window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-2B1XFM5BLR');
Loading Events

All Events

Η Ανταρκτική ως τόπος αναζήτησης των ιχνών του διαστήματος

Περιεχόμενο ομιλίας: Η Ανταρκτική, αποτελεί ένα συναρπαστικό και μοναδικό τόπο για την ανακάλυψη μετεωριτών. Ένα τόπο στον οποίο μπορούν και διατηρούν οι μετεωρίτες αναλλοίωτα τα αρχέγονα χαρακτηριστικά τους. Αυτό, εξαιτίας της ελάχιστης υγρασίας που υπάρχει σε αυτή τη μοναδική παγωμένη έρημο. Περισσότεροι από 24.000 μετεωρίτες έχουν βρεθεί στην Ανταρκτική στο πλαίσιο της χρηματοδοτούμενης από τη NASA αποστολής Antarctic Search for Meteorites (ANSMET) και η μελέτη τους μας δίνει πληροφορίες για τη δημιουργία και εξέλιξη του υλιακού μας συστήματος, των πλανητών, των δορυφόρων, των αστεροειδών.

Ο κ. Μπαζιώτης θα μιλήσει για τη μοναδική του εμπειρία, καθώς απετέλεσε μέλος της οκταμελούς Αποστολής ANSMET στην Ανταρκτική. Θα μιλήσει επίσης για τις λίγες πιθανότητες που έχει κάποιος άνθρωπος να γίνει μέλος του ANSMET καθώς για το χρόνο που απαιτήθηκε από τη στιγμή της πρώτης αίτησης μέχρι τη τελική του αποδοχή στην αποστολή. Επίσης, θα αναφερθεί εκτενώς στο χωροχρονικό ταξίδι στα πρώτα στάδια δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος που ο κ. Μπαζιώτης και η ομάδα του βλέπουν να συντελείται καθημερινά –μέσω της μελέτης μετεωριτών– στο εργαστήριο Ορυκτολογίας-Γεωλογίας του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο Δρ. Μπαζιώτης θα προσπαθήσει να δώσει, τη δική του, εναλλακτική διαδρομή προς την υλοποίηση των στόχων ενός νέου ανθρώπου. Γι`αυτό, κάνει μία προσπάθεια να διασπάσει την έννοια της ζωής σε συνιστώσες. Μια από αυτές τις συνιστώσες –μεταξύ άλλων– είναι και τα όνειρα μας, οι στόχοι μας. Θα δείξει ότι δε πρέπει να τα παρατάμε ποτέ για την υλοποίηση των στόχων μας, ενώ με υπομονή και επιμονή θα υπερβούμε τα εμπόδια που θα έρθουν. Στο τέλος της διάλεξης οι παριστάμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να δουν, να φωτογραφήσουν και να αγγίξουν πραγματικούς μετεωρίτες από τη συλλογή του κ. Μπαζιώτη.


Ο Ιωάννης Μπαζιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Το 1998 ξεκίνησε ως φοιτητής στο Τμήμα Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίο Αθηνών. Αποφοίτησε από το Τμήμα Γεωλογίας το 2002, και έλαβε το διδακτορικό του από τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων και Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) το 2008. Έχει εκπονήσει τρεις μεταδιδακτορικές έρευνε την περίοδο 2008-2014. Το 2012 μετέβη στην Αμερική όπου, υπό την καθοδήγηση του Larry Taylor, -ενός από τους καλύτερους Επιστήμονες στην Πλανητική Επιστήμη-, δημοσίευσε πόνημα για τον πιο σημαντικό μετεωρίτη με προέλευση τον πλανήτη Άρη, τον Tissint. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τη NASA. Η έρευνα του για τους μανδυακούς ξενολίθους της Δυτικής Αμερικής συμπεριλήφθηκε στα έργα καλή πρακτικής του ΕΣΠΑ. Το 2014 προσλήφθηκε ως λέκτορας Ορυκτολογίας-Πετρολογίας στο Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 2016 έγινε Επίκουρος Καθηγητής, ενώ από το Φεβρουάριου 2023 έως και σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής.

Ο Δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης παρουσιάζει έντονη δράση σε διεθνές επίπεδο, με συμμετοχή σε συνέδρια ως προσκεκλημένος ομιλητής, σε Πανεπιστήμια, και ομιλίες για το ευρύτερο κοινό. Έχει πλούσιο επιστημονικό έργο, με πολλές από τις εργασίες του να έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά με υψηλό δείκτη εγκυρότητας. Έχει αναπτύξει συνεργασίες με πολυάριθμα Πανεπιστήμια (π.χ. Caltech, Open University, China University of Geosciences) και Οργανισμούς (π.χ. NASA, Jet Propulsion Laboratory, Natural History Museum of Vienna) του εξωτερικού, οι περισσότεροι εκ των οποίων στηρίζονται από Εθνικά ή Διεθνή –χρηματοδοτούμενα– προγράμματα. Είναι αξιολογητής Επιστημονικών περιοδικών, και ερευνητικών μεταδιδακτορικών προγραμμάτων για τον οργανισμό NASA. Το 2021 απέλεσε μέλος της Οργανωτικής επιτροπής του φορέα APECS για τη διοργάνωση της ημέρας της Ανταρκτικής. Τέλος, έχει δώσει πληθώρα ομιλιών σε εκλαϊκευμένο επίπεδο (π.χ. TEDX AUAthens, TEDx κομοτηνής, Bodossaki Lectures on demand κ.α.).

Go to Top