με τη χρήση της χρωματογραφίας, τα φυτικά κύτταρα διασπώνται και απελευθερώνουν τα μόρια της χρωστικής τους. Είναι ευκολότερο για τα μικρότερα μόρια να μετακινούνται μέσω των ινών στο χαρτί σε σχέση με τα μεγαλύτερα που μετακινούνται πιο αργά. Η μέθοδος μπορεί να πραγματοποιηθεί για το γρήγορο διαχωρισμό των χρωστικών ουσιών στα φύλλα. Επίσης, μπορεί εύκολα να βοηθήσει τον ερευνητή να αντιληφθεί την ποικιλία χρωστικών ουσιών στις οποίες μπορούν να βρεθούν σε διαφορετικά είδη φύλλων.
PASCAL English School, Nicosia Can you catch water vapour? The experiment aim was to try the efficiency of five different materials as “fog catchers”. The fog
catcher allows to collect water vapour from the atmosphere and make it condensate so it can be
us as water for agriculture, farming or drinking water.
The bibliography used was:
https://www.scientificamerican.com/article/catch-water-from-the-air/
https://ourworld.unu.edu/en/fog-catchers-dream-big-to-boost-water-security
- How scientists are harvesting fog to secure the world's water supply
Γυμνάσιο Καλογεροπούλου, Λεμεσός Έλεγχος pH, ανθρακικού ασβεστίου και κοκκομετρικής σύστασης σε δείγματα εδάφους από διαφορετικές περιοχές της Λεμεσού.

Κατά τον José Luis Rubio, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Διατήρηση του Εδάφους, «το έδαφος αποτελεί σημαντικότατο κρίκο ανάμεσα σε παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η διαχείριση των υδάτων και η απώλεια της βιοποικιλότητας». Το έδαφος αποτελεί λοιπόν ένα σημαντικό φυσικό πόρο επάνω στον οποίο στηρίζουμε την επιβίωσή μας. Το βιώσιμο και καλοδιατηρημένο έδαφος του πλανήτη συνεχώς μειώνεται. Αιτία είναι το φαινόμενο της ερημοποίησης κατά το οποίο το έδαφος χάνει τις θρεπτικές ιδιότητες του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υποστηρίξει τη ζωή. Οι χώρες τις Μεσογείου και ιδιαίτερα η Κύπρος βρίσκονται αντιμέτωπες με το φαινόμενο της ερημοποίησης. Γι’ αυτό το λόγο επιλέξαμε να ασχοληθούμε με την εδαφολογική ανάλυση.

Η εδαφολογική ανάλυση περιλαμβάνει τις χημικές και φυσικές μεθόδους εκτίμησης των εδαφικών παραμέτρων, όπως της γονιμότητας του εδάφους μιας περιοχής, δηλαδή την υφιστάμενη θρεπτική κατάσταση του εδάφους, την οργανική ουσία, την αντίδραση του εδάφους, την κοκκομετρική σύσταση, το πορώδες, την υδατοϊκανότητα κ.λπ.
Με την εδαφολογική ανάλυση επιτυγχάνεται:
1. Η ταξινόμηση των εδαφών σε κατηγορίες.
2. Η εκτίμηση της γονιμότητας των εδαφών.
3. Ο προσδιορισμός των φυσικοχημικών συνθηκών που σχετίζονται με την καλή ή όχι ανάπτυξη των φυτών και η παραπέρα δυνατότητα βελτίωσης της.
4. Η εκτίμηση της καταλληλότητας των εδαφών για τις διάφορες χρήσεις.

Στα πλαίσια της δικής μας εργασίας θα ασχοληθούμε με τρείς δείκτες α) το pH του εδάφους β) τη σύσταση του σε ανθρακικό ασβέστιο και τέλος γ) την κοκκομετρική σύσταση, ώστε να εκτιμήσουμε την ποιότητα του εδάφους της πόλεως και επαρχίας Λεμεσού.

Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, Πάφος (SEMEP) Επίδραση αβιοτικών και βιοτικών παραγόντων στους βιοδείκτες των ποταμών Κρεμμιώτη και Χρυσοχούς Το σχολείο μας αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα της ρύπανσης των υδάτων. Η επιστημονική έρευνα μας έγινε συγκρίνοντας τους Βιοδείκτες και τους αβιοτικούς παράγοντες για να υπολογίσουμε τη ρύπανση τους. Στον ποταμό Χρυσοχούς, στον οποίο υπάρχουν ενεργές καλλιέργειες, και στον ποταμό Κρεμμιώτη στην Κρήτου Τέρρα, όπου δεν υπάρχουν ενεργές καλλιέργειες. Σκοπός της μελέτης είναι να διερευνήσει τη ρύπανση των υδάτων μελετώντας τους βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες.
Γυμνάσιο Πόλης Χρυσοχούς, Πάφος (SEMEP) Επικονίαση - Μοναχικές Μέλισσες Βομβίνοι και ο Ρόλος τους στην Ανθοφορία Η μέλισσα είναι έντομο από την τάξη υμενόπτερα, πολύ σπουδαίο για τον άνθρωπο αλλά και για τη φύση γενικότερα, καθώς αποτελεί τον σημαντικότερο επικονιαστή των φυτών. Αποτελέι ίσως και το μοναδικό μέσο για την παραγωγή μεγάλου ποσοστού τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως. Η διατήρηση του οικοσυστήματος οφείλεται στη δική της προσφορά και παρουσία. Η μελέτη ολοκληρώθηκε στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος SEMEP της UNESCO. Ομάδα μαθητών της Α΄, Β΄και Γ΄Γυμνασίου εργάστηκε μεθοδικά ακολουθώντας τις αρχές της επιστημονικής μεθόδου και ενσωματώνοντας τις διαδικασίες της διερώτησης στις φυσικές επιστήμες. Για τη διεκπεραίωση της έρευνας οι μαθητές εργάστηκαν μέσω της παρατήρησης και έρευνας στο εργαστήριο χρησιμοποιώντας τα ευρήματα. Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας είχαμε την ευκαιρία να μελετήσουμε την επικονίαση, την ανθοφορία και τη σχέση τους με τις μέλισσες. Τέλος, ευαισθητοποιηθήκαμε στο θέμα της προστασίας τους, γνωρίζοντας τις συνέπειες του τυχών αφανισμού τους. Η εργασία μας έχει απώτερο στόχο να διερευνήσει, να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει όχι μόνο τους μαθητές του Γυμνασίου Πόλεως Χρυσοχούς, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία για τον ρόλο των μελισσών στη ζωή μας. Είναι σημαντικές για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την διατήρησή του.

 

School Title Description
 Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς Ε’ - Άκη Κλεάνθους, Λευκωσία Wi-Fi στο σπίτι… Ένας δρόμος μετ’ εμποδίων… Πόσες φορές έχετε εκνευριστεί με το κακό σήμα του Wi-Fi σας; Πόσες φορές έχετε διαφωνήσει με κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας στο σπίτι επειδή για κάποιο παράξενο λόγο μόνο στο δικό σας δωμάτιο είχε αδύνατο σήμα το Wi-Fi; Νομίζετε ότι φταίει μόνο η τοποθεσία του rooter στο σπίτι; Ε λοιπόν όχι. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα αντικείμενα μπορεί να επηρεάζουν την ισχύ του σήματος του Wi-Fi σας.
Σε αυτή την εργασία θα σας παρουσιάσουμε μία διερεύνηση της οποίας τα αποτελέσματα μπορούν να αποδείξουν ότι ένα δωμάτιο που έχει έπιπλα φτιαγμένα από μέταλλο έχει χαμηλότερη ισχύ σήματος Wi-Fi από ένα δωμάτιο με έπιπλα φτιαγμένα από ξύλο. Υπάρχουν τόσα πολλά αντικείμενα στα σπίτια μας τα οποία λόγω του υλικού κατασκευής τους εμποδίζουν το σήμα του Wi-Fi να μεταδοθεί με όλη του την ισχύ σε όλο το σπίτι.
Αυτή η εργασία θα σας βοηθήσει να οργανώσετε το δωμάτιο σας ή το σπίτι σας με τέτοιο τρόπο ώστε να απομονώσετε τα αντικείμενα συγκεκριμένου υλικού για να μην επηρεάζουν την ισχύ του σήματος του Wi-Fi. Έτσι σε περίπτωση μίας επόμενης καραντίνας δεν θα υπάρχει λόγος να κρατάτε τον υπολογιστή σας ή το tablet σας στο χέρι και να τρέχετε μέσα στο σπίτι για να βρείτε την ιδανική τοποθεσία με το ισχυρότερο σήμα Wi-Fi. Ούτε θα υπάρχει λόγος διαφωνίας με άλλα μέλη της οικογένειάς σας για το χαμηλό σήμα Wi-Fi που μπορεί να έχετε μόνο εσείς σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού. Για όλα υπάρχει λύση κι εμείς σας προτείνουμε πολλές.
Δημοτικό Σχολείο Καϊμακλίου Γ΄ (ΚΒ), Λευκωσία Τα σχολεία ας είναι η αρχή για ένα κόσμο πράσινο Φανταστείτε ένα σχολείο στο οποίο δεν θα ξεραίνεται κανένα λουλούδι, κανένα δέντρο, κανένα φυτό. Ένας σχολικός κήπος που θα αυτοσυντηρείται με τον πιο απλό, φυσικό και οικονομικό τρόπο, τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Σχεδόν κάθε χρόνο μαθαίνουμε από τους δασκάλους μας για πολλές πηγές ενέργειας αλλά καμία από αυτές δεν βλέπουμε να αξιοποιείται από τα σχολεία μας. Εμείς λοιπόν, μέσα από την εργασία μας, εισηγούμαστε σε όλα τα σχολεία ένα εύκολο σχεδιασμό συστήματος το οποίο αξιοποιώντας την ηλιακή και αιολική ενέργεια θα μπορεί να ελέγχει το πότισμα κάθε είδος φυτού που υπάρχει σε ένα σχολείο.
Η κάθε τάξη του σχολείου μας είναι υπεύθυνη για την εβδομαδιαία φροντίδα φυτών που βρίσκονται σε συγκεκριμένους χώρους του σχολείου. Τι γίνεται όμως όταν απουσιάζουμε για το Σαββατοκύριακο ή για τις διακοπές μας ή ακόμη όταν λόγω της πανδημίας πρέπει να μπούμε σε καραντίνα. Η λύση μας σε αυτό το πρόβλημα είναι η έξυπνη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας!
Εισηγούμαστε ένα μοντέλο συστήματος που θα ελέγχει την υγρασία των φυτών και όταν αυτή είναι χαμηλή θα ενεργοποιείται το αυτόματο πότισμα του οποίου η διάρκεια θα ελέγχεται από ένα χρονόμετρο που του έχουμε ορίσει τον χρόνο βάση του είδους, του μεγέθους και της τοποθεσίας του φυτού. Για όλα αυτά νομίζετε ότι πρέπει να υπάρχει ειδική ηλεκτρική ή υδραυλική διακλάδωση; Εμείς σας απαντάμε πως όχι! Όλα μπορούν να λειτουργήσουν με τη σωστή και έξυπνη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Αυτό έχουμε να εισηγηθούμε σε όλα τα σχολεία αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Ας είναι το σχολείο μας η αρχή αξιοποίησης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας
Δημοτικό Σχολείο Δαλιού Γ’, Λευκωσία «Η Πόλη του Μέλλοντος» Στόχος μας ήταν να χρησιμοποιήσουμε μια μορφή ενέργειας, την ηλιακή ενέργεια και να φτιάξουμε μια πόλη που θα χρησιμοποιεί μόνο ηλιακή ενέργεια, θα λειτουργούν τα πάντα από τον ήλιο!!! Αυτή η πόλη, που την ονομάσαμε «Πόλη του Μέλλοντος», περιλαμβάνει σπίτια, αυτοκίνητο και ένα mall, στα οποία τα φώτα, το κουδούνι, η κυλιόμενη σκάλα στο mall, η ανοιγόμενη πόρτα στο σπίτι και το αυτοκίνητο λειτουργούν ΟΛΑ από φωτοβολταϊκά και τα χειριζόμαστε με διακόπτες. Επίσης, έχουμε προσθέσει ένα φωτοβολταϊκό που τροφοδοτεί μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία για να λειτουργεί η Πόλη μας και όταν έχουμε συννεφιά ή είναι βράδυ
Α’ Δημοτικό Σχολείο Λακατάμειας (Κ.Β) Αγίας Παρασκευής και Αγίου Νικολάου, Λευκωσία Ένα ρομπότ από ανακυκλώσιμα υλικά Το ρομπότ μας είναι εμπνευσμένο από την καθημερινή παρατήρησή μας πολλών σκουπιδιών στην αυλή του σχολείου μας. Έτσι ο στόχος μας ήταν να μαζεύει σκουπίδια και να τα βάζει κοντά στον κάδο απορριμμάτων ή ανακύκλωσης ανάλογα, καθαρίζοντας την αυλή και μειώνοντας κατά πολύ τα σκουπίδια, αφού θα τα διαχωρίζει σε ανακυκλώσιμα και μη ανακυκλώσιμα. Ακόμη το ρομπότ μας μπορεί να μεταφέρει ανακοινώσεις, αφού στο πίσω μέρος του υπάρχει χώρος για να τοποθετούνται πινακιδούλες που γράφουν συνθήματα για την ανακύκλωση ή ανακοινώσεις που αφορούν το σχολείο. Το ρομπότ είναι κατασκευασμένο από όσο το δυνατό περισσότερα ανακυκλώσιμα υλικά, διότι θα ήταν σίγουρα πιο οικολογικό. Χρησιμοποιήσαμε κομμάτια από κούτες χαρτιών, κομμάτια ξύλων, καλώδια, μπαταριοθήκες, άξονες και διάφορα άλλα υλικά, τα περισσότερα από τα οποία ήταν περισσεύματα από το εργαστήριο του σχολείου μας. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιήσαμε ενσύρματο τηλεχειριστήριο, αφού μας ήταν πιο εύχρηστο και τα χέρια του είναι τοποθετημένα με τροχαλίες μιας και αντιστρέφουν την κίνηση. Τέλος, το ρομπότ μας ίσως να είναι ενδιαφέρον προς το κοινό γιατί παίρνει σκουπίδια, μεταφέρει ανακοινώσεις και τα μάτια του είναι λαμπάκια τα οποία ενεργοποιούνται για να λειτουργεί στο σκοτάδι ή και για να δείξει τον ενθουσιασμό του όταν ανακυκλώνει ένα σκουπίδι
Δημοτικό Σχολείο Terra Santa College, Λευκωσία Broomy Broomy is a smart robot that can clean with high quality. He can clean outdoor areas that humans cannot clean. For example, it can clean gardens, forests and generally nature. This robot was created to help for the pollution of the forests. We came up with this idea because we all know about the environmental pollution and we wanted to reduce it as much as possible with this clever robot. The robot was made by legos, it has a brain, an engine, a broom, a shovel. Broomy also has a storage space and four wheels. The problem in our school garden is that some kids are throwing rubbish on the ground and we wanted to solve this problem by creating this robot. It’s sad that most of the people don’t even care about the environment. Broomy is a robot that generally helps in ecology. Broomy is one important helper for human since it cleans areas that people do not want to. He has the willing to clean all the forests and nouns the whole world. First we asked processionals to help us to bailed our robot. They suggested us, to build a model in scale using LEGO MINDSTORMS EV3Unfortunately we didn’t have the resources to buy the LEGO EV3. Our school found us with €100 which were not enough. We are still trying to collect the rest amount of money by collecting and selling recycling materials found in our school yard.Our goal is to build our BROOMY ROBOT and save the forest. And who knows, one day we will we see BROOMY clean the Cyprus forests.
Δημοτικό Σχολείο Terra Santa College, Λευκωσία Space T-Model Η ομάδα μας σκέφτηκε ευρηματικά, με κριτική ματιά στο μέλλον αλλά και "έξω από το κουτί". Αυτό που μας προβληματίζει είναι η ραγδαία οικολογική καταστροφή. Σε λίγα χρόνια πολύ πιθανόν να χρειαστεί να μεταναστεύσει ολόκληρη η ανθρωπότητα σε έναν άλλο πλανήτη. Για αυτό τον λόγο, αποφασίσαμε στο να μη αρκεστούμε στην κατασκευή ενός ρομπότ, το οποίο να καθαρίζει τη γη αλλά να μαζεύει διαστημικά απόβλητα με αποτέλεσμα τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας τόσο του διαστήματος όσο και του πλανήτη μας, καθώς και το να καταστούν πιο ασφαλή τα ταξίδια στο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, θα φτιάξουμε ένα ρομπότ, το οποίο θα κινείται με έλικες που θα γυρίζουν με την βοήθεια ενός κινητήρα. Επιπλέον, θα υπάρχει ένας δορυφόρος που θα ενώνεται με τον εγκέφαλο, για να μπορούμε να του δίνουμε εντολές. Αξιοσημείωτο το γεγονός πως το ρομπότ μας όλα θα δουλέυουν με μπαταρία. Επιπλέον, θα υπάρχουν τροχοί για να προχωρά μπροστά και ένα αλεξίπτωτο που θα διασφαλισει την ομαλή προσγείωση του. Όταν τα σκουπίδια θα έχουν βραχυκυκλώσει τη μηχανή του ρομπότ, τότε θα σημαίνει πως δεν μπορεί πλέον να απορροφήσει άλλα. Τότε, αυτό θα επιστρέφει στη βάση του, όπου θα μπορεί να δίνει τα σκουπίδια σε εκπαιδευμένους αστρονάυτες στο I.S.S. (International Space Station) για μελέτη. Στη συνέχεια, θα επιστρέφει στην περισυλλογή των διαστημικών αποβλήτων. Επειδή ανακαλύψαμε ότι αυτή η ιδέα έχει ήδη υλοποιηθεί, αποφασίσαμε να προσθέσουμε ακόμη ένα στόχο στην αποστολή μας. Ο στόχος αυτός είναι να μπορεί να κατεβαίνει το ρομπότ σε έναν πλανήτη για εξερεύνηση.
Δημοτικό Σχολείο Δαλιού Γ’, Λευκωσία «Αόρατο αέριο στο χώρο! Πάτωμα ή σκάλα;» Εγκλωβίζεσαι σε ένα κλειστό χώρο ο οποίος γεμίζει σιγά-σιγά με διοξείδιο του άνθρακα (CO2)! Κίνδυνος! Πού θα επέλεγες να είσαι μέχρι κάποια να έρθει για να σε σώσει; Να πέσεις στο πάτωμα ή να πας σε ένα ψηλό σημείο στο δωμάτιο, όπως να βγεις πάνω σε μια σκάλα; Η θέση που βρίσκεσαι στο χώρο επηρεάζει το πόσο CO2 θα αναπνέεις; Ο στόχος μας είναι να συζητήσουμε αυτές τις ερωτήσεις με τους επισκέπτες μας και να αποφασίσουμε μαζί το πού είναι καλύτερα να είμαστε, αν για κάποιο λόγο είμαστε σε ένα κλειστό χώρο που γεμίζει με CO2. Θα το ανακαλύψουμε μαζί, κάνοντας ένα ενδιαφέρον πείραμα όπου θα δείτε (;) το αόρατο CO2 που θα δημιουργήσουμε, να σβήνει ένα κερί και άρα θα καταλάβουμε πως το αέριο αυτό είναι πιο βαρύ από τον αέρα. Άρα, πού πρέπει να είσαι στο δωμάτιο μέχρι κάποια να έρθει για να σε σώσει;
Δημοτικό Σχολείο Δαλιού Γ’, Λευκωσία «Ελικοπτεράκι» Ονομάζομαι Ιωάννα Κωστή και είμαι μαθήτρια της Ε'3 στο Δημοτικό Σχολείο Δαλιού Γ'. Για τις ανάγκες του πρότζεκτ μου, θα κατασκευάσω και θα παρουσιάσω ένα χάλκινο ελικοπτεράκι που θα κινείται με τη βοήθεια μίας μπαταρίας και έξι μαγνητών. Ο στόχος μου είναι να μάθω αν το ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να ταξιδέψει μέσω του χαλκού από τη μία πλευρά της μπαταρίας μέχρι την άλλη, ενώ έχω κιόλας τοποθετήσει μερικούς μαγνήτες στη βάση της μπαταρίας, και την επίδραση που μπορεί να έχει αυτό. Η κατασκευή μου θα βοηθήσει τους άλλους να μάθουν για το Lorentz Force (δύναμη Λόρεντζ), που προκύπτει όταν η ηλεκτρική ενέργεια κινείται μέσα σε ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Η δύναμη αυτή είναι χρήσιμη για να κατασκευάσουμε ή για να κατανοήσουμε τη λειτουργία καθημερινών αντικειμένων και συσκευών που μας βοηθούν στην ζωή μας όπως οι πυξίδες, τα ψυγεία, οι υπολογιστές, τα αυτοκίνητα, τα τρένα κτλ.
Δημοτικό Σχολείο Δαλιού Γ’, Λευκωσία «Κύκλος του Νερού – Περιβαλλοντική πρόκληση από τη ρύπανση του εδάφους» Ο στόχος μας είναι να δείξουμε με απλά υλικά τον κύκλο του νερού αλλά και να δείξουμε πώς το νερό της βροχής που ρέει στα ποτάμια θα μπορούσε να καθαρίζεται με τη χρήση ενός απλού φίλτρου. Θα δημιουργήσουμε σύννεφα ψύχοντας υδρατμούς που θα εξατμίζονται από ένα δοχείο με νερό που θα βράζει, μετά θα προκαλούμε βροχή η οποία θα πέφτει σε ένα μικρό, τεχνητό βουνό. Το νερό, ενώ ρέει από το βουνό προς τη θάλασσα, θα μαζεύει ακαθαρσίες τις οποίες θα μπορούσε να μεταφέρει στη θάλασσα. Πώς αυτές οι ουσίες επηρεάζουν τα υπόγεια νερά ή και τη θάλασσα; Θα μπορούσε ένα τεχνητό φίλτρο να καθαρίζει αυτό το νερό πριν καταλήξει στη θάλασσα; Αυτά είναι τα ερωτήματα που θα απαντούμε μαζί με τους επισκέπτες μας. Και φυσικά θα μάθουμε και για τον κύκλο του νερού!
Δημοτικό Σχολείο Δαλιού Γ’, Λευκωσία «Ασφάλεια στον δρόμο» Γεια σας! Είμαι η Κυριακή Ολυμπίου και φοιτώ στο Γ' Δημοτικό Ιδαλίου. Σκοπός της εργασίας μου είναι να κατασκευάσω ένα σύστημα με δείκτες κατεύθυνσης πάνω στο ποδήλατό μου, με σκοπό την ασφάλεια μέσα στον δρόμο! Επίσης, μέσω αυτής της εργασίας, έμαθα πώς να συνδέω τα διαθέσιμα υλικά ούτως ώστε να κατασκευάζω απλά ηλεκτρικά κυκλώματα με λαμπτήρες, το οποίο θα με βοηθούσε στο πρακτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζω με την ασφάλειά μου στον δρόμο ως νεαρή ποδηλάτης. Η κατασκευή έγινε σε 3 βήματα. Σύνδεσα τα καλώδια μεταξύ τους, ακολούθως κατασκεύασα τα ηλεκτρικά μου κυκλώματα, χρησιμοποιώντας μπαταριοθήκες με 2 μπαταρίες, λαμπτήρες πυρακτώσεως και διακόπτες. Οι διακόπτες θα με βοηθήσουν να μπορώ να ανοίγω και να κλείνω τα ηλεκτρικά μου κυκλώματα με ευκολία και όποτε εγώ επιθυμώ και έτσι να φωτοβολούν τα λαμπάκια μου όταν τα έχω ανάγκη για να δείξω στους οδηγούς των αυτοκινήτων ότι θέλω να στρίψω. Στο τελευταίο βήμα, τοποθέτησα την κατασκευή πάνω στο ποδήλατο, με τον έναν λαμπτήρα στα δεξιά και τον άλλο στα αριστερά. Τώρα είμαι σίγουρη πως οι οδηγοί θα μπορούν με ευκολία να βλέπουν προς τα πού θέλω να στρίψω και αυτό θα βοηθήσει πολύ στο να είμαι πιο ασφαλής στον δρόμο! Δοκιμάστε το κι εσείς! Είναι πολύ απλό! Σας ευχαριστώ!
Δημοτικό Σχολείο Δαλιού Γ’, Λευκωσία «Πού μπορείς να οδηγήσεις μια ακτίνα φωτός;» Τα υλικά για το πείραμά μας είναι:
Lαzer pointer (θα είναι σε σταθερό σημείο για ασφάλεια) ή φανάρια
Καθρεφτάκια (στερεωμένα σε σταθερό σημείο για ασφάλεια)
Foamboard για τη βάση του παιχνιδιού μας
Πούδρα
Περιγραφή δραστηριότητας:
Έχουμε πάρει ένα μεγάλο χαρτόνι πάνω στο οποίο τοποθετήσαμε καθρέφτες σε συγκεκριμένα σημεία. Ο στόχος της δραστηριότητάς μας είναι κάποιος ή κάποια να καταφέρει να στείλει την αχτίνα λέιζερ σε ένα συγκεκριμένο στόχο, βοηθώντας την να ανακλάται πάνω στους καθρέφτες. Αυτό θα το καταφέρει μόνο αν γνωρίζει κάποια πράγματα για τις ανακλώμενες και τις προσπίπτουσες ακτίνες και τη σχέση που υπάρχει μεταξύ τους. Η ακτίνα του λέιζερ θα πρέπει να ταξιδέψει, αλλάζοντας πορεία όπου πρέπει, και να φτάσει στον στόχο που θα υπάρχει στο ταμπλό. Μέσω της δραστηριότητάς μας, μαθαίνουμε για το φαινόμενο της ανάκλασης των αχτίνων του φωτός. Όσοι παρακολουθήσουν το βιντεάκι μας, θα μπορούν επίσης να δουν τις προσπίπτουσες και ανακλώμενες ακτίνες με τα μάτια τους, αφού θα τις κάνουμε ορατές ρίχνοντας πούδρα πάνω τους.
Δημοτικό Σχολείο Δαλιού Γ’, Λευκωσία «Σπίτι με παράδοση» Γεια σας! Είμαι η Μαρίνα Κυριάκου και είμαι μαθήτρια στο Γ’ Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου. Θα σας παρουσιάσω το πρότζεκτ μου που έκανα για να τονίσω την παραγωγή ηλεκτρισμού από άνεμο και ήλιο. Χρησιμοποίησα φωτοβολταϊκά κι ανεμογεννήτρια. Έχω φτιάξει ένα σπίτι, ένα παραδοσιακό φούρνο και ένα παραδοσιακό μαγκάλι και έφτιαξα ηλεκτρικά κυκλώματα με κόκκινους λαμπτήρες για να δείξω τη φωτιά στον φούρνο και τα κάρβουνα στο μαγκάλι. Η κατασκευή μου έχει επίσης μια λάμπα πάνω σε ένα στύλο της ηλεκτρικής. Θα εξηγήσω πώς σύνδεσα μαζί τις ηλεκτρικές συσκευές σε παράλληλη σύνδεση ούτως ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν έστω και αν σταματήσει κάποια να λειτουργεί.
Δημοτικό Σχολείο Δαλιού Γ’, Λευκωσία «Μοντέλο ηλιακού συστήματος» Είμαστε η Ευδοκία, η Ναταλία, η Ήβη και η Γωγώ. Σκοπός του πρότζεκτ μας είναι να σας παρουσιάσουμε το μοντέλο του ηλιακού συστήματος που έχουμε φτιάξει και κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Ήλιο, τη Σελήνη και τους πλανήτες του συστήματος αυτού. Θα αναφερθούμε επίσης στη διαδικασία κατασκευής, στα υλικά που χρησιμοποιήσαμε και στο πώς τα χρωματίσαμε και συναρμολογήσαμε. Περάσαμε πολύ ωραία κάνοντας το πρότζεκτ αυτό!
Δημοτικό Σχολείο Δαλιού Γ’, Λευκωσία «Συσκευή Ηλεκτρόλυσης» Δύσκολο να φανταστούμε ότι το νερό που πίνουμε, που ποτίζουμε τα λουλούδια μας, το νερό που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα είναι σύνθετη ουσία. Στόχος μας είναι να σας παρουσιάσουμε μέσα από το πείραμα την διάσπαση του νερού σε δυο αέρια, υδρογόνο και οξυγόνο. Θα χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης του νερού, που χρησιμοποιεί βασικά τον ηλεκτρισμό για να προκαλέσει τη διάσπαση του νερού στα βασικά του στοιχεία. Το νερό, όπως βρήκαμε από διάφορες πηγές που μελετήσαμε, είναι ένα ομοιοπολικό μόριο που συγκρατείται από κοινά ηλεκτρόνια σε ομοιοπολικούς δεσμούς. Κατά τη διάρκεια της ηλεκτρόλυσης, τα μόρια ανάγονται στην κάθοδο σε αέριο υδρογόνο και οξειδώνονται στην άνοδο προς το αέριο οξυγόνο. Το καθαρό νερό δεν παράγει ηλεκτρισμό, οπότε πρέπει να προσθέσουμε έναν ηλεκτρολύτη, όπως διττανθρακική σόδα ή αλλιώς, τη γνωστή σε όλους μας, μαγειρική σόδα.
Δημοτικό Σχολείο Δαλιού Γ’, Λευκωσία «Κατασκευή νερού και ice tea» Η ομάδα μας του Δημοτικού Δαλιού Γ’, αποτελείται από τον Πέτρο, τον Χαράλαμπο, τον Χρήστο και τον Εφραίμ. Στόχος του πρότζεκτ μας ήταν να κατασκευάσουμε μια λίγο περίεργη αλλά και πολύ χρήσιμη συσκευή, η οποία θα βοηθάει όλους να παίρνουν το ρόφημά τους με ευκολία. Όπως την έχουμε κατασκευάσει, η συσκευή μας χρησιμοποιεί την πίεση που εξασκεί ο αέρας, δηλαδή την ατμοσφαιρική πίεση, για να απελευθερώνει όποτε εμείς θέλουμε νερό και ice tea, γυρίζοντας το πώμα των μπουκαλιών τους. Θα σας αρέσει πολύ!
Δημοτικό Σχολείο Δαλιού Γ’, Λευκωσία «Μπαλόδρομος: Ένα διαφορετικό Roller Coaster!» Είμαστε η Χριστιάνα Κυριάκου και η Δανάη Νικολαΐδου από το Γ’ Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου. H κατασκευή μας ονομάζεται «Μπαλόδρομος: Ένα διαφορετικό Roller Coaster!». Πάνω σε ένα foam board τοποθετήσαμε ένα λαστιχένιο, διαφανή σωλήνα μέσα από τον οποίο θα μπορούν να κυλούν κάποια υλικά. Μπροστά μας θα έχουμε διάφορα υλικά (π.χ., σιδερένιες μπαλίτσες, γυάλινους βόλους, ξύλινες μπαλίτσες κ.ά.). Θα πάρουμε τα ίδια υλικά μεταξύ μας και με την βοήθεια των μαγνητών θα πρέπει να δούμε ποια υλικά έλκει ο ίδιος ο μαγνήτης. Θα πρέπει τότε τα υλικά να οδηγηθούν στον σωλήνα με τον μαγνήτη και θα μάθουμε ποια υλικά έλκει ο μαγνήτης. Η δυσκολία είναι πως ο σωλήνας είναι σε σχήμα κύκλου και με μια μεγάλη στροφή και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον μαγνήτη μας για να οδηγήσουμε την μπαλίτσα στον τερματισμό χωρίς να πάει ξανά κάτω, πίσω ή να μείνει πάνω από 10 δευτερόλεπτα επιτόπου. Έτσι, παίζοντας, θα μάθουμε ποιο υλικό είναι «φιλικό» με τον μαγνήτη ή πιο επιστημονικά, ποια υλικά έλκουν οι ραβδόμορφοι μαγνήτες. Ακόμα, θα δείξουμε 2 κομμάτια πλαστελίνης τα οποία ο μαγνήτης με κάποιον απλό τρόπο θα τα έλκει. Ένα ερώτημα είναι «Ποια υλικά έλκει ο μαγνήτης;» και ένα δεύτερο είναι «Γιατί ενώ η πλαστελίνη δεν έλκεται από τον μαγνήτη, τελικά έλκεται από αυτόν με ευκολία;»;. Θα σας ενθουσιάσει το πείραμά μας!
Δημοτικό Σχολείο Δαλιού Γ’, Λευκωσία «Chain reaction» Είμαι η Μαρία Τερέζα και το πείραμα που θα κάνω είναι για το Chain Reaction. To Chain Reaction με λίγα λόγια είναι για κάτι που κινείται όπως τα Dominos. Δουλεύει με τον εξής τρόπο: όπως και η φωτιά, για να δουλέψει, ένα μικρό ξυλάκι καίει ένα πιο μεγάλο μετά πιο μεγάλο μέχρι να γίνει μια μεγάλη πυρκαγιά. Θα δείξω ακριβώς πώς μπορεί να συμβεί αυτό, πραγματοποιώντας ένα πείραμα με ένα τρενάκι, έναν κατηφορικό διάδρομο και λίγα dominos.
Δημοτικό Σχολείο Δαλιού Γ’, Λευκωσία «Ήλιος Vs Μπαταρίες» Γεια σας είμαστε ο Γιώργος, ο Αλέξανδρος, ο Γιάννης και ο Αλεσάντρο και θα σας παρουσιάσουμε δυο πανομοιότυπα αυτοκινητάκια. Στο ένα η πηγή ηλεκτρισμού είναι οι μπαταρίες και στο άλλο ο ήλιος αφού χρησιμοποιεί τον ηλεκτρισμό που παράγουν τα φωτοβολταϊκά πλαίσια. Το ερώτημα μας είναι πώς η πηγή του ηλεκτρισμού επηρεάζει την απόδοση του μοτέρ. Δηλαδή, ποιο τρέχει πιο γρήγορα. Το πείραμά μας μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα δίκαιο πείραμα αφού τα αυτοκινητάκια μας έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά όπως μέγεθος ξύλου, μοτέρ και μπαταρίες. Ποιο αυτοκινητάκι νίκησε τον αγώνα; Δείτε το βιντεάκι μας για να το ανακαλύψετε. Ήταν ωραία εμπειρία και σας ευχαριστούμε.
Δημοτικό Σχολείο Δαλιού Γ’, Λευκωσία «Αναπαράσταση έκρηξης ηφαιστείου» Γεια σας! Είμαστε η Σταύρια, η Μαρία, η Νεφέλη, η Κατερίνα και η Δανάη (δε φαίνομαι στο βίντεο) και είμαστε μαθήτριες της Ε’1 του Γ’ Δημοτικού Σχολείου Ιδαλίου. Το βιντεάκι μας παρουσιάσει δύο αντιδράσεις υλικών που έχουμε επιλέξει. Μέσα από τα δύο πειραματάκια που έχουμε επιλέξει θα δούμε ποια από τις δύο αντιδράσεις αντιπροσωπεύει καλύτερα την έκρηξη ενός ηφαιστείου. Στο πρώτο πειραματάκι αναμιγνύουμε ξίδι και μαγειρική σόδα και στα δεύτερο βιντεάκι ρίχνουμε 4 καραμέλες-μέντος μέσα σε ένα αναψυκτικό. Δείτε το βίντεο μας για να μάθετε ποιο πείραμα αντιπροσωπεύει καλύτερα την έκρηξη ενός ηφαιστείου!
Δημοτικό Σχολείο Δαλιού Γ’, Λευκωσία «Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο» Πρόλογος:
Η ομάδα μας του Δημοτικού Δαλιού Γ’, που αποτελείται από την Ελένη, την Ιφιγένεια και τον Κυπριανό, θα παρουσιάσει μέσω της κατασκευής μας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εξέλιξαν τον παλιό νερόμυλο σε υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Άρα, θα δημιουργήσουμε και θα παρουσιάσουμε ένα μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο για παραγωγή ηλεκτρισμού.
Περιγραφή δραστηριότητας:
Καταρχήν θα έχουμε ένα φράγμα που έχει νερό (μεγάλο δοχείο). Μέρος από το νερό του φράγματος θα πηγαίνει σε ένα σωλήνα και θα οδηγείται σε ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Μέσα στο εργοστάσιο αυτό θα υπάρχουν 2 γεννήτριες οι οποίες με το νερό που έρχεται με μεγάλη δύναμη από το φράγμα, θα παράγουν ηλεκτρισμό.
Το νερό αποκτά μεγάλη δύναμη όταν πέφτει από ψηλά, για αυτό όσο μεγαλύτερο είναι το ύψος τόσο πιο πολλή δύναμη έχει όταν καταλήξει πάνω στις φτερωτές του υδροστρόβιλου, που είναι και το πρώτο πράγμα που συναντά το νερό πέφτοντας από ψηλά. Ο υδροστρόβιλος είναι ένα εξάρτημα που γύρω-γύρω στις άκριές του έχει μικρές κούπες-φτερωτές και στη μέση έχει ένα άξονα. Το νερό πέφτει με πολύ δύναμη πάνω στις φτερωτές και με αυτόν τον τρόπο περιστρέφει τον άξονα. Ο άξονας του υδροστρόβιλου είναι συνδεδεμένος με την γεννήτρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ταυτόχρονα με τον υδροστρόβιλο να περιστρέφεται και η γεννήτρια. Η γεννήτρια είναι ένα μηχάνημα στο εσωτερικό του οποίου υπάρχει πηνίο και μαγνήτες. Όταν περιστρέφονται όλα αυτά παράγεται ηλεκτρισμός.
Το ηλεκτρικό ρεύμα στη συνέχεια μεταφέρεται μέσω καλωδίων υψηλής τάσης σε υποσταθμούς και τέλος διανέμεται για «κατανάλωση» σε σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, εργοστάσια, βιομηχανίες κλπ.
Υδροηλεκτρική ενέργεια είναι μια μορφή πράσινης ενέργειας διότι δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Είναι μια ανανεώσιμη μορφή ενέργειας τη οποία οι άνθρωποι θα πρέπει να προτιμούν σε σχέση με άλλες μη ανανεώσιμες μορφές. Φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει πολύ νερό, το κατάλληλο έδαφος και πολλά χρήματα για να χτιστεί το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.
Δημοτικό Σχολείο Δαλιού Γ’, Λευκωσία «Τρενάκι με τρία βαγόνια σε ράγες» Ο στόχος μας ήταν να φτιάξουμε ένα τρενάκι με τρία βαγόνια και ράγες για να κινείται.
Υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή:
24 ξύλινους τροχούς
μια πλάκα ξύλου
9 πλάκες από σανίδα αφρού (foam board)
6 ξυλάκια 15cm το κάθε ένα ως άξονες για τους τροχούς
1 διακόπτη
1 ηλεκτρικό κινητήρα
2 τροχαλίες κίνησης
1 μπαταρία 9 volt
καλώδιο μπαταριοθήκης
Ξυλάκια διακόσμησης
Tο Τρενάκι μας σε κίνηση
Το τρενάκι μας κινείται με τη βοήθεια ενός κινητήρα κίνησης. Ο κινητήρας κίνησης είναι ενωμένος με μπαταρία 9 volt. Ο μικρός τροχαλίας κίνησης είναι συνδεδεμένος με τον κινητήρα, ενώ ο μεγάλος τροχαλίας κίνησης δίνει ώθηση στους άξονες των τροχών του πρώτου βαγονιού. Ο κινητήρας είναι συνδεδεμένος με διακόπτη. Όλα τα βαγόνια είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους με ένα αυτοσχέδιο σύνδεσμο. Όταν ο διακόπτης είναι κλειστός, τότε ο κινητήρας κίνησης, παίρνει ενέργεια από τη μπαταρία και γυρίζει, δίνοντας κίνηση στους τροχαλίες κίνησης. Με αυτό τον τρόπο κινείται το τρενάκι. Όταν ο διακόπτης είναι ανοικτός τότε το τρενάκι σταματά.
Δυσκολίες που συναντήσαμε κατά την κατασκευή
1. Αποφασίσαμε να κάνουμε την διαδρομή του τρένου στις ράγες σε ευθεία, αφού αντιμετωπίσαμε δυσκολία όταν δοκιμάσαμε το αντίθετο.
2. Κατά τις διάφορες δοκιμές κίνησης του τρένου μας, χρειάστηκε να αντικατασταθούν:
το λάστιχο ώθησης του κινητήρα κίνησης.
οι άξονες των τροχών
η μπαταριοθήκη
Δημοτικό Σχολείο Δαλιού Γ’, Λευκωσία «Μοντέλο Ανοιγόμενης Πόρτας» Γεια σας είμαι η Νάταλι Ροσς και εγώ είμαι η Στέφανη Κουκκουλή και είμαστε 10 χρονών από την Ε'2 του Δημοτικού Σχολείου Γ’ Ιδαλίου. Το project μας ονομάζεται «Μοντέλο ανοιγόμενης γέφυρας. Φτιάξαμε μια γέφυρα και ένα αυτοκινητάκι. Η γέφυρα ανοίγει και κλείνει με υδραυλική πίεση και το αυτοκινητάκι κινείται λόγω της αιολικής ενέργειας. Βάλαμε σύριγγες, τις γεμίσαμε με νερό και όταν τις πιέσουμε, λόγω της πίεσης που ασκεί το νερό στη σύριγγα και μετά η σύριγγα στη γέφυρα, η γέφυρα ανήγει. Το αυτοκινητάκι έχει ένα μπαλόνι. Όταν μετά το φουσκώσεις με ένα καλαμάκι, όταν το απελευθερώσεις, ο άνεμος που βγαίνει με δύναμη προς τα πίσω, το σπρώχνει να πάει προς τα μπροστά. Δηλαδή, το αυτοκινητάκι πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Δημοτικό Σχολείο Δαλιού Γ’, Λευκωσία «Ανιχνευτής μετάλλων» Είμαστε η Δυράντη και η Κάλλια και είμαστε μαθήτριες του Γ’ Δημοτικού Ιδαλίου. Ο στόχος του πρότζεκτ μας ήταν να κατασκευάσουμε ένα ανιχνευτή μετάλλων. Όχι για να βρούμε κάποιο θησαυρό, αφού θα έπρεπε να έχουμε ειδική άδεια για αυτό, αλλά για να βρίσκουμε μικρά αντικείμενα, όπως τα σκουλαρίκια της δασκάλας μας. Ο ανιχνευτής μας έχει κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας καλώδια, διακόπτη, βομβητή, μπαταριοθήκη με μπαταρίες ΑΑ και κάποια άλλα υλικά που θα σας δείξουμε. Είναι κιόλας ένας όμορφος ανιχνευτής μετάλλων. Θα σας εξηγήσουμε πώς ακριβώς τον κατασκευάσαμε καθώς επίσης και πώς λειτουργεί για να ανιχνεύει διάφορα μέταλλα.
Δημοτικό Σχολείο Δαλιού Γ’, Λευκωσία «Αεροπλάνο: Ταξίδι στους αιθέρες!» Βασικο ερωτημα:
Ø Πώς πετά το αεροπλάνο;
Πείραμα:
Ø Για να απαντήσουμε στο πιο πάνω ερώτημα, προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα ομοίωμα ενός αεροπλάνου.
Ø Ένα αεροπλάνο μπορεί να πετάει ευθύγραμμα με σταθερή ταχύτητα για τον ίδιο λόγο που οτιδήποτε μπορεί να κινείται ευθύγραμμα με σταθερή ταχύτητα. Η συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται πάνω του είναι μηδέν.
Ø Αυτό δε σημαίνει πως στο αεροπλάνο δεν ασκούνται δυνάμεις. Κατά κύριο λόγο ασκούνται τέσσερις: Το βάρος, η άντωση, η ώση και η οπισθέλκουσα.
Ø Το ομοίωμα του αεροπλάνου θα είναι φτιαγμένο με foamboard και θα έχει έναν έλικα. Θα πρέπει να προσέξουμε το ομοίωμα του αεροπλάνο να έχει αεροδυναμικό σχήμα για να μπορεί να πετάξει. Επίσης η άτρακτος του αεροπλάνου θα είναι φτιαγμένη από πλαστική μπουκάλα επειδή η πλαστική μπουκάλα έχει αεροδυναμικό σχήμα.
Δοκιμή:
Ø Δείτε το βιντεάκι μας για να ανακαλύψετε πώς πήγε!
Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας, Λευκωσία «Παιχνίδια με το Φως» Είμαι η Αναστασία Λαζάρου και φοιτώ στο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας, στην Ε’ τάξη. Το κύριό ερώτημα για την εργασία μου «Παιχνίδια με το Φως» είναι: «Πώς το χρώμα του φωτός επηρεάζει το χρώμα των αντικειμένων γύρω μας;» Έχω ένα κόλλημα με τη διακόσμηση του δωματίου μου και το πρότζεκτ μου και τα όσα έχω μάθει μέσα από αυτό με έχουν βοηθήσει να αντιμετωπίσω αυτό το κολληματάκι μου με μια απλή λύση! Δε θα σας την αποκαλύψω αλλά θα πρέπει να δείτε το βιντεάκι μου για να τη μάθετε! Σίγουρα θα μάθετε πολλά πράγματα βλέποντάς το και θα διασκεδάσετε επίσης με κάποια παιχνίδια που έχω ετοιμάσει για σας! Σας ευχαριστώ πολύ!
Α΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Mια εικονική περιήγηση στο Α΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού: Το παρελθόν συναντάει το παρόν.
Καθορίζει το μέλλον;
Οι μαθητές της Στ΄τάξης του Α΄Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού επιστρέφοντας στη δια ζώσης εκπαίδευση στις 2/4/21 βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα προβληματισμό. Άρθρα σε ηλεκτρονικές εφημερίδες της Λεμεσού αφήνουν να εννοηθεί ότι οι εγκαταστάσεις του σχολείου τους θα
αξιοποιηθούν από άλλους φορείς. Συζήτησαν και συμφώνησαν ότι δεν ξέρουν αν είναι σωστή ή λάθος η αξιοποίηση αυτή. Αλλά κατέληξαν ότι αυτό που ξέρουν ότι το σχολείο τους είναι το πρώτο σχολείο που χτίστηκε στη Λεμεσό με ιστορία 121 χρόνων. Έτσι θέλησαν να μάθουν περισσότερα για την ιστορία του σχολείου τους μέσα από μελέτη φωτογραφικού υλικού, παλιών βιβλίων και μητρώων που βρήκαν στο σχολείο, καθώς και από αναμνήσεις αποφοίτων του. Ταυτόχρονα, θεώρησαν ότι αυτή η γνώση τους δεν είναι μόνο για αυτούς, αλλά για όλους. Με ποιο τρόπο αποφάσισαν να την μοιραστούν; Αξιοποιώντας την εφαρμογή thinglink, δημιούργησαν εικονική περιήγηση με φωτογραφίες 360ο από κάθε γωνιά του σχολείου τους! Δεν έμειναν όμως εδώ. Στην εικονική τους περιήγηση, όπου κοιτάξεις, το παρελθόν του σχολείου συναντάει το παρόν μέσα από τα μάτια και τα βιώματά τους. Παλιό με σύγχρονο υλικό «παντρεύεται» από τα παιδιά για να παρουσιάσουν διαφορές και ομοιότητες και να αποφασίσουν αν τελικά το παρελθόν του σχολείου θα καθορίσει το μέλλον του…..
Δημοτικό Σχολείο Ξυλοφάγου Β’ Ο κορονοϊός στη ζωή μας – Μέτρα αυτοπροστασίας στην καθημερινότητά μας Κορονοϊός… Μια λέξη που άλλαξε τη ζωή παγκόσμια… Ένας ιός που άλλαξε τις συνήθειες και την καθημερινότητά μας. Εδώ και έναν χρόνο, η ανθρωπότητα υπό τη σκιά του κορονοϊού ακολουθεί τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αυτοπροστασία: (α) καθαριότητα χεριών, (β) διατήρηση απόστασης ασφαλείας και (γ) χρήση μάσκας. Στην εργασία μας, εκτελέσαμε 3 πειράματα, καθένα από τα οποία αντιστοιχεί στα πιο πάνω μέτρα αυτοπροστασίας. Στο πρώτο πείραμα συγκρίναμε 3 σενάρια καθαρισμού των χεριών: πλένοντάς τα με σαπούνι, καθαρίζοντάς τα με αντισηπτικό και καθαρίζοντάς τα με μωρομάντηλα. Για να διερευνήσουμε την αποτελεσματικότητα των τρόπων καθαρισμού των χεριών, ακουμπήσαμε σε κάθε περίπτωση πάνω σε μια φέτα ψωμιού και ακολούθως τις παρατηρήσαμε, για να εντοπίσουμε σημάδια μούχλας. Η μούχλα υποδηλώνει την ύπαρξη μικροβίων που μεταφέρθηκαν από τα χέρια μας κατά τη φύλαξη του ψωμιού.
Στόχος του δεύτερου πειράματος ήταν η τήρηση αποστάσεων. Οι μαθητές της Στ’ τάξης χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι, φύσηξαν χρωματισμένο νερό σε χαρτί, από απόσταση 1m, 1,5m και 2 m. Με αυτό τον τρόπο, ελέγξαμε αν το νερό, που παριστάνει τα μικρόβια που υπάρχουν στο στόμα μας, καταφέρνουν να φτάσουν στον συνάνθρωπό μας, σε αποστάσεις μικρότερες των 2 m.
Το τρίτο πείραμα ασχολήθηκε με τη χρήση μάσκας και τη διασύνδεσή της με την περιβαλλοντική καταστροφή. Χρησιμοποιήσαμε διαφορετικά είδη μάσκας (π.χ. υφασμάτινη, πλαστική) για να διερευνήσουμε ποιο από τα υλικά κατασκευής αποσυντίθεται ευκολότερα.
Τα αποτελέσματα της εργασίας μας, είναι ενδιαφέροντα και πρακτικά, αφού εξηγούν τη σημασία των μέτρων αυτοπροστασίας που πρέπει να εφαρμόζουμε, για να καταφέρουμε να «νικήσουμε» την πανδημία.
Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς Κ.Β’ «Μιχαλάκης Παρίδης» Λάρνακας Το πείραμα του Ερατοσθένη Το «πείραμα του Ερατοσθένη» αποτελεί μια ιστορική μέθοδο για τον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης (ως προς τον Μεσημβρινό της), που πραγματοποιήθηκε από τον σπουδαίο μαθηματικό τον 3ο αι. π.Χ. . Ο Ερατοσθένης χρησιμοποίησε ως μόνα εργαλεία μια ράβδο και απλή μαθηματική σκέψη.
Μια ομάδα μαθητών του σχολείου μας, με την καθοδήγηση του δασκάλου των Φυσικών Επιστήμων, επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν την ίδια μέτρηση, χρησιμοποιώντας βασικά στοιχεία Μαθηματικών, Γεωγραφίας και Επιστήμης.
Η μέρα της εαρινής ισημερίας της 20ης Μαρτίου 2021, απετέλεσε την ιδανική ημερομηνία για την πραγματοποίηση του ιστορικού πειράματος του Ερατοσθένη, γιατί τότε οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στον Ισημερινό την ώρα του μεσημεριού. Τα παιδιά μέτρησαν τη σκιά ενός ραβδιού 1m και υπολόγισαν τη γωνία του τριγώνου που σχηματίστηκε σε 35 ο. Η γωνία αυτή, ήταν εντός εναλλάξ γωνία με τη γωνιακή απόσταση μεταξύ του σχολείου μας και του Ισημερινού στον ίδιο μεσημβρινό. Με απλά λόγια, το 1/10 περίπου (360ο : 35ο = 10,29) της περιφέρειας της Γης, είναι η απόσταση Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς Κ.Β’ και Ισημερινού. Άρα, ολόκληρη η περιφέρεια της Γης ισούται με 10,29 φορές την απόσταση αυτή.
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και συγκεκριμένα της ιστοσελίδας Google Maps, βρήκαμε αυτήν την απόσταση και υπολογίσαμε την περιφέρεια της Γης σε 39947 χιλιόμετρα (μετρημένη με δορυφόρους, είναι ίση με 40008 χιλιόμετρα). Η μέτρησή μας είχε λάθος μόνο 61 χιλιόμετρα (0,2% λάθος στον υπολογισμό) και οφείλεται στο ότι η Γη δεν είναι τέλεια σφαίρα!
Ζήτω ο Ερατοσθένης και το πείραμά του!
Α΄ Δημοτικό Σχολείο Λιοπετριού Μοντέλο αναπνευστικού συστήματος Η Ελευθερία, ο Νάθαν και η Αρετή είναι συμμαθητές και γείτονες και συχνά διαβάζουν μαζί τα μαθήματά τους. Μια μέρα, ο μικρός αδερφός της Αρετής, τους άκουσε που μελετούσαν το αναπνευστικό σύστημα και άρχισε τις ερωτήσεις, κυρίως για το πώς λειτουργεί. Όσο και να του εξηγούσαν, το παιδάκι δεν μπορούσε να καταλάβει τι του έλεγαν, αφού ήταν σχεδόν όλες οι λέξεις και έννοιες άγνωστες για αυτόν. Έτσι, τα τρία παιδιά αποφάσισαν να φτιάξουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο του αναπνευστικού συστήματος για να λύσουν όλες τις απορίες του μικρού.
Α΄ Δημοτικό Σχολείο Λιοπετριού Συσκευή που εξετάζει τα ετερόφωτα αντικείμενα Πριν από λίγες μέρες, υπήρχε διακοπή ρεύματος στο χωριό της Μαρίνας και της Αρετής. Η μαμά της Μαρίνας έψαχνε να βρει τα κλειδιά της στο σκοτάδι, καθώς δεν θυμόταν που τα είχε βάλει, αλλά χωρίς επιτυχία αφού δεν έβλεπε τίποτα στα σκοτεινά. Έτσι, τα δύο κορίτσια σκέφτηκαν να φτιάξουν μία κατασκευή που να εξετάζει τα ετερόφωτα αντικείμενα. Να μελετήσουν δηλαδή πώς αντιδρούν κάποια ετερόφωτα αντικείμενα στο φως και πόσο φως εκπέμπουν τα ίδια όταν πέσει σε αυτά μια φωτεινή πηγή.
Α΄ Δημοτικό Σχολείο Λιοπετριού Μοντέλο θερμοκηπίου Η Θεοδώρα, η Μαρίνα και ο Χρίστος είναι λάτρεις των λουλουδιών. Απολαμβάνουν να περνάνε ώρες στον κήπο του σπιτιού τους, φυτεύοντας λουλούδια και χαζεύοντας την ομορφιά τους. Όμως, προς απογοήτευσή τους, τα αγαπημένα τους ανοιξιάτικα λουλούδια, που είναι η βιολέτα, η καλέντουλα και ο πανσές, δεν φυτρώνουν ολόχρονα. Έτσι, σκέφτηκαν να φτιάξουν μία κατασκευή που να τα προστατεύει από το κρύο του χειμώνα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να παρατείνουν τον χρόνο ζωής τους και θα απολαμβάνουν την ομορφιά των αγαπημένων τους λουλουδιών για περισσότερο καιρό.
Α΄ Δημοτικό Σχολείο Λιοπετριού Πίστα αυτοκινήτων που μελετάει την δύναμη της τριβής Ο Στυλιανός και ο Ευάγγελος, είναι δύο αγόρια που περνάνε πολύ χρόνο παίζοντας με τα αυτοκινητάκια τους στον ελεύθερο τους χρόνο. Μια μέρα καθώς έπαιζαν μαζί, παρατήρησαν ότι σε ορισμένες επιφάνειες, τα ίδια αυτοκινητάκια, κυλούσαν γρηγορότερα και διένυαν μεγαλύτερη απόσταση από ότι σε άλλες επιφάνειες. Άρα, κάτι εμπόδιζε τα αυτοκινητάκια τους από το να κυλήσουν ομαλά και γρήγορα. Συνδυάζοντας το πρόβλημα αυτό, με τις γνώσεις τους από τις Φυσικές Επιστήμες ότι τριβή είναι η δύναμη που δρα ή εξασκείται σε ένα σώμα που κινείται σε μια επιφάνεια, σκέφτηκαν να φτιάξουν μια πίστα αυτοκινήτων. Έτσι, θα μπορούσαν να μελετήσουν τους παράγοντες που εμποδίζουν το αυτοκινητάκι τους να διανύσει όσο μεγαλύτερη απόσταση γίνεται.
Εργαστήρι Πολιτισμού ΑΠΟΠΛΟΥΣ, Αμμόχωστος Θαλάσσια ρύπανση. Υπάρχουν λύσεις! Το θέμα που μελετήσαμε είναι ο καθοριστικός ρόλος που έχει η θάλασσα στη ζωή μας, ποιες οι αιτίες μόλυνσης της θάλασσας και ποια τα μέτρα αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης. Έχοντας αυτή την σκέψη, στην τάξη της ρομποτικής μας, σαν ενεργοί πολίτες της Κύπρου μας αλλά και όλου του πλανήτη, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα καθαρισμού των θαλασσών και ανακύκλωσης. Τα κύρια μέρη αυτού του συστήματος είναι ένα ρομπότ το οποίο ανιχνεύει πηγές ρύπανσης στη θάλασσα, όπως σκουπίδια και πετρελαιοκηλίδες και ένα εργοστάσιο το οποίο μετατρέπει τα σκουπίδια σε χρήσιμη ύλη!
Δημοτικό Σχολείο Τρεμιθούσας, Πάφος Διερεύνηση Παραγόντων που επηρεάζουν την πτήση πυραύλων νερού Στόχος είναι η διερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν τον χρόνο πτήσης πυραύλων που προωθούνται με νερό. Συγκεκριμένα αρχικά θα διερευνθεί κατά πόσο η ποσότητα του νερού που τοποθετείται στο άδειο μπουκάλι νερού επηρεάζει τον χρόνο πτήσης του πυραύλου νερού και στη συνέχεια θα διερευνηθεί κατά πόσο το σχήμα του πυραύλου νερού επηρεάζει τον χρόνο της πτήσης του. Στο τέλος οι μαθητές προβληματίζονται αναφορικά με άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τον χρόνο πτήσης των πυραύλων νερού οι οποίοι μπορεί να τύχουν διερεύνησης μέσα από παρόμοια πειράμα στο μέλλον.
Μέσα από το συγκεκριμένο πείραμα οι μαθητές:
- με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού μελετούν έντυπες πηγές και πηγές στο διαδίκτυο για να πάρουν ιδέες για την επιτυχή και ασφαλή προετοιμασία και υλοποίηση των πειραμάτων τους
- συζητούν και καταγράφουν τα υλικά που θα χρειαστούν για την προετοιμασία της πειραματικής διάταξης και την υλοποίηση των πειραμάτων
- προετοιμάζουν την πειραματική διάταξη (κατασκευή πυραύλου, σύνδεση βαλβίδας-φελλού-αντλίας αέρα, κατασκευή της βάσης που στηρίζει και συγκρατεί τον πύραυλο).
- πραγματοποιούν τα πειράματα αναλαμβάνοντας διακριτούς ρόλους για την επιτυχή υλοποίηση των συγκεκριμένων πειραμάτων δουλεύοντας συλλογικά για την επίτευξη του κοινού τους στόχου.
- δουλεύουν ομαδικά και μαθαίνουν πως να φτιάχνουν πυραύλους νερού κάτι που από μόνο του αποτελεί μια διασκεδαστική δραστηριότητα.
Ο τρόπος εκτόξευσης των πυραύλων νερού προσομοιάζει τον τρόπο εκτόξευσης των πραγματικών πυραύλων (3ος Νόμος του Νεύτωνα: Θεώρημα Δράσης-Αντίδρασης) και έτσι οι μαθητές μαθαίνουν και τον τρόπο λειτουργίας των πραγματικών πυραύλων.
Το συγκεκριμένο πείραμα είναι εντυπωσιακό και προσελκύει το ενδιαφέρον του κοινού για να το παρακολουθήσει, να κατανοήσει πως γίνεται εφικτό και γιατί όχι να το δοκιμάσει και το ίδιο!
Δημοτικό Σχολείο Αγίας Νάπας – Αντώνη Τσόκκου Το έξυπνο σπίτι – Smart-home project Δουλέψαμε μέσα από τη μάθηση με Διερώτηση (inquiry-based learning) σε ένα διαθεματικό πρότζεκτ ξεκινώντας από τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Μετά από την παρουσίαση ενός βίντεο για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τις συνέπειές της, προτείναμε τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης. Κάποιοι μαθητές είχαν αναφέρει το έξυπνο σπίτι. Έτσι, τέθηκε το ερώτημα: «Μπορεί το έξυπνο σπίτι να συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και επομένως στην προστασία του περιβάλλοντος;»
Για να απαντήσουμε στο ερώτημα έπρεπε να ερευνήσουμε για να μάθουμε για το έξυπνο σπίτι και την ενέργεια. Μελετήσαμε συγκεκριμένες πηγές που μας δόθηκαν μέσα από την ιστοσελίδα του πρότζεκτ. Μάθαμε αρκετά και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πράγματι ένα έξυπνο σπίτι θα μπορούσε να συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Το επόμενο μας βήμα ήταν να το δείξουμε αυτό και μέσα από μια κατασκευή. Ακολουθώντας τη διαδικασία του σχεδιασμού, προχωρήσαμε στο σχέδιο και την κατασκευή. Η κάθε ομάδα μπορούσε να χρησιμοποιήσει διαφορετικά υλικά, μηχανισμούς, τεχνικές και εργαλεία, και να φτιάξει όπως ήθελε το σπίτι της.
Προσθέσαμε αισθητήρα για αυτόματη λειτουργία του ανεμιστήρα όταν η θερμοκρασία ανεβεί πάνω από συγκεκριμένους βαθμούς κελσίου καθώς και αισθητήρα ήχου που συνδέεται με την λάμπα, ώστε να ανάβει το φως όταν υπάρχει κόσμος και φασαρία στο δωμάτιο και όταν δεν υπάρχει να σβήνει αυτόματα. Οι αυτοματισμοί δούλεψαν με τον μικροεπεξεργαστή BBC:microbit.
Ακολούθως, βελτιώσαμε και διακοσμήσαμε την κατασκευή μας.
Eργαστήκαμε, επίσης, στο Book Creator και δημιουργήσαμε τα δικά μας ηλεκτρονικά βιβλία, τα οποία θα μπουν στην ιστοσελίδα του σχολείου μας. Δουλέψαμε απογεύματα και Σαββατοκυρίακα μέσω της Teams. Μπαίναμε στη συνάντηση και παράλληλα στο πρόγραμμα και ανεβάζαμε υλικό στο ηλεκτρονικό μας βιβλίο. Μπορούσαμε να δουλεύουμε όλοι ταυτόχρονα.
Ελπίζουμε μέσα από το smart-home project να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, ώστε να κατασκευάζουν περισσότερα έξυπνα κτήρια για εξοικονόμηση περισσότερης ενέργειας.
Δημοτικό Σχολείο Πελενδρίου, Λεμεσός Περί αστρονομίας ο λόγος Τρεις φίλοι συζητούσαν για το πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος και γενικότερα το σύμπαν. Έτσι αποφάσισαν να μοιραστούν τον προβληματισμό τους με τον δάσκαλό τους στις Φυσικές Επιστήμες. Αυτός τους είπε: «Αφού έχετε ήδη θέσει το ερευνητικό ερώτημα στους εαυτούς σας, τώρα μπορείτε να προχωρήσετε στη διερεύνησή του».
Επομένως, οι τρεις φίλοι έπρεπε να βρουν ένα τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να συλλέξουν πληροφορίες οι οποίες θα αναφέρονταν στο υπό διερεύνηση ερώτημά τους, δηλαδή στο σύμπαν και στη δημιουργία του κόσμου. Αρχικά ο δάσκαλός τούς πρότεινε να διαβάσουν διάφορα άρθρα ή και κάποια εξειδικευμένα βιβλία. Μετά από προβληματισμό οι τρεις φίλοι ενημέρωσαν τον δάσκαλό τους ότι αποφάσισαν να αντλήσουν τις απαραίτητες πληροφορίες παρακολουθώντας φιλμάκια τα οποία αναφέρονταν στο σύμπαν και στα ουράνια σώματα. Ο λόγος που επέλεξαν αυτόν τον τρόπο για να συλλέξουν τις πληροφορίες είναι διότι όπως είπαν αυτό τους ευχαριστεί και θέλουν να μάθουν μέσω μίας ευχάριστης για αυτούς διαδικασίας. Ο δάσκαλός τους δεν έφερε καμία ένσταση.
Έτσι, οι τρεις φίλοι άρχισαν να διερευνούν τον προβληματισμό τους μέσα από διάφορα σχετικά φιλμάκια που βρήκαν στο YouTube και στο τέλος αποφάσισαν να κάνουν μία παρουσίαση των όσων τελικά έμαθαν μέσα από αυτό το όμορφο και δημιουργικό «ταξίδι» στο διάστημα. Στην παρουσίασή τους οι τρεις φίλοι αναφέρονται σε έννοιες όπως: γαλαξίας, πλανητικό σύστημα (πλανήτης, δορυφόρος, αστέρια - ήλιος, κομήτες κ.α.), μαύρες τρύπες και έκρηξη supernova.
Δημοτικό Σχολείο Ανάγειας, Λευκωσία Ανακύκλωση στο σχολείο μας (Μαθησιακή ενότητα STEM) Η εργασία «Ανακύκλωση στο σχολείο μας» είναι μια μαθησιακή ενότητα STEM. Στόχος της εργασίας είναι η επίλυση ενός πραγματικού προβλήματος του σχολείου μας. Μέσα από την εργασία αυτή τα παιδιά:
-εντοπίζουν το πρόβλημα,
-μελετούν κείμενα μέσα από το μάθημα των Ελληνικών για να βρουν ιδέες για λύση στο πρόβλημα, μελετούν κείμενα στα οποία παιδιά από όλο τον κόσμο αναλαμβάνουν δράση για να βοηθήσουν σε περιβαλλοντικά προβλήματα,
- εισηγούνται ιδέες για λύση στο δικό μας πρόβλημα,
-κατασκευάζουν και προγραμματίζουν με το ρομποτικά πακέτα Lego WeDo2.0
-δοκιμάζουν, βελτιώνουν και αξιολογούν τις κατασκευές και τον κώδικα προγράμματος
- αναλαμβάνουν δράση και ενημερώνουν την κοινότητα με ψηφιακές διαδραστικές αφίσες
Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη _ Κτήρια φιλικά προς το περιβάλλον_STEAME

Αξιοποιώντας την παιδαγωγική προσέγγιση STEAME το πρόγραμμα «Κτήρια Φιλικά με το Περιβάλλον» επικεντρώνεται στη διερεύνηση πολλαπλών λύσεων, έτσι ώστε να επιτευχθεί η αρμονική ένταξη των κτηρίων στο φυσικό περιβάλλον, με απώτερο σκοπό να καταστεί δυνατή η ενεργειακή και η υδατική αυτονόμηση των κτηρίων, με γνώμονα την εξοικονόμηση φυσικών πόρων, τον περιορισμό του οικολογικού αποτυπώματος ενός κτηρίου και την καταπολέμηση του φαινομένου της Κλιματικής Αλλαγής. Το πρόγραμμα εστιάζει στην ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, αναδεικνύοντας και προωθώντας αειφόρες και πρωτοποριακές λύσεις στο θέμα της οικοδόμησης κτηρίων στις πόλεις και τις κοινότητες, υποστηρίζοντας παράλληλα τον 11ο Παγκόσμιο Στόχο της Αειφόρου Ανάπτυξη (SDG 11) – Αειφόρες Πόλεις και Κοινότητες.

Οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, οι πράσινες οροφές, οι κάθετοι κήποι, ο προσανατολισμός του κτηρίου, οι θερμικές ιδιότητες των υλικών, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες, οι μη συμβατικοί υδάτινοι πόροι, όπως η ανακύκλωση γκρίζων νερών και η συλλογή βρόχινου νερού είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το τελικό μαθησιακό προϊόν του προγράμματος, το οποίο ζωντανεύει με τη βοήθεια της εκπαιδευτικής ρομποτικής, με απώτερο σκοπό την επικοινωνία των αποτελεσμάτων της έρευνας των μαθητών και μαθητριών στην σχολική και τοπική κοινότητα, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία.

Το πρόγραμμα «Κτήρια Φιλικά με το Περιβάλλον» φιλοδοξεί να παρέχει καινοτόμες ιδέες στην τοπική και παγκόσμια βιομηχανία για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων στις πόλεις και τις κοινότητες, μέσω της προώθησης της ιδέας των αυτόνομων ενεργειακά και υδατικά κτηρίων. Παράλληλα, φιλοδοξεί στην περιβαλλοντική αφύπνιση των πολιτών, αναδιαμορφώνοντας τα υφιστάμενα κριτήρια επιλογής κατοικίας και επαγγελματικής στέγης (αγορά/ενοίκιο) και προσφέροντας εναλλακτικές επιλογές στη ανακαίνιση και στην ανέγερση κατοικίας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αρμονική συμβίωση του κτηρίου με την κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον.

Δημοτικό Σχολείο Σταυρού ΚΒ, Λευκωσία Δημιουργία Κινητής Προσωπικής Βρύσης Στόχος της δραστηριότητας είναι η δημιουργία κινητής βρύσης η οποία να είναι χρήσιμη και να επιλύσει προβλήματα που παρουσιάστηκαν στα σχολεία εξαιτίας των μέτρων που λήφθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορωνιού. Ένα από τα μέτρα που ζητήθηκε από την επιδημιολογική ομάδα ήταν το συχνό πλύσιμο των χεριών . Για τα σχολεία δόθηκε οδηγία να πλένουν τα παιδιά τα χέρια τους για 25 δευτερόλεπτα πριν κάθε διάλειμμα. Η πραχτική εφαρμογή δημιούργησε μεγάλα προβλήματα γιατί αφενός μεν δεν υπήρχε ικανοποιητικός αριθμός βρυσών στο σχολείο και αφετέρου η όλη διαδικασία ήταν πολύ χρονοβόρα με μεγάλο τίμημα το χάσιμο πολύτιμου διδαχτικού χρόνου. Συγκεκριμένα υπήρχαν τάξεις με 25 μαθητές που έπρεπε να πλύνουν τα χέρια τους με μόνο μία βρύση. Το χάσιμο του χρόνου ήταν περίπου 30 λεπτά ημερησίως και πολύ συχνά τα παιδιά ήταν αντιδραστικά και ανήσυχα γιατί έχαναν και μέρος του διαλλείματός τους . Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα έγινε σκέψη για δημιουργία απλής προσωπικής κινητής βρύσης που να είναι εύχρηστη και αποτελεσματική. Παρουσιάστηκαν διάφορες απόψεις έγιναν κατασκευές και αξιολογήθηκαν . Με την εφαρμογή τους διαφάνηκαν τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα της κάθε περίπτωσης .Εκείνη που εντυπωσίασε ιδιαίτερα και την προβάλουμε περισσότερο είναι η κινητή βρύση μέσα σε μια βαλίτσα που γίνεται και ντουζιέρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς π.χ. θάλασσα . Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμός από τα παιδιά και ενδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από το ευρύτερο κοινό.
STEMFREAK Κέντρο Εκπαίδευσης και Καινοτομίας στα γνωστικά αντικείμενα των STEAM, Λευκωσία  Βιομιμητική, κάνε το όπως η φύση: Ένα υποβρύχιο ερευνητικό ρομπότ με έμπνευση το ανθρωποπούλι Πολύ συχνά οι επιστήμονές παίρνουν έμπνευση από τη φύση και αντιγράφουν τις λειτουργίες της. Οι μαθητές πραγματοποιούν έρευνα εντοπίζοντας τέτοιες περιπτώσεις και παρουσιάζουν μερικά παραδείγματα όπου οι επιστήμονες αντιγράφουν μηχανισμούς της φύσης. Στην ταινία οι μαθητές με έμπνευση από τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας και σχεδίασαν το δικό τους ρομπότ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς έρευνας στο βυθό. Πρόκειται για μια νέα ανακάλυψη που επιτρέπει σε διάφορες συσκευές, που έχουν αισθητήρες τα ρομπότ, να πραγματοποιούν μετρήσεις. Το γεγονός πως μικροί μαθητές δημοτικού σχολείου ακολουθώντας τα βήματα του μηχανολογικού σχεδιασμού και της ανάπτυξης προϊόντος ερευνούν, σχεδιάζουν και παρουσιάζουν χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας ανοίγει νέους ορίζοντες στην εξερεύνηση των ωκεανών μας ακόμη και σε πολύ μεγάλα βάθη που οι άνθρωποι αδυνατούν! Στην ταινία θα δούμε τη βιομημητική να εφαρμόζεται στο σχεδιασμό ενός ρομποτικού υποβρύχιου ερευνητικού συστήματος με έμπνευση το ανθρωπούλι!
STEMFREAK Κέντρο Εκπαίδευσης και Καινοτομίας στα γνωστικά αντικείμενα των STEAM, Λευκωσία Δημιουργούμε ένα Αστροχωρίο στην Κύπρο μας Η ταινία Δημιουργούμε ένα Αστροχωριό στην Κύπρο αφορά σε ένα πραγματικό πρότζεκτ στο οποίο είναι εμπλεκόμενο το κέντρο μας για τη δημιουργία Αστροχωριών. Με αφορμή αυτό ζητήθηκε από τους μαθητές μας να φτιάξουν το δικό τους αστροχωριό. Η Κύπρος μας είναι ένα πανέμορφο νησί που στηρίζει την οικονομία της στον Τουρισμό. Ο Τουρισμός της εστιάζεται στην απόλαυση του ήλιου και της θάλασσας και δεν αξιοποιεί καθόλου άλλες δυνατότητες όπως π.χ τη δημιουργία αστροχωριών που να μπορούν να γίνονται αστρονομικές παρατηρήσεις. Η ταινία που θα παρουσιαστεί αφορά σε μάθημα Ε2STEM που βασίζεται σε μαθησιακό υλικό που έχει αναπτύξει το STEMFREAK Ενσωματώνοντας την Αστρονομία στα Ε2STEM: Εκπαιδεύοντας τους Εφευρέτες του αύριο. Κατά τη διάρκεια της ταινίας θα δούμε τους μαθητές να ερευνούν και να ανακαλύπτουν το θαυμαστό κόσμο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, να γίνονται Μηχανικοί Εν Δράση και κατασκευάζουν μακέτα του αστροχωριού τους. Εργαζόμενοι σε ομάδες κάνουν έρευνα και συζήτηση γύρω από διάφορες ερωτήσεις που σχετίζονται με την πρόκληση. Οι πηγές έρευνας τους είναι ταινίες, άρθρα, εικόνες, σχεδιαγράμματα κλπ. Η ταινία που παρουσιάζεται είναι αποτέλεσμα της δραστηριότητας Εξερευνώντας τις δυνατότητες των πολυμέσων. Οι μαθητές παρουσιάζουν τις σημαντικές πληροφορίες που αποκόμισαν κατά τη φάση της έρευνας που πραγματοποίησαν αλλά και την δουλειά που έφτιαξαν. Ακολουθεί η φάση που τα παιδιά αξιολογούν τις δουλειές των συμμαθητών τους και θα αυτό-αξιολογήσουν τη δική τους δουλειά στη βάση συγκεκριμένων κριτήριων. Η ταινία κλείνει με παρουσίαση γνωστικών και μεταγνωστικών δραστηριοτήτων.
STEMFREAK Κέντρο Εκπαίδευσης και Καινοτομίας στα γνωστικά αντικείμενα των STEAM, Λευκωσία Ένα έξυπνο και οικολογικό σπίτι με μηδενικό κόστος: Smart Bot(tle) House

Η ενέργεια είναι κεντρικής σημασίας για κάθε σοβαρή πρόκληση και ευκαιρία με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ο κόσμος μας. Η εργασία, η ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, η παραγωγή τροφίμων και η αύξηση του εισοδήματος προϋποθέτουν απαραιτήτως πρόσβαση σε ενέργεια. Η καύση ορυκτών καυσίμων για την τροφοδοσία και τη θέρμανση των σπιτιών μας είναι μια από τις κύριες αιτίες της αλλαγής του κλίματος. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πλέον κάθε χώρα σε κάθε ήπειρο.

Η βιώσιμη ενέργεια είναι ευκαιρία: μεταμορφώνει τις ζωές, την οικονομία και τον πλανήτη.. Κάτι πρέπει να γίνει! Οι μαθήτριες που θα δείτε στο βίντεο έχουν σκεφτεί τη λύση που δεν είναι άλλη από την οικοδόμηση έξυπνων σπιτιών ψηλής ενεργειακής απόδοσης που μπορούν να λειτουργούν με γεωθερμία, ηλιακή ενέργεια ή αιολική ανάλογα με το που θα χτιστεί τοι σπίτι και το τι θα συμβουλεύσει ο περιβαντολόγος μηχανικός της εταιρείας του. Οι μαθητές έχουν ιδρύσει εταιρεία Smart Bot(tle) House και έχουν αναπτύξει τρία μοντέλα σπιτιών για διαφορετικές οικονομικές δυνατότητες και ανάγκες των πελατών τους. Και δεν είναι μόνο αυτό! Παρακαλώ εστιάστε στα τούβλα που θα χρησιμοποιούν! Τούβλα με πράγματα που εσείς πετάτε, πιο στερεά και από τούβλα! Κατά τη διάρκεια της ταινίας θα δούμε τους μαθητές να ερευνούν, να γίνονται μηχανικοί και ακολουθώντας τα στάδια του μηχανολογικού σχεδιασμού να κάνουν τη δική τους πρόταση. Οι μαθητές στην ταινία παρουσιάζουν τη δουλειά τους!

STEMFREAK Κέντρο Εκπαίδευσης και Καινοτομίας στα γνωστικά αντικείμενα των STEAM, Λευκωσία Ένα σπίτι με μηδενικό κόστος! Η αγορά ενός σπιτιού στην Κύπρο ξεκινά περίπου από 80.000 χιλιάδες για ένα μικρό διαμέρισμα ενώ για ένα σπίτι που μπορεί να φιλοξενήσει μια οικογένεια μπορεί να είναι το λιγότερο 14000. Το κόστος γίνεται μεγαλύτερο καθώς τα τετραγωνικά ανεβαίνουν. Σκεφτείτε τι γίνεται στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες από την Κύπρο .Για πολλές οικογένειες το πρόβλημα της αγοράς ενός σπιτιού παραμένει άλυτο για όλη τους τη ζωή. Κι όμως μπορεί να χτίσουμε σπίτια με μηδενικό κόστος! Άσε που μπορούμε να χτίσουμε κι επιχειρήσεις με μηδενικό κόστος επενδύοντας μόνο στην Καινοτόμο σκέψη! Παράλληλα ο πλανήτης κινδυνεύει να πνιγεί με πλαστικά. Ως το 2050 το βάρος των πλαστικών αποβλήτων στους ωκεανούς θα ξεπεράσει το βάρος των ψαριών. Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών αυξήθηκε από 2 εκατομμύρια τόνους το 1950 σε πάνω από 400 εκατομμύρια τόνους το 2015 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα φθάσει σε 1,12 δισ. τόνους το 2050. Κάτι πρέπει να γίνει! Οι μαθήτριες που θα δείτε στο βίντεο έχουν σκεφτεί τη λύση που δεν είναι άλλη από την οικοδόμηση σπιτιών με μηδενικό κόστος. Αδύνατον; Κι όμως είναι δυνατόν! Κατά τη διάρκεια της ταινίας θα δούμε τις μαθήτριες να ερευνούν, να γίνονται μηχανικοί και ακολουθώντας τα στάδια του μηχανολογικού σχεδιασμού να δημιουργούν ένα μοντέλο της λύσης τους. Οι μαθήτριες στην ταινία παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους και την κατασκευή τους. Η έρευνα της στηρίζεται σε διάφορες πηγές ταινίες, άρθρα, εικόνες, σχεδιαγράμματα κλπ. Η ταινία που παρουσιάζεται είναι αποτέλεσμα της δραστηριότητας εξερευνώντας τις δυνατότητες των πολυμέσων, όπου οι μαθήτριες καλούνται να παρουσιάσουν μέσα από μια γραπτή και προφορική παρουσίαση τη δουλειά που έκανε.
STEMFREAK Κέντρο Εκπαίδευσης και Καινοτομίας στα γνωστικά αντικείμενα των STEAM, Λευκωσία Ένα υποβρύχιο ρομπότ με έμπνευση τη φύση Πολύ συχνά οι επιστήμενος παίρνουν έμπνευση από τη φύση και αντιγράφουν τις λειτουργίες της. Οι μαθητές πραγματοποιούν έρευνα εντοπίζοντας τέτοιες περιπτώσεις και παρουσιάζουν έρευνα εντοπίζοντας τέτοιες περιπτώσεις και παρουσιάζουν μερικά παραδείγματα όπου οι επιστήμονες αντιγράφουν μηχανισμούς της φύσης. Στην ταινία οι μαθητές με έμπνευση από τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας και σχεδίασαν το δικό τους ρομπότ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς έρευνας στο βυθό. Πρόκειται για μια νέα ανακάλυψη που επιτρέπει σε διάφορες συσκευές, που έχουν αισθητήρες τα ρομπότ, να πραγματοποιούν μετρήσεις. Το γεγονός πως μικροί δημοτικού σχολείου ακολουθώντας τα βήματα του μηχανολογικού σχεδιασμού και της ανάπτυξης προιόντος ερευνούν, σχεδιάζουν και παρουσιάζουν χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας ανοιγει νέους ορίζοντες στην εξερεύνηση των ωκεανών μας ακόμη και σε πολύ μεγάλα βάθη που οι άνθρωποι αδυνατούν! Στην ταινία θα δούμε τη βιομημητική να εφαρμόζεται στο σχεδιασμό ενός ρομποτικού υποβρυχίου ερευνητικού συστήματος με έμπνευση το ανθρωποπούλι!
STEMFREAK Κέντρο Εκπαίδευσης και Καινοτομίας στα γνωστικά αντικείμενα των STEAM, Λευκωσία Ένας ρομποτικός καθαριστής του βυθού Η ταινία ξεκινά με την παρουσίαση της πρόκλησης: Ένας ρομποτικός καθαριστής του βυθού. Οι μαθητές εμπνέονται από τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας και δημιουργούν τα δικά τους ρομπότ για την καθαριότητα των βυθών μας. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή υποβρύχια ρομπότ που μπορούν να επικοινωνήσουν και να συνεργασθούν μεταξύ τους, δημιουργώντας το αποκαλούμενο «υποβρύχιο Ίντερνετ». Πρόκειται για μια νέα σύλληψη που επιτρέπει σε διάφορες συσκευές, όπως αισθητήρες και ρομπότ, να ανταλλάσσουν πληροφορίες. Αυτό ανοίγει νέους ορίζοντες στην παρακολούθηση των ωκεανών, των λιμνών και των ποταμών μας. Μια ομάδα ρομπότ μπορεί να εντοπίσει μία διαρροή χημικών στη θάλασσα. Το καθένα από αυτά φέρει και συγκεκριμένους αισθητήρες. Συνεργαζόμενα συλλέγουν πλήρη στοιχεία για την κατάσταση του βυθού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ταινία που θα παρουσιαστεί αφορά σε μάθημα Ε2STEM που στηρίζεται σε μαθησιακό υλικό που έχει αναπτύξει το STEMFREAK Ενσωματώνοντας την Βιολογία και την Τεχνολογία στα Ε2STEM: Εκπαιδεύοντας τους Εφευρέτες του αύριο. Κατά τη διάρκεια της ταινίας θα δούμε τις μαθητικές ομάδες να Ανακαλύπτουν το θαυμαστό κόσμο της Επιστήμης, της Τεχνολογίας καθώς καλλιεργούν την επιχειρηματικότητά τους και καθώς σχεδιάζουν τα δικά τους ρομποτικά συστήματα. Εργαζόμενοι σε ομάδες κάνουν έρευνα και συζήτηση γύρω από διάφορες ερωτήσεις που σχετίζονται με την πρόκληση. Οι πηγές έρευνας τους είναι ταινίες, άρθρα, εικόνες, σχεδιαγράμματα κλπ. Ακολούθως θα παρουσιαστεί στην ταινία η δραστηριότητα Εξερευνώντας τις δυνατότητες των πολυμέσων στην οποία οι μαθητές παρουσιάζουν τις σημαντικές πληροφορίες που αποκόμισαν κατά τη φάση της έρευνας που πραγματοποίησαν αλλά και την δουλειά που έφτιαξαν στη φάση Μηχανικοί Εν Δράση. Στη φάση αυτή τα παιδιά εργάζονται ως Μηχανικοί και κατασκευάζουν ρομποτικούς καθαριστές βυθού. Φτιάχνουν λογότυπα των εταιριών τους και περιγράφουν τα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες τους. Ακολουθεί η φάση που τα παιδιά Θα αξιολογήσουν τις δουλειές των συμμαθητών τους και θα αυτό-αξιολογήσουν τη δική τους δουλειά στη βάση συγκεκριμένων κριτήριων. Η ταινία θα κλείσει με παρουσίαση γνωστικών και μεταγνωστικών δραστηριοτήτων.
STEMFREAK Κέντρο Εκπαίδευσης και Καινοτομίας στα γνωστικά αντικείμενα των STEAM, Λευκωσία Επετειακή Ενότητα: Η τεχνολογία και επιστήμη που υποστήριξε την επανάσταση του 1821 Το 2021, γιορτάζουμε 200 χρόνια ακριβώς, από την ελληνική επανάσταση του 1821 και τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους. Το γεγονός αυτό είναι μεγάλης σημασίας όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά για όλα τα έθνη, καθώς το έθνος αυτό ήταν το πρώτο στην ιστορία της ανθρωπότητας που επαναστάτησε σε μία αυτοκρατορία! Αυτά πάνω κάτω τα ξέρετε. θα ανακαλύψουμε ωστόσο κι άλλα πράγματα που ίσως και να μην ξέρετε! Για παράδειγμα ποια η σχέση της Ελληνικής επανάστασης με την επιστήμη και την τεχνολογία; Η ταινία παρουσιάζει την επετειακή πρόκληση STEAM για τα 200 χρόνια Ελληνικής Επανάστασης: Ερευνώντας την κρυμμένη επιστήμη και τεχνολογία που υποστήριξε την επιτυχία της ελληνικής επανάστασης. Το μάθημα που θα παρουσιαστεί στηρίζεται στο βιβλίο Εκπαιδεύοντας τους Εφευρέτες του αύριο. Στην ταινία οι μαθητές εργαζόμενοι σε ομάδες κάνουν έρευνα και συζήτηση γύρω από διάφορες ερωτήσεις που σχετίζονται με την πρόκληση. Οι πηγές έρευνας τους είναι ταινίες, άρθρα, εικόνες, σχεδιαγράμματα κλπ. Η διερεύνηση γίνεται με έρευνα στο διαδίκτυο αναζητώντας πηγές. Ακολουθεί η δραστηριότητα «εξερευνώντας τις δυνατότητες των πολυμέσων» στην οποία οι μαθητές χρησιμοποιούν εφαρμογές της πληροφορικής για να παρουσιάσουν τις σημαντικές πληροφορίες που αποκόμισαν κατά τη φάση της έρευνας που πραγματοποίησαν. Η φάση αυτή επιτρέπει πολλή ευελιξία και διευκολύνει τη διαφοροποίηση/ εξατομίκευση της εργασίας των μαθητών/τριών και τη δημιουργία ενός μαθησιακού περιβάλλοντος, που απευθύνεται σε όλα τα παιδιά και στο καθένα χωριστά. Ακολούθως, οι μαθητές/μαθήτριες στις ομάδες τους, θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στην ολομέλεια της τάξης, αυτή είναι η φάση της δραστηριότητας Οικοδομώντας τη δεξιότητα της δημόσιας παρουσίασης, γνωστικές και μεταγνωστικές δεξιότητες αν στοχασμού και αυτοαξιολόγησης. Με έμπνευση τη μεγάλη ώθηση που έδωσε η ναυπηγική στην Ελλάδα του 1821, θα πρέπει να εμπνεόμαστε κι εμείς σήμερα!
STEMFREAK Κέντρο Εκπαίδευσης και Καινοτομίας στα γνωστικά αντικείμενα των STEAM, Λευκωσία Οικοδομώντας την επιστήμη νωρίς: πριν μάθουμε την Α Β χτίζουμε αστροχωριά Αξιοποίηση των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών του νησιού, που επιτρέπουν και αστροπαρατήρηση από ξένους περιηγητές, επιχειρεί η Κύπρος, μέσω ανάπτυξης του αστροτουρισμού και περαιτέρω εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος, όταν με το καλό το επιτρέψει η πανδημία. Και μάλιστα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Στόχος του έργου είναι η χώρα μας να ενταχθεί στο χάρτη του αστροτουρισμού και να συμβάλει σημαντικά στην προώθηση του συνολικού τουριστικού προϊόντος που προσφέρει σήμερα η χώρα. Στο πλαίσιο του έργου σχεδιάζονται μια σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν και τη δημιουργία αστροχωριών. Για τη δημιουργία των αστροχωριών θα πρέπει να διεξαχθούν έρευνες και μελέτες φωτορύπανσης, ορίζοντα και ορατότητας και πολλά άλλα ακόμα. Το έργο στοχεύει επίσης στην καθιέρωση της Κύπρου ως χώρου παρατηρητικής αστρονομίας στην περιοχή της Μεσογείου και ενδεχομένως μακροπρόθεσμα στην καθιέρωσή της ως σημαντικού χώρου για την επαγγελματική έρευνα στην αστρονομία και την αστροφυσική. Η ταινία που θα παρουσιαστεί αφορά σε μάθημα Ε2STEΑM που βασίζεται σε μαθησιακό υλικό που έχει αναπτύξει το STEMFREAK Ενσωματώνοντας την Αστρονομία στα Ε2STEM: Εκπαιδεύοντας τους Εφευρέτες του αύριο. Κατά τη διάρκεια της ταινίας θα δούμε τον μικρό Αίαντα που ακόμη δεν έχει μάθει τη ΑΒ είναι όμως εξαιρετικός στην απορρόφηση πληροφοριών και λάτρης των STEΑM να μας εξηγεί πως θα φτιαχτεί το δικό του αστροχωριό στηριζόμενος σε πληροφορίες που άκουσε και είδε στο μάθημα. Σύμφωνα με έρευνες η καλύτερη ηλικία να ξεκινήσει κανείς την εμπλοκή του με τα STEΑM είναι αυτή 4-5. Όπως ακριβώς κι ο Αίαντας! Απίστευτο κι όμως αληθινό καμαρώστε τον στην ταινία.
STEMFREAK Κέντρο Εκπαίδευσης και Καινοτομίας στα γνωστικά αντικείμενα των STEAM, Λευκωσία Πρόκληση: 3,2,1….έτσι ξεκίνησε ο χρόνος της Γης.

Η Γη δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια έτη από συγκέντρωση υλικού από το ηλιακό νεφέλωμα, από το οποίο σχηματίσθηκε το ηλιακό σύστημα και οι πλανήτες. Τα αέρια που εκλύθηκαν από την ηφαιστειακή δραστηριότητα δημιούργησαν πιθανώς την αρχική ατμόσφαιρα του πλανήτη, η οποία δεν περιείχε σχεδόν καθόλου οξυγόνο και θα ήταν δηλητηριώδης τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τις περισσότερες σημερινές ζωικές μορφές. Το μεγαλύτερο μέρος της γήινης επιφάνειας ήταν σε ρευστή μορφή εξαιτίας της εξαιρετικά έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας και των συχνών συγκρούσεων με άλλα ουράνια σώματα. Με την πάροδο των αιώνων η γήινη επιφάνεια ψύχθηκε και σχημάτισε ένα στερεό φλοιό, επιτρέποντας μεταγενέστερα και την ύπαρξη ποσοτήτων νερού σε υγρή κατάσταση πάνω στην επιφάνεια.

Οι πρώτες μορφές ζωής εμφανίσθηκαν μεταξύ 3,8 και 3,5 δισεκατομμυρίων ετών πριν από σήμερα. Ζωή ικανή να φωτοσυνθέτει πρωτοεμφανίσθηκε πριν από περίπου 2 δισεκατομμύρια έτη, οπότε και άρχισε να εμπλουτίζει την ατμόσφαιρα με οξυγόνο. Η ζωή παρέμεινε κυρίως μικροσκοπική μέχρι πριν από περίπου 580 εκατομμύρια έτη, όταν αναπτύχθηκαν σύνθετοι οργανισμοί. Η είναι ζωντανή και αλλάξει και αυτή συνεχώς όπως όλα γύρω μας μόνο που έχουν το κάθε ένα το δικό τους ρυθμό. Εμείς ζούμε το πολύ 100 χρόνια, οι σκύλοι 20 και τα ουράνια σώματα εκατομμύρια χρόνια! Οι μαθητές διερευνούν: Πώς ξεκίνησε η ζωή στη Γη; Πώς ήταν η πρώτη μορφή της γης;
Ποιοι ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της γης; Πώς να ήταν άραγε η γη εκείνα τα χρόνια; Πώς ήταν πριν από αυτό; Πότε ξεκίνησε ο χρόνος; Τι είναι ο χρόνος; Στη συνέχεια κατασκευάζουν ένα μοντέλο με τη γη στις διαφορετικές της μορφές κατά την εξέλιξη της. Ο μαθητής Γιώργος Σπύρου παρουσιάζει το μοντέλο που έφτιαξε για να εξηγήσει σε εσάς όσα μάθαμε στο μάθημα.

STEMFREAK Κέντρο Εκπαίδευσης και Καινοτομίας στα γνωστικά αντικείμενα των STEAM, Λευκωσία Τι σχέση έχει η Χαβάη, το Τρόοδος και τα Ηφαίστεια; Η εκπαίδευση STEΑM είναι ένα μαθησιακό περιβάλλον όπου οι μαθητές εξερευνούν, εφευρίσκουν, ανακαλύπτουν με τη χρήση πραγματικών προβλημάτων και καταστάσεων. Ενθαρρύνει την καινοτομία συνδυάζοντας τις επιστημονικές περιοχές, βοηθώντας τους μαθητές να κάνουν νέες συνδέσεις μεταξύ των επιστημονικών κλάδων και μερικές φορές βοηθά στη δημιουργία εντελώς νέων κλάδων. H δραστηριότητα τι σχέση έχει η Χαβάη το Τρόοδος και ένα Ηφαίστειο επιδιώκει να βοηθήσει τους μαθητές να βλέπουν διασυνδέσεις ανάμεσα σε ασύνδετες έννοιες διαφόρων συγκειμένων, έτσι ώστε να αντιληφθούν τη φύση της γνώσης ότι είναι ενιαία κι όχι χωρισμένη σε κουτιά όπως παρουσιάζεται στο παραδοσιακό σχολείο. Κατά τη διάρκεια της ταινίας θα δούμε τη μαθήτρια να ανακαλύπτει το θαυμαστό κόσμο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, να γίνεται μηχανικός και ακολουθώντας τα στάδια του μηχανολογικού σχεδιασμού να δημιουργεί ένα πείραμα για να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει με ένα ηφαίστειο. Η μαθήτρια στην ταινία παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνάς της και το πείραμα της. Η έρευνα της στηρίζεται σε διάφορες πηγές ταινίες, άρθρα, εικόνες, σχεδιαγράμματα κλπ. Η ταινία που παρουσιάζεται είναι αποτέλεσμα της δραστηριότητας Εξερευνώντας τις δυνατότητες των πολυμέσων, όπου καλείται να παρουσιάσει μέσα από μια γραπτή και προφορική παρουσίαση τη δουλειά που έκανε.
STEMFREAK Κέντρο Εκπαίδευσης και Καινοτομίας στα γνωστικά αντικείμενα των STEAM, Λευκωσία Το μυαλό σου και τα μάτια σου H δραστηριότητα το μυαλό σου και τα μάτια σου στόχο έχει να μάθουν απίστευτες κι όμως αληθινές πληροφορίες για το μυαλό τους. Ο εγκέφαλος αντιπροσωπεύει περίπου το 2% του βάρους ενός ατόμου αλλά χρησιμοποιεί το 20% του οξυγόνου και των θερμίδων του. Οι επιστήμονες γνωρίζουν, ότι ο εγκέφαλος είναι περίπου 73% νερό. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ζυγίζει περίπου 3 κιλά και περιέχει περίπου 100 δισεκατομμύρια νευρώνες (κύτταρα που μεταφέρουν πληροφορίες). Παλιότερα οι άνθρωποι πίστευαν πως χρησιμοποιούμε μόνο ένα μικρό μέρος του εγκεφάλου μας. Τα επιτεύγματα ωστόσο της σύγχρονης τεχνολογίας ο μαγνητικός τομογράφος και τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι τεχνολογίες αυτές οδήγησαν στην δημιουργία νέου επιστημονικού κλάδου που λέγεται νευροεπιστήμης και μελετά τους νευρώνες του εγκεφάλου και γενικά τη λειτουργία του. Κατά τη διάρκεια της ταινίας θα δούμε το μαθητή να ανακαλύπτει το θαυμαστό κόσμο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, να γίνεται μηχανικός και ακολουθώντας τα στάδια του μηχανολογικού σχεδιασμού να δημιουργεί ένα μοντέλο του ανθρώπινου μυαλού και να εξηγήσει κάποιες λειτουργίες του ξεκλειδώνοντας σιγά το μαύρο κουτί που λέγεται μυαλό. Ο μαθητής στην ταινία παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνάς του και την κατασκευή του. Η έρευνα της στηρίζεται σε διάφορες πηγές ταινίες, άρθρα, εικόνες, σχεδιαγράμματα κλπ. Η ταινία που παρουσιάζεται είναι αποτέλεσμα της δραστηριότητας εξερευνώντας τις δυνατότητες των πολυμέσων, όπου ο μαθητής καλείται να παρουσιάσει μέσα από μια γραπτή και προφορική παρουσίαση τη δουλειά που έκανε.
Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον εγκέφαλο; Δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε την ταινία!
Δημοτικό Σχολείο Λειβαδιών ΚΒ, Λάρνακα Η κρυμμένη ζάχαρη στις τροφές μας Τα παιδιά προσπάθησαν να εντοπίσουν τροφές που περιέχουν ζάχαρη ακόμη κι αν δεν το φανταζομάστε. Μάζεψαν συσκευασίες από διάφορα τρόφιμα καθημερινής κατανάλωσης, μελέτησαν τους πίνακες θρεπτικής αξίας και υπολόγισαν την ζάχαρη που περιέχει κάθε τροφή ανά 100gr προϊόντος.
Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου, Λευκωσία Σκουπιδιάρικο για τα διαστημικά απορρίματα Οι μαθητές εργάστηκαν διαθεματικά στη μαθήματα Φυσικές Επιστήμες και Σχεδιασμός και Τεχνολογία με σκοπό να κατασκευάσουν συσκευές οι οποίες να συλλέγουν τα διαστημικά απορρίμματα. Οι κατασκευές έγιναν στο περιβάλλον του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στον κόσμο του Minecraft Edition
Δημοτικό Σχολείο Ανάγειας, Λευκωσία Αειφόρο Σχολικό Κτήριο Στόχος της δραστηριότητας ήταν η επίλυση ενός πραγματικού προβλήματος. Το ερώτημα που τέθηκε είναι: Πώς μπορεί το κτίριο του σχολείου μας να γίνει αειφόρο και προσβάσιμο σε άτομα με κινητικές αναπηρίες. Τα παιδιά συνεργάστηκαν και κατασκεύασαν ένα αειφόρο σχολικό κτίριο με λαχανόκηπο, πράσινη στέγη όπου θα γίνεται και συλλογή βρόχινου νερού, παράθυρα που βλέπουν στον νότο. Επίσης το σχολείο πρέπει να είναι προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρίες. Έτσι τα παιδιά κατασκεύασαν μια αυτόματη πόρτα με τη χρήση των Lego Wedo2.0 και ένα ανελκυστήρα.