Το Ινστιτούτο Κύπρου διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Φεστιβάλ Επιστήμης 2019

Το Ινστιτούτο Κύπρου διοργάνωσε επιτυχώς, για πρώτη φορά, στις 15-16 Μαρτίου, το πρωτοποριακό και μη κερδοσκοπικό Φεστιβάλ Επιστήμης “sCYence Fair 2019”, με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών, ηλικίας 9 έως 18 χρόνων, από 25 Δημόσια και Ιδιωτικά σχολεία της Κύπρου. Οι ομάδες συμμετοχής από τα σχολεία δεν επιβαρύνθηκαν χρηματικά, ενώ στους μαθητές εκτός Λευκωσίας, το Ινστιτούτο Κύπρου προνόησε και παρείχε δωρεάν μεταφορά στο χώρο διεξαγωγής.

Κύριος στόχος του Φεστιβάλ Επιστήμης, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και είχε την στήριξη του Δήμου Αγλαντζιάς, ήταν να προβάλει και να προωθήσει θέματα που σχετίζονται με την τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία, προσελκύοντας το ενδιαφέρον ανθρώπων κάθε ηλικίας. Η συμμετοχή των μαθητών αποσκοπούσε στην γνωριμία, στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του νεανικού κοινού για το ρόλο της επιστήμης και της τεχνολογίας με τρόπο πρακτικό και κατανοητό.

Το “sCYence Fair 2019”, περιλάμβανε ποικίλες, καινοτόμες, αλλά και διασκεδαστικές εκδηλώσεις για τα μικρά παιδιά, όπως επιστημονικά και εκπαιδευτικά διαδραστικά δρώμενα, εκθέσεις, παρουσιάσεις, προβολές και ενημερωτικές διαλέξεις, πειράματα και εργαστήρια, καθώς και ομιλίες για θέματα Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Αρχαιολογίας και Υπολογιστικής Επιστήμης από καταξιωμένους επιστήμονες του Ινστιτούτου Κύπρου και του εξωτερικού.

Παράλληλα, το Ινστιτούτο Κύπρου έδωσε τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να περιηγηθεί στα επιστημονικά εργαστήρια και τις εγκαταστάσεις του, ενώ κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Επιστήμης, οι μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, παρουσίασαν καινοτόμες δραστηριότητες, επιστημονικές έρευνες και παρουσιάσεις, με τις καλύτερες και πιο ευφάνταστες να βραβεύονται στην κατηγορία τους, με κριτήρια την επιστημονική προσέγγιση και την συνολική παρουσίαση.

Νικητές στις τρεις κατηγορίες ήταν το Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου Γ’ για το: «Υδραυλικό ρομποτικό χέρι», το Γυμνάσιο Καθολικής Λεμεσού για την δραστηριότητα: «Αστέρια: Γέννηση-Ζωή-Θάνατος» και το Λύκειο Αγίου Ιωάννη Λεμεσού, με την δραστηριότητα: «Μελέτη του νερού σε περιοχές του Τροόδους».

Αρωγοί του sCYence Fair 2019: Μέγας Χορηγός: Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, Χορηγοί: Medochemie, ColourPix Digital Printing, XM.com, Υποστηρικτές: Δήμος Αγλαντζιάς, Σύνδεσμος Φίλων Ινστιτούτου Κύπρου, Σταγόνα Αγρού, Vienna Bakeries, Χορηγοί Επικοινωνίας: Συγκρότημα ΔΙΑΣ και Τηλεόραση Sigma


Ημέρα 1

Ημέρα 2