Έπειτα από μια δύσκολη χρονιά, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, η οποία μας «ανάγκασε» στην μη διεξαγωγή του προγραμματισμένου Φεστιβάλ Επιστήμης “2020 sCYence Fair”, το Ινστιτούτο Κύπρου, συνεχίζει την παράδοση διοργανώνοντας για πρώτη φορά με έναν καινοτόμο και διαφορετικό τρόπο το Φεστιβάλ Επιστήμης "sCYence Fair 2021", το οποίο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 19-20 Απριλίου 2021.

Το Φεστιβάλ βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Επικεφαλής Επιστήμονα για την Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Δήμου Αγλαντζιάς. Το φεστιβάλ θα είναι ανοιχτό για συμμετοχή μαθητών 9-18 ετών, τόσο από τα δημόσια σχολεία, όσο και από τα ιδιωτικά. Μάλιστα, από το ίδιο σχολείο θα μπορούν να συμμετέχουν περισσότερο από μια ομάδα έχοντας διαφορετικό θέμα παρουσίασης.

Στόχος του Φεστιβάλ Επιστήμης "sCYence Fair 2021" είναι η ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων σε επιστημονικούς τομείς, καθώς και η έμπρακτη στήριξη στην επόμενη γενιά επιστημόνων της Κύπρου. Η συμμετοχή των μαθητών αποσκοπεί στην γνωριμία, στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του νεανικού κοινού για το ρόλο της επιστήμης και της τεχνολογίας με τρόπο πρακτικό και κατανοητό, αλλά και στη διεύρυνση του επιστημονικού τους ορίζοντα. Σκοπός του θεσμού του Φεστιβάλ Επιστήμης "sCYence Fair" είναι να παρουσιάσει σε ανθρώπους από όλες τις ηλικίες και υπόβαθρο, ότι η επιστήμη δεν έχει να κάνει μόνο με γνώσεις, αλλά μπορεί επίσης να είναι ψυχαγωγική και διασκεδαστική.

Οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν διαδικτυακά στο κοινό τους και την κριτική επιτροπή τα επιστημονικά τους έργα, να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό για την καλύτερη παρουσίαση, αλλά και να συμμετάσχουν σε διάφορους διαγωνισμούς ερωτήσεων σχετικά με την επιστήμη. 

Συμμετοχή και Διαγωνισμός

Ομάδες μαθητών από Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια καλούνται να ετοιμάσουν τα δικά τους βίντεο, διάρκειας 10 λεπτών, παρουσιάζοντας καινοτόμες ιδέες και επιστημονικές έρευνες, με τη χρήση της τεχνολογίας. Οι συμμετοχές Γυμνασίων και Λυκείων θα τεθούν στην κρίση των ίδιων των μαθητών, οι οποίοι με τη ψήφο τους στα Social Μedia (50 % της ολικής  βαθμολογίας) και από κριτική επιτροπή του ΙΚυ (50% της ολικής βαθμολογίας) για να αναδειχθούν οι 3 καλύτερες παρουσιάσεις από κάθε κατηγορία.  Η κριτική επιτροπή του ΙΚυ θα επιλέξει τις 3 καλύτερες συμμετοχές από τα Δημοτικά Σχολεία.

Σημειώνεται ότι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, τόσο η παρουσίαση των συμμετοχών, όσο και ο μεγάλος τελικός θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά, με τις τρεις πιο αξιόλογες και ευφάνταστες προτάσεις να επιβραβεύονται. Οι νικητές όλων των κατηγοριών θα ανακοινωθούν στο μεγάλο τελικό, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 19-20 Απριλίου 2021 και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω live steaming από τις σελίδες του Ινστιτούτου Κύπρου στο YouTube (Ημέρα 1 και Ημέρα 2) και στο Facebook.

Τα ενδιαφερόμενα σχολεία/ομάδες μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο και αποστέλλοντας το ηλεκτρονικά ή μέσω φαξ. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμπεριλαμβανομενων των βίντεο και άλλου υλικού που θα χρησιμοποιηθεί είναι η 9 Απριλίου 2021.

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Φαξ: 22208625

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις επικοινωνήστε με το τμήμα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Κύπρου στο 22 208702.