window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-2B1XFM5BLR');
Φόρτωση Εκδηλώσεις

Όλες οι Εκδηλώσεις

Το Φεστιβάλ Επιστήμης “sCYence Fair” που διοργανώνει σε ετήσια βάση το Ινστιτούτο Κύπρου αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με την επιστήμη μέσα από την ψυχαγωγία. Κάθε άνοιξη, ομάδες μαθητών από δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια καλούνται να παρουσιάσουν καινοτόμες ιδέες και τις δικές τους επιστημονικές έρευνες, με τις πιο αξιόλογες προσπάθειες και ευφάνταστες προτάσεις να επιβραβεύονται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ξεχωριστή σημασία στην επιστήμη, με δράσεις και προγράμματα όπως μεταξύ άλλων ο Ορίζοντας Ευρώπη με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 95 δις ευρώ για την περίοδο 2021-2027, και στην ενασχόληση των παιδιών με την τεχνολογία, την καινοτομία και τις θετικές επιστήμες.

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο υποστηρίζει το Φεστιβάλ Επιστήμης του Ινστιτούτου Κύπρου “sCYence Fair” 2023 και μαζί με πρεσβείες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει το παρών στην εκδήλωση με υλικό και προτάσεις που θα μας φέρουν πιο κοντά στον κόσμο της επιστήμης μέσα από σύγχρονες λύσεις και απτά παραδείγματα.

H αντιπροσωπεία συμμετέχει στο Φεστιβάλ με ξεχωριστό περίπτερο και σε συνεργασία με την ΗΡΩΝ, Ψηφιακή Εκπαίδευση και Μάθηση (Mathisis.org) δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν δραστηριότητες προγραμματισμού, όπως αυτές εφαρμόζονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Υπολογιστών Κύπρου, μέσα από τη συναρμολόγηση υπολογιστών με Raspberry Pi και ασκήσεις προγραμματισμού με ΒΒC Micro:bit. Επίσης θα διαθέτει υλικό προώθησης ενώ θα προβάλλονται θεματικά βίντεο.

Παράλληλα, μετά από πρωτοβουλία της Σουηδικής πρεσβείας στην Κύπρο η οποία προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλές χώρες θα παρουσιάσουν καινοτόμες προτάσεις και λύσεις σε καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αφού μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της σουηδικής Προεδρίας είναι η αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής μέσω της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας.

Ο στόχος είναι η μετάβαση σε ένα αποδοτικό από πλευράς πόρων, απαλλαγμένο από ορυκτά και πράσινο μέλλον, το οποίο απαιτεί κοινά ευρωπαϊκά βήματα για την παροχή καινοτόμων λύσεων. Η δέσμευση εταιρειών και βιομηχανιών μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της πράσινης μετάβασης προς μια κυκλική οικονομία.

Η Πρεσβεία της Σουηδίας θα παρουσιάσει το “κράνος-αερόσακο” ποδηλάτου Hövding, το οποίο είναι μια καινοτομία που προωθεί τρόπους ταξιδιού φιλικούς προς το περιβάλλον, καθώς κάνει τη χρήση κράνους πιο εύκολη και την ποδηλασία ασφαλέστερη. Το «κράνος» είναι ένα κολάρο που τοποθετείται γύρω από το λαιμό του ποδηλάτη, το οποίο περιέχει έναν αερόσακο που φουσκώνει εάν ο ποδηλάτης χτυπήσει στο έδαφος. Το κολάρο ανιχνεύει ξαφνική κίνηση και θα αντιδράσει εντός 0,1 δευτερολέπτου από την ενεργοποίηση. Το Hövding έχει εκτιμηθεί ότι είναι 8 φορές πιο αποτελεσματικό από τα συμβατικά κράνη και επομένως είναι μια ασφαλής και βιώσιμη επιλογή.

Επιπλέον, η Πρεσβεία της Σουηδίας θα παρουσιάσει τη σουηδική έκθεση «Pioneer the possible». Αυτή η έκθεση αποτελείται από 8 ενότητες που παρουσιάζουν τη στρατηγική για το κλίμα στη Σουηδία μέσω της καινοτομίας σε διάφορους τομείς, όπως οι μεταφορές, η βαριά βιομηχανία και η παραγωγή ενέργειας. Οι ενότητες παρουσιάζουν τις καινοτομίες διαφορετικών σουηδικών εταιρειών που εφαρμόζουν τεχνολογίες αιχμής στον τομέα τους.

 

Η Γαλλική Πρεσβεία θα παρουσιάσει την καινοτόμο νεοφυή εταιρία Ÿnsect και τα προϊόντα της με βάση τα έντομα για τη διατροφή ανθρώπων, ζώων και φυτών. Καθώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τη σπανιότητα των πόρων και λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων σε όλο τον κόσμο, τα έντομα μπορούν να λειτουργήσουν ως υποκατάστατη πηγή πρωτεΐνης. Χρησιμοποιώντας αλευροσκούληκες που εκτρέφονται σε εξειδικευμένα αγροκτήματα, η Ÿnsect παράγει συμπυκνώματα πρωτεϊνών και προϊόντα ελαίου για παρασκευάσματα κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση (εναλλακτικά κρέατα, παγωτά) ή για ζώα (κατοικίδια, ψάρια, κοτόπουλο και χοιρινό) και οργανικά λιπάσματα. Η εφαρμογή της μεθόδου παραγωγής εκπέμπει λιγότερο CO2 από τις συμβατικές μεθόδους καλλιέργειας και απαιτεί τη χρήση μικρότερων εκτάσεων.

 

Η Πρεσβεία της Ισπανίας θα παρουσιάσει την εταιρεία Cyprus Public Transport. Η Cyprus Public Transport είναι μια εταιρεία Ισπανικών επενδύσεων και από τον Ιούλιο του 2020 είναι ο φορέας των δημόσιων συγκοινωνιών στην Κύπρο έχοντας κερδίσει δύο από τις συμβάσεις παραχώρησης της κυβέρνησης, μία στη Λευκωσία και μία στη Λάρνακα. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Κύπρο εδώ και 3 σχεδόν χρόνια και έχει φέρει την ισπανική τεχνογνωσία και καινοτομία προς όφελος των μέσων μαζικής μεταφοράς στις πόλεις στις οποίες δραστηριοποιείται.

Η CPT, με 250 λεωφορεία με κινητήρες Euro 6, διαθέτει έναν από τους πιο καινούριους και καθαρότερους στόλους στην Ευρώπη, έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 17 εκατομμύρια χλμ από την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας με αξιοπιστία 99%+ και μεταφέρει περισσότερους από 7,5 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Τα λεωφορεία είναι εξοπλισμένα με κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης και η CPT είναι η πρώτη στην Ευρώπη που εγκαταστήσε το 5G Wi-Fi σε ολόκληρο τον στόλο και στους σταθμούς των λεωφορείων μας.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να:

• Μπουν σε μικρό λεωφορείο μήκους 7 μέτρων.
• Να μάθουν για την χρήση του Pame App και των Motion Bus Cards
• Να συνδεθούν με 5G Wi-Fi, διαθέσιμο σε όλα τα λεωφορεία και τους σταθμούς σε Λευκωσία και Λάρνακα (πρώτη εφαρμογή στην Ευρώπη)
• Να συμμετέχουν στην επίδειξη του λογισμικού των μηχανών αυτόματης πώλησης μέσω πινάκων (πρώτη εφαρμογή μηχανών αυτόματης πώλησης εισιτηρίων λεωφορείων στην Κύπρο)

 

Η πρεσβεία της Σλοβακίας θα παρουσιάσει την «ECOCAPSULE», μια αυτοβιώσιμη, έξυπνη και κινητή μικρο-οικιακή μονάδα, που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που δεν αφήνει σχεδόν κανένα αποτύπωμα άνθρακα. Επιπλέον θα παρουσιαστεί η συσκευή ολογράμματος της σλοβακικής εταιρείας Norriv. Το ειδικό λογισμικό γραφικών μπορεί να δημιουργήσει τρισδιάστατες προβολές και κινούμενα σχέδια διαφορετικών λογότυπων και αντικειμένων.

 

Η πρεσβεία της Ουγγαρίας θα παρουσιάσει το Gömböc μοιάζει με αυγό με αιχμηρές άκρες και όταν το βάζεις κάτω αρχίζει να στριφογυρίζει και να κυλάει από μόνο του. Το Gömböc είναι το πρώτο γνωστό τέτοιο σχήμα, σαν ένα παιχνίδι weeble, που επιστρέφει πάντα στην αρχική του όρθια θέση όταν μετακινείται σε μια οριζόντια επιφάνεια, ωστόσο, δεν έχει πρόσθετο βάρος στο κάτω μέρος. Το Gömböc είναι μια σημαντική επιστημονική καινοτομία στα μαθηματικά, τη γεωλογία και τη βιολογία καθώς και στην τέχνη και το σχέδιο.

 

Η πρεσβεία της Φινλανδίας θα παρουσιάσει την εταιρεία Spinnova. Η Spinnova είναι η μόνη εταιρεία στον κόσμο που μπορεί να δημιουργήσει υφαντικές ίνες από κυτταρίνη χωρίς επιβλαβείς χημικές ουσίες και με ελάχιστη χρήση νερού, εκπομπές και μηδενικά απόβλητα. Η Spinnova παράγει τα πιο βιώσιμα κλωστοϋφαντουργικά υλικά στον κόσμο προς όφελος του περιβάλλοντος και της ανθρωπότητας. Μέχρι στιγμής, η Spinnova έχει συνεργαστεί με διεθνείς μάρκες όπως η Adidas και το The North Face, για τη δημιουργία βιώσιμων προϊόντων.

 

Η πρεσβεία της Ολλανδίας θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι Minecraft που λαμβάνει χώρα σε ένα από τα πιο διάσημα μουσεία του κόσμου: το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ. Ο στόχος του παιχνιδιού είναι να βοηθήσει τον έφορο του Rijksmuseum να λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα: Όλα τα ανατριχιαστικά πλάσματα έχουν ξεφύγει από τον πίνακα. Οι επισκέπτες καλούνται να μαζεψουν όλα τα πλάσματα από τον κήπο και να ολοκληρώσουν ξανά τον πίνακα.

Go to Top