7

 

Καλωσορίσατε στο Φεστιβάλ Επιστήμης 2022 που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Κύπρου, σε συνεργασία με το Δήμο Αγλαντζιάς και βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίος, στις 15 και 16 Απριλίου 2022 στο Σκαλί Αγλαντζιάς.

Το Φεστιβάλ Επιστήμης 2022 διαρκεί δυο μέρες και είναι αφιερωμένο στην ανάδειξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Κύπρου και στόχο έχει την ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων σε επιστημονικούς τομείς, καθώς και η έμπρακτη στήριξη στην επόμενη γενιά επιστημόνων της Κύπρου.

Το κοινό έχει την ευκαιρία να πάρει μια γεύση από το έργο των ερευνητών του Ινστιτούτου Κύπρου, να παρακολουθήσει σχετικές διαλέξεις, ενώ οι μικροί μας φίλοι μπορούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για την καλύτερη παρουσίαση.

Δωρεάν Είσοδος!

 

Παρασκευή, 15 Απριλίου       |      09:30 - 17:00

09:30             Εναρκτήριες ομιλίες και χαιρετισμοί διοργανωτών και επισήμων

09:30 - 17:00Παρουσιάσεις Μαθητών Δημοτικών-Γυμνασίων-Λυκείων

USRL

Το Ερευνητικό Εργαστήριο Μη-Επανδρωμένων Συστημάτων (USRL) του Ινστιτούτου Κύπρου παρέχει μια μοναδική υποδομή για τη διεξαγωγή έρευνας στην ατμόσφαιρα. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του χρησιμοποιούνται συστηματικά για τη μελέτη της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και των διαφόρων ατμοσφαιρικών παραμέτρων που επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα και την κλιματική αλλαγή, και κατ’ επέκταση την ανθρώπινη υγεία. Το USRL, αξιοποιώντας και εξελίσσοντας συνεχώς τη σύγχρονη τεχνολογία στον τομέα αυτό, χρησιμοποιεί τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του σε ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων εφαρμογών, που περιλαμβάνει - πέραν από την έρευνα στην ατμόσφαιρα - τη χαρτογράφηση δύσβατων περιοχών, την τρισδιάστατη απεικόνιση και ψηφιοποίηση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, την εποπτεία των δασών κ.α. Τα τελευταία δύο χρόνια, η ομάδα του USRL, επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος αυτόματης πλοήγησης UAVs, που περιλαμβάνει ένα λογισμικό επίγειου σταθμού ελέγχου και ένα αυτόματο πιλότο.

Το σύστημα αυτό θα παρουσιαστεί σε λειτουργία μέσω ενός προσομοιωτή πτήσεων. Επίσης, θα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό από την υποδομή του USRL τις πρόσφατες ερευνητικές δραστηριότητες της ομάδας.

Insectopia

Μάθε πως θα γίνεις επιστήμονας-πολίτης. Mάθε για το fitcount, το inaturalist και το mosquito alert (mobile apps) και βοήθησε τους επιστήμονες για να κατανοήσουν τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής φωτογραφίζοντας κάποιους πραγματικά ωραίους τύπους!

 

 

 

Your Ancestors

Έχετε διερωτηθεί ποτέ πως οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν τόσες πολλές πληροφορίες για τους προγόνους μας; Ελάτε και εξερευνήστε τις πιο πρόσφατες και πιο προηγμένες τεχνικές που εφαρμόζονται στην επιστήμη και τεχνολογία για την μελέτη των ανθρώπινων κατάλοιπων από αρχαιολογικές θέσεις. Οι εγκαταστάσεις ακτινοβολίας Σύγχροτρον μπορούν να παρομοιαστούν με τεράστια 3D μικροσκόπια, σαν τα ελβετικά μαχαίρια για την επιστήμη, που μας επιτρέπουν να δούμε τις εσωτερικές δομές και τη χημική σύσταση των οστών, των δοντιών, των μαλλιών και του δέρματος, ακόμη και σε νανοκλίμακα. Με αυτό το τρόπο μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες και γνώσεις για όλες τις πτυχές της ζωής ενός ατόμου από το παρελθόν, όπως για παράδειγμα για την υγεία του, την ηλικία του ακόμη και για το τρόπο ζωής του.

Μάθετε για τις ζωές των αρχαίων ανθρώπων μέσα από τις διαδραστικές μας ιστορίες. Τί θα δείτε όταν κοιτάξετε μέσα από το μικροσκόπιο;

Renewable Energy Sources

Ο PROTEAS (Πλατφόρμα για Παρατήρηση και Έρευνα σε Τεχνολογικές Εφαρμογές Ηλιακής Ενέργειας) είναι μια σημαντική υποδομή για την έρευνα, ανάπτυξη και δοκιμή τεχνολογιών σχετικών με την συγκέντρωση της ηλιακής ενέργειας (CSP) και την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού. Πρόκειται για μια πειραματική μονάδα που ειδικεύεται στην ανάπτυξη συστημάτων CSP κατάλληλων για νησιωτικά και παράκτια περιβάλλοντα, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρές μονάδες (<25 MWth) με μεγάλη αποθήκευση. Οι συγκεκριμένες μονάδες είναι κατάλληλες για απομακρυσμένες περιοχές ή για περιοχές ενωμένες σε μικρής ισχύς πλέγματα.

Το πρώτο σημαντικό πείραμα που πραγματοποιήθηκε στη μονάδα PROTEAS αφορά την ανάπτυξη πιλοτικής / πειραματικής κλίμακας υποδομή για τη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και αφαλάτωση θαλασσινού νερού με την χρήση της ηλιακής ενέργειας. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου πειράματος η μονάδα PROTEAS αναβαθμίστηκε με την εγκατάσταση επιπλέον μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως φωτοβολταικά, ανεμογεννήτρια, με σκοπό να πραγματοποιηθεί το επόμενο μεγάλο ερευνητικό έργο που αφορά την πολύ- παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με κύριο σκοπό την αποθήκευση ενέργειας και την ασταμάτητη λειτουργία, τόσο εντός όσο και εκτός δικτύου. Τέλος, στη μονάδα υπάρχουν επίσης υπάρχουν δύο πιλοτικές μονάδες από δύο διεθνείς βιομηχανίες (μία τσέχικη στον τομέα του CSP, και μια αμερικάνικη στον τομέα της αφαλάτωσης), οι οποίες είναι ενσωματωμένες στις υφιστάμενες υποδομές.

The Human Skeleton

Πόσο δραστήριοι ήταν οι πρόγονοί μας; Τί έτρωγαν, πόσο υγιείς ήταν και πόσο πολυταξιδεμένοι; Όλες αυτές τις πληροφορίες μπορούμε να τις αντλήσουμε από τον ανθρώπινο σκελετό χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα ερευνητικά εργαλεία. ‘Ο Ανθρώπινος σκελετός: παράθυρο στο παρελθόν’ συμπεριλαμβάνει διαφορετικές δραστηριότητες για κοινό ηλικίας από 5 έως 15 ετών. Αυτές οι δραστηριότητες θα σας δείξουν πώς είναι η δουλειά ενός οστεοαρχαιολόγου από το στάδιο της ανασκαφής μέχρι το στάδιο της μελέτης στο εργαστήριο. Συγκεκριμένα, θα μάθετε τις βασικές αρχές μιας αρχαιολογικής ανασκαφής.

Στη συνέχεια, θα έχετε την ευκαιρία να προσδιορίσετε αν ένας ανθρώπινος σκελετός ανήκει σε άνδρα ή γυναίκα, τί ηλικίας ήταν αυτός/αυτή, πόσο δραστήριος ήταν αλλά και κατά πόσο έπασχε από συγκεκριμένες παθήσεις, ακριβώς όπως κάνει ένας οστεοαρχαιολόγος στο εργαστήριο.

How Does Water Flow

Η ροή του νερού από τα βουνά προς στις πεδιάδες καθορίζει το σχηματισμό του τοπιού. Η κατανομή του νερού και η δημιουργία λεκάνων απορροής διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα αγρο-οικοσυστήματα μας και καθορίζουν τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων. Στη δραστηριότητα αυτή θα επιδείξουμε τη δυναμική συμπεριφορά των λεκάνων απορροής ένα διαδραστικό εργαλείο επαυξημένης πραγματικότητας, όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να αλλάξουν την μορφολογία του εδάφους και να παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο τη σημασία του νερού σε σχέση με τη μελέτη της υδρολογίας και των γεω-επιστημών.

Επιπλέον, οι ερευνητές θα δείξουν πώς μπορεί να επιτευχθεί ο προγραμματισμός άρδευσης και η εξοικονόμηση νερού με τη χρήση αισθητήρων υγρασίας εδάφους. Επίσης, οπτικοακουστικό υλικό θα προβάλει έξυπνες συνταγές και διαδικασίες για την προσαρμογή των υδάτινων πόρων και των πόλεών μας στην κλιματική αλλαγή.

Zoo-Archaeology

Οστά και δόντια ζώων αποτελούν πολύ κοινά ευρήματα σε αρχαιολογικές ανασκαφές. Γιατί υπάρχουν τόσα πολλά μέσα στο χώμα; Τί συνέβη στα ζώα αυτά; Τί μπορούν τα κατάλοιπα τους να μας πουν για τη ζωή των ανθρώπων στο παρελθόν; Η επιστήμη της Ζωοαρχαιολογίας αποτελεί το κλειδί, με το οποίο μπορούμε να «ξεκλειδώσουμε» την γνώση που βρίσκεται κρυμμένη στα αρχαία κατάλοιπα ζώων και να απαντήσουμε τα πιο πάνω ερωτήματα, καθώς και αμέτρητα άλλα. Μέσω διασκεδαστικών δραστηριοτήτων κατάλληλων τόσο για ενήλικες όσο και παιδιά, προσφέρεται η ευκαιρία να γίνουμε αρχαιολόγοι ειδικοί στα ζωικά κατάλοιπα, δηλαδή ζωο-αρχαιολόγοι!

Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν την ανακάλυψη, χειρισμό και αναγνώριση οστών και δοντιών, καθώς και συζήτηση για την αλληλεπίδραση τους με τον άνθρωπο. Όλες οι προσφερόμενες δραστηριότητες είναι πρακτικές και διαδραστικές, όπως για παράδειγμα η ανασκαφή και ο χειρισμός οστών και δοντιών, και συνοδεύονται από βοηθητικά φυλλάδια και εικόνες. Ο γενικός σκοπός είναι η προβολή της Ζωοαρχαιολογίας, τόσο των πρακτικών πτυχών της όσο και της γνώσης που παράγει.

U-Solve

Το Ευρωπαϊκό Έργο U-SOLVE στοχεύει στην εξεύρεση και προώθηση επιχειρηματικών λύσεων που στόχο έχουν τη βιώσιμη ανάπτυξη αστικών περιοχών και την επίλυση καίριων περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων. Ενθαρρύνοντας την υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων αιχμής ανοιχτής καινοτομίας και συμμετοχικών διαδικασιών των κοινοτήτων του αστικού ιστού, αλλά και χρηματοδοτώντας λύσεις με έντονο το δημιουργικό χαρακτήρα, το U-SOLVE είναι ένα εξαιρετικά ξεχωριστό Έργο για το Κυπριακά δεδομένα. Το U-SOLVE (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας ENI MED 2014-2020) εκπροσωπείται από το Ινστιτούτο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη Κύπρο και υλοποιείται ταυτόχρονα σε άλλες 5 χώρες της Μεσογείου (Ιταλία, Ελλάδα, Ιορδανία, Αίγυπτος, Παλαιστίνη).

Το συγκεκριμένο Έργο στοχεύει μέσα από τις δράσεις του να σπρώξει την επιχειρηματική δραστηριότητα και την δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων προς την επίλυση καίριων προβλημάτων βιωσιμότητας των πόλεων (άμεση σχέση με United Nations ‘Sustainable Development Goals’), όπως π.χ. λύσεις για καλύτερη διαχείριση νερού, ποιότητας αέρα σε κλειστά κτίρια, διαχείριση οικιακών και άλλων απορριμμάτων, πράσινες ζώνες και αντιμετώπιση του φαινομένου θερμονησίδων των πόλεων. Μέσω ερωτηματολογίων, συναντήσεων, συνεντεύξεων και άλλων ενεργειών και έχοντας τη υποστήριξη φορέων από όλο το φάσμα του οικοσυστήματος, θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την υιοθέτηση αστικών μοντέλων ανάπτυξης τα οποία θα αντιμετωπίζουν τις αειφόρες αναπτυξιακές προκλήσεις, θα ενισχύουν τα αστικά επιχειρηματικά οικοσυστήματα και θα συμβάλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις αναδυόμενες κοινωνικές και περιβαλλοντικές αγορές.

Παράλληλα, το Έργο προβλέπει τη δημιουργία φυσικών χώρων σε κεντρικά σημεία πόλεων (Urban hubs). Αυτοί οι χώροι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις επιχειρήσεις η οποίες θα αναδειχθούν από το Έργο, δίνοντάς τους την ευκαιρία να έχουν μια έδρα από την οποία θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν, αλλά και να διαδρούν με εταιρείες, δήμους και κοινωνικά σύνολα πολιτών ώστε να εφαρμοστούν οι λύσεις τους χωρίς αντιπαραθέσεις και αντιστάσεις. Οι ολοκληρωμένες επιχειρηματικές λύσεις που θα αναδειχθούν από το Έργο U-SOLVE είναι οι λύσεις που έχουν τη δύναμη να βοηθήσουν ουσιαστικά υπάρχοντες αλλά και νέες ενέργειες που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο.

Illuminating Emissions

Προσομοίωση ενός μοντέλου ποιότητας αέρα και εκπομπών με χρήση κινητών: Πώς λειτουργεί η μοντελοποίηση για να μας ενημερώνει για την ποιότητα του αέρα, τους ρύπους και τα αέρια του θερμοκηπίου; Οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φως από τα κινητά τους για να φωτίσουν τους ρύπους από μια στένσιλ προβολή της Κύπρου και να εξερευνήσουν τις προβολές σε διαφορετικές κλίμακες. Συνοδευόμενη από ένα διάγραμμα για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων, αυτή η δραστηριότητα θα εισαγάγει τους επισκέπτες στις δυνατότητες και τους περιορισμούς των μαθηματικών μοντέλων για την προσομοίωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που χρησιμεύουν ως πλατφόρμα για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τον καιρό, την ποιότητα του αέρα και το κλιμα.

Χρήση δεδομένων και νήματος για τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου ιστού εκπομπών: Από πού προέρχονται οι διαφορετικοί ρύποι και τα αέρια του θερμοκηπίου; Ρυπογόνες εκπομπές παράγονται συνεχώς από όλες τις δραστηριότητές μας, από τα αυτοκίνητα που οδηγούμε, μέχρι τις καλλιέργειες που καλλιεργούμε και τα ζώα που εκτρέφουμε. Προκειμένου να μοντελοποιήσουμε και να ερμηνεύσουμε τις εκπομπές, για την κατανόηση της ατμόσφαιράς μας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, πρέπει πρώτα να προσδιορίσουμε τον τύπο και το μέγεθος των εκπομπών από διαφορετικές πηγές. Οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορα πολύχρωμα νήματα για να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός τρισδιάστατου ιστού εκπομπών που εντοπίζει τους ρύπους στις διάφορες πηγές τους. Αυτή η δραστηριότητα θα βοηθήσει τους επισκέπτες να οπτικοποιήσουν τα δεδομένα που χρησιμοποιούν καθημερινά οι επιστήμονες για να μας ενημερώσουν για τον καιρό, το κλίμα και την υγεία μας.

Modelling the Real WorldThe basic pillars of science are theory and experiment. Theoretical studies are also facilitated by simulations or ‘computer experiments’. Simulations allow us to study phenomena in greater detail at a reduced cost. For example, for any material (gas, liquid or solid), we can compute important properties and its behaviour under varying conditions by simulating it in different time and size scales, ranging from the quantum- to the macro- world. Despite this, with an increase in the demand for more technologically advanced materials, more detailed simulations are needed which in turn require more computational power.

Βασικοί πυλώνες της επιστήμης είναι η θεωρία και το πείραμα. Οι θεωρητικές μελέτες διευκολύνονται από προσομοιώσεις, αλλιώς γνωστές ως «υπολογιστικά πειράματα». Οι προσομοιώσεις μας επιτρέπουν να μελετήσουμε τα φαινόμενα με περισσότερες λεπτομέρειες και μειωμένο κόστος. Για παράδειγμα, για οποιοδήποτε υλικό (αέριο, υγρό ή στερεό), μπορούμε να υπολογίσουμε σημαντικές ιδιότητες και τη συμπεριφορά του υπό διαφορετικές συνθήκες προσομοιώνοντάς το σε διαφορετικές χρονικές και χωρικές κλίμακες, που κυμαίνονται από τον κβαντικό- έως τον μακρόκοσμο. Η αυξημένη ζήτηση για τεχνολογικά προηγμένα υλικά, απαιτεί τη χρήση ακριβέστερων προσομοιώσεων, οι οποίες χρειάζονται περισσότερη υπολογιστική ισχύ. Οι προσομοιώσεις ενδέχεται να τρέχουν για αρκετούς μήνες, αλλά η χρήση υπερυπολογιστών, μπορεί να «χωρίσει» το πρόβλημα σε παράλληλους επεξεργαστές, κάνοντας τους υπολογισμούς πιο γρήγορους. Τέλος, προσομοιώνοντας, χρησιμοποιώντας διάφορες παραμέτρους, το οποίο μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει με πραγματικά πειράματα (κυρίως λόγω του υπέρογκου κόστους), μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε προϊόντα (όπως η αντοχή ενός νέου υλικού).

 

The Digital Library for the History and Culture of Dress in Cyprus

Η ψηφιακή βιβλιοθήκη για την «Ιστορία και τον Πολιτισμό του Ενδύματος στην Κύπρο» διευκολύνει τη μελέτη και τη διάδοση της ιστορίας της κυπριακής ενδυμασίας στο ευρύτερο κοινωνικοοικονομικό και πολιτιστικό της πλαίσιο. Η ενδυμασία στην Κύπρο περιλαμβάνει τον τρόπο ένδυσης των Ελληνοκυπρίων, που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία του πληθυσμού, καθώς και αυτόν των Τουρκοκυπρίων και της αρμενικής κοινότητας στην Κύπρο. Αξιοποιώντας τα διαθέσιμα γραπτά, οπτικά και υλικά στοιχεία, δίνεται πρωταρχική έμφαση στις περιόδους της Τουρκοκρατίας και της Βρετανικής κυριαρχίας στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ανάπτυξη της κυπριακής ενδυμασίας αντικατόπτριζε πτυχές της πολιτιστικής ταυτότητας, της καθημερινότητας και των κοινωνικοοικονομικών φιλοδοξιών των διαφόρων στρωμάτων της κυπριακής κοινωνίας της νησιωτικής πραγματικότητας της Οθωμανικής Κύπρου και του σταδιακού εξευρωπαϊσμού του νησιού στο αποικιακό πλαίσιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Το έργο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Διόπτρας, της ψηφιακής βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου Κύπρου για τον Κυπριακό Πολιτισμό.

Το κοινό θα μπορέσει να προσεγγίσει τη χρήση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών και εφαρμογών που προσφέρει μια μοναδική προσέγγιση σε μια σημαντική πτυχή της Κυπριακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η ψηφιακή τεκμηρίωση, η δισδιάστατη και η τρισδιάστατη απεικόνιση και οι εφαρμογές βάσεων δεδομένων συμβάλλουν στη δημιουργία μιας διαδικτυακής ψηφιακής πλατφόρμας που αφηγείται εικονικά και διερευνά την πολιτιστική ανάπτυξη της κυπριακής ενδυμασίας.

Visiting an Ancient Cypriot Field

Ο κύριος στόχος της παρούσας δραστηριότητας είναι η εξερεύνηση των φυτών στην Κύπρο κατά την αρχαιότητα. Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τους τύπους των εξημερωμένων φυτών και τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα μεταχειρίζονταν οι άνθρωποι- από την φύτευση το θερισμό έως την επεξεργασία για αποθήκευση και την προετοιμασία του φαγητού. Οι μαθητές θα μάθουν ποιους συνδυασμούς τροφών έκαναν οι αρχαίοι και ποιο ήταν το αγαπημένο τους γεύμα είτε ως σνακ είτε ως κύριο πιάτο. Οι συμμετέχοντες μέσα από τη χρήση στερεομικροσκοπίου θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα κυπριακά φυτικά κατάλοιπα που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές θέσεις του νησιού.

Θα έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να αναζητήσουν σε άτλαντες που περιλαμβάνουν την κυπριακή χλωρίδα ήδη γνωστά σε αυτούς φυτά, μα και να μάθουν νέα είδη. Πριν την ολοκλήρωση της δραστηριότητας θα τους ζητηθεί να σχεδιάσουν ή να γράψουν σε ένα μικρό κείμενο για την εμπειρία τους ύστερα από την επίσκεψή τους στην αρχαία Κυπριακή φύση. Ευελπιστούμε πως μέσα από τη δράση αυτή οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν γνώσεις για την κυπριακή χλωρίδα και διατροφή στην αρχαιότητα και θα είναι σε θέση να συγκρίνουν την διατροφή του παρελθόντος με την δική τους διατροφή εντοπίζοντας ομοιότητες και διαφορές.

Cypriot Medieval Graffitti

Η δραστηριότητα στοχεύει στην γνώση και την διάδοση των Μεσαιωνικών Graffiti της Κύπρου. Οι επισκέπτες Μέσω διάφορων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων θα έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν τα μηνύματα και χαράγματα που έχουν καταγραφεί στους τοίχους εκκλησιών.

Επίσης θα δουν πώς οι ερευνητές εφαρμόζουν καινοτόμες τεχνολογίες για να τεκμηριώσουν και να μελετήσουν τα graffiti για να μελετήσουν το νόημα και την αξία των χαραγμάτων. Το εργαστήρι θα προσφέρει την δυνατότητα στους επισκέπτες να δημιουργήσουν, να τεκμηριώσουν και να ερμηνεύσουν graffiti, μαθαίνοντας για μια αυτή την ανεξερεύνητη πτυχή της πλούσιας κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Computational Based Science

Τις τελευταίες δεκαετίες, με την άνοδο των υπολογιστών και την πολυπλοκότητά τους όσον αφορά την αρχιτεκτονική (με το μεγαλύτερο από αυτά να ονομάζεται υπερυπολογιστές) και την υπολογιστική ισχύ, οι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν εργαλεία για να συμπληρώσουν και πολλές φορές να αντικαταστήσουν τα εργαστηριακά πειράματα. Θέλουμε να σας πάμε σε ένα ταξίδι από τους πρώτους υπολογιστές (άβακας στην Αρχαία Ελλάδα) σε εφαρμογές στη σύγχρονη (προ-exascale και κβαντική εποχή) μέσα από απλά υπολογιστικά πειράματα.

Θα δείξουμε πώς ένας υπερυπολογιστής και ένας κβαντικός υπολογιστής μπορεί να εκτελέσει σύνθετους υπολογισμούς με εφαρμογές σε διάφορους επιστημονικούς τομείς, από το ξεκλείδωμα της ύπαρξής μας μέσω προσομοιώσεων Κβαντικής Χρωμοδυναμικής έως το σχεδιασμό υλικών. Ήξερες ότι μπορούμε να υπολογίζουμε το π με τη χρήση τυχαίων αριθμών; Ή πόσο γρήγορα μπορεί να υπολογίσει ένας υπερυπολογιστής; Ελάτε μαζί μας σε αυτή την υπερκβαντοϋπολογιστική περιπέτεια!

Cyprus Amateur Radio Society

Στόχος μας είναι να προωθήσουμε τη συμμετοχή των νέων σε θέματα STEM παρέχοντας ένα πραγματικό παράδειγμα για το πώς το STEM μπορεί να εφαρμοστεί με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο από την άνεση του σπιτιού του. Μέσω του ερασιτεχνικού ραδιοφώνου προωθείται η μελέτη και περαιτέρω ανάπτυξη της τέχνης των ασύρματων επικοινωνιών. Θα ρυθμίσουμε τα ακόλουθα πειράματα:

 1. 1. Ένας ραδιοφωνικός σταθμός HF που θα χρησιμοποιηθεί για την επικοινωνία παγκοσμίως και ταυτόχρονα θα δείξει πώς και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη διάδοση των ραδιοκυμάτων μέσω της ιονόσφαιρας, παρατηρώντας σε πραγματικό χρόνο την εμβέλεια των σημάτων μας στο sCYence Fair.
 2. 2. Ένας εικονικός δορυφόρος θα «πετάξει» πάνω από το φεστιβάλ επιστήμης, ο οποίος θα μεταδίδει ασύρματα πληροφορίες τηλεμετρίας (και πιθανώς φωτογραφίες) σε έναν επίγειο σταθμό και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πώς λειτουργεί ένας επίγειος δορυφορικός σταθμός, χρησιμοποιώντας φθηνά και off - Υλικά στο ράφι άμεσα διαθέσιμα.
 3. 3. Μια ηλεκτρονική εφαρμογή εκπαίδευσης βασισμένη σε πρόγραμμα περιήγησης ιστού που στοχεύει να βοηθήσει τους ανθρώπους να μάθουν τον κώδικα Μορς με διασκεδαστικό και διασκεδαστικό τρόπο.
 4. 4. Θα δημιουργηθεί μια προσομοίωση ενός τηλεοπτικού σταθμού «Αργής Σάρωσης», ο οποίος θα επιτρέπει στους επισκέπτες να παρατηρήσουν πώς οι αρχικές εικόνες από το φεγγάρι στάλθηκαν στη γη κατά τις προσγειώσεις του Apollo. Για όσους επιθυμούν, ίσως έχουν την ευκαιρία να στείλουν και τις δικές τους φωτογραφίες.

Οι δραστηριότητες θα συντονίζονται από τον Νέστορα Ιακωβίδη. Περισσότερες πληροφορίες για το CYPRUS AMATEUR RADIO SOCIETY (CARS) εδώ.

Physics Decathlon

Το Δέκαθλο Φυσικής είναι μια βιωματική δραστηριότητα με δέκα ενδιαφέροντα πειράματα Φυσικής για μικρούς και μεγάλους. Το κάθε πείραμα («αγώνισμα») έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα. Έτσι, οι επισκέπτες μπορούν να πειραματιστούν και να ελέγξουν πόσο καλά τα καταφέρνουν σε αυτές τις πειραματικές δραστηριότητες και, παράλληλα, να μάθουν για έννοιες και νόμους της Φυσικής.

Η δραστηριότητα έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα σε δύο κατηγορίες: ομαδική κατηγορία (στην οποία συμμετέχουν ομάδες μαθητών/μαθητριών με μέγιστο αριθμό μελών τα 5 μέλη) και ατομική κατηγορία (στην οποία μπορεί να συμμετέχει όποιος επισκέπτης του Φεστιβάλ επιθυμεί). Οι ομάδες και τα άτομα αγωνίζονται πραγματοποιώντας ενδιαφέρουσες πειραματικές δραστηριότητες της Φυσικής με μετρήσιμο αποτέλεσμα και, ανάλογα με το αποτέλεσμα, παίρνουν βαθμούς. Στο τέλος του Φεστιβάλ θα ανακηρυχθούν η πρωταθλήτρια ομάδα στην ομαδική κατηγορία και ο πρωταθλητής/η πρωταθλήτρια στην ατομική κατηγορία. Οι νικητές παίρνουν από ένα μικρό έπαθλο, σχετικό με τη Φυσική. Οι επισκέπτες που δεν επιθυμούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, μπορούν απλώς να δοκιμάσουν τα πειράματα κατά την παρουσία τους στο περίπτερο του Δεκάθλου Φυσικής.

Ενδεικτικά, μερικά από τα αγωνίσματα του Δεκάθλου Φυσικής είναι:

 • Ισορροπία καρφοβελόνων: Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ισορροπήσουν στο κεφάλι μιας καρφοβελόνας όσες περισσότερες καρφοβελόνες μπορέσουν.
 • Μεταφορά μπαλών με αναποδογυρισμένο ποτήρι: Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να μεταφέρουν από το τραπέζι σε ένα ποτήρι 10 μπάλες (μια μπάλα κάθε φορά) χρησιμοποιώντας ένα άλλο ποτήρι, το οποίο όμως πρέπει να είναι συνεχώς αναποδογυρισμένο.
 • Ανύψωση συνδετήρα με μαγνήτη: Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ανυψώσουν ένα συνδετήρα που είναι δεμένος στην άκρη ενός νήματος όσο πιο ψηλά μπορέσουν χρησιμοποιώντας μαγνήτη με τον περιορισμό ο μαγνήτης να μην ακουμπήσει στον συνδετήρα).
 • Ανάδυση σφαίρας: Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ανεβάσουν μια μεταλλική σφαίρα από τον πυθμένα ενός κλειστού δοκιμαστικού σωλήνα γεμάτου με άμμο στην επιφάνεια της άμμου, χωρίς να ανοίξουν τον σωλήνα (και χωρίς να χρησιμοποιήσουν μαγνήτη!
 • Ισορροπία καρφιτσών στο νερό: Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να τοποθετήσουν 20 καρφίτσες στην επιφάνεια του νερού σε ένα ποτήρι, έτσι ώστε οι καρφίτσες να μην βυθιστούν.

 

Educational Robotics

Γενική εισαγωγή στο κλάδο της ρομποτική και τους τομείς τους οποίους βρίσκει εφαρμογή στην καθημερινότητα με αναφορά της εκπαιδευτικής ρομποτικής (STEAM) που εμπερικλείει τις επιστήμες Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics καθώς επίσης και τα οφέλη που προσφέρει. Επίσης θα γίνει εισαγωγή στο πρακτικό κομμάτι καθώς η εκπαιδευτική ρομποτική συνδυάζει και το μοντέλο της Βιωματικής Μάθησης. Η Βιωματική Μάθηση βοηθά τους μαθητές στην εύρεση λύσεων με την χρήση των χεριών τους ενεργοποιώντας παράλληλα και το μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου τους, όπως καταδεικνύουν πρόσφατες έρευνες. Στο σημείο αυτό οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα κατασκευής και προγραμματισμού ρομπότ με την κατάλληλη καθοδήγηση του εκπαιδευτή. Οι μαθητές θα πάρουν στα χέρια τους βασικά μέρη ενός ρομπότ όπως κινητήρες, αισθητήρες, κ.α. Μετέπειτα θα συναρμολογήσουν και θα κατασκευάσουν κάποιες από τις κατασκευές που επισυνάπτονται και θα τις προγραμματίσουν μέσω τάμπλετ.

Τη δραστηριότητα συντονίζουν οι Γρηγόρης Χατζηλάρκου (Μηχανολόγος Μηχανικός, Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής) και Φοίβος Χατζηλάρκου (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός – Ενεργειακές Τεχνολογίες και Αειφόρος Σχεδιασμός).

Demonstration of Robotics Challenges of the Robotex Competition by the Cyprus Computer Society

Ο Παγκύπριος Διαγωνισμός ρομποτικής Robotex αποτελεί τη μεγαλύτερη διοργάνωση εκπαιδευτικής ρομποτικής στη χώρα μας. Διοργανώνεται ετησίως στη βάση του αντίστοιχου Παγκόσμιου διαγωνισμού, από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής (Cyprus Computer Society – CCS), με τη στήριξη δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών.

Στο περίπτερο του sCYence Fair εκπρόσωποι της Robo.com.cy και της Engino, που είναι συνεργάτες του CCS και χορηγοί του Robotex, θα παρουσιάσουν παραδείγματα από τις προκλήσεις του δημοφιλούς διαγωνισμού, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 24-26 Ιουνίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, πληροφορίες στο www.robotex.org.cy

eTwinning

To eTwinning είναι η κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης. Το eTwinning προσφέρει μία ασφαλή πλατφόρμα για το προσωπικό (εκπαιδευτικούς, διευθυντές, βιβλιοθηκάριους κπλ) που εργάζεται σε σχολεία των συμμετεχουσών Ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να επιικοινωνήσουν, να συνεργαστούν, να αναπτύξουν σχέδια, να μοιραστούν και εν ολίγοις να νιώσουν ότι αποτελούν μέρος της πιο συναρπαστικής μαθησιακής κοινότητας στην Ευρώπη. Το eTwinning συγχρηματοδοτείται από το Erasmus+, το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό.

 

Nutty Scientists

Οι Nutty Scientists είναι ενθουσιασμένοι που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Επιστήμης με την επιστημονική παράσταση που ονομάζεται «Ice Age Show», η οποία στοχεύει να… «ξυπνήσει» την περιέργεια των παιδιών για θέματα επιστήμης, πραγματοποιώντας διασκεδαστικά πειράματα με τη χρήση ανθρακικού πάγου. Μερικά πειράματα είναι το «Dark mist», το «Fill the Bottle», το «Rising Bubbles», το «The High-Pitche Ladle», το «Boom!», το «A Foam Bath» και άλλα πολλά…
Τα παιδιά θα βοηθήσουν τους επιστήμονές μας να ξεπεράσουν απίστευτες προκλήσεις μέσα στο μυστικό δάσος του Μέρλιν του Μάγου εκτελώντας θεαματικά πειράματα. Θα μάθουν για τις εκπληκτικές ιδιότητες του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και του ξηρού πάγου, για την εξάχνωση, τις χημικές αντιδράσεις, την πίεση, την πυκνότητα, το βάρος, την ώσμωση και άλλα…

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στην εσωτερική αίθουσα στο Σκαλί Αγλαντζιάς και θα είναι δωρεάν για το κοινό, στο πλαίσιο της υποστήριξης των Nutty Scientists Cyprus στο sCYence Fair 2022. Ο αριθμός θέσεων θα είναι περιορισμένος, οπότε θα εξυπηρετούνται όσοι προλάβουν.

Nutty Scientists

Η εξερεύνηση του διαστήματος περνάει μια νέα χρυσή εποχή με σαγηνευτικές εξελίξεις και σχέδια που θυμίζουν επιστημονική φαντασία. Μια παρουσίαση που μοιράζεται τα μελλοντικά πλάνα της ανθρωπότητας, τον εποικισμό της Σελήνης, αλλά και τον σημαντικό ρόλο της χώρας μας στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Τη διάλεξη θα παραθέσει ο Γιώργος Α. Δανός, Πρόεδρος Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO), Αντιπρόεδρος του Πάνελ Καινοτόμων Λύσεων, Διεθνής Επιτροπή για τη Διαστημική Έρευνα (COSPAR), Ακαδημαϊκός, Μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας (IAA), Επίτιμο Μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU), Πρόεδρος της Παράλληλης Βουλής για την Επιχειρηματικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Nutty Scientists

Η Ελένη Χαρίτωνος, η πρώτη Κύπρια αναλογική αστροναύτης, θα είναι μαζί μας στο #SCYF2022 για να μοιραστεί τα πάντα για τις εμπειρίες της!

Θα μας μιλήσει για τις αναλογικές διαστημικές αποστολές και την εκπαίδευση που έλαβε, αλλά και το πώς πέτυχε τους στόχους της από τόσο νεαρή ηλικία. Έπειτα από την πρώτη της αναλογική αποστολή αστροναύτη στο LunAres, η οποία διήρκεσε 19 ημέρες, ολοκλήρωσε μια αποστολή 33 ημερών στο HI-SEAS, που βρίσκεται στο ηφαίστειο Mauna Loa στη Χαβάη.

Η Ελένη Χαρίτωνος εργάζεται επίσημα με σκοπό να γίνει αστροναύτης, και αυτή τη στιγμή συνεχίζει το προπτυχιακό της πτυχίο στα Μαθηματικά και τη Στατιστική στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Το πάθος της Ελένης για το διάστημα την οδήγησε να ιδρύσει τον όμιλο «Φοιτητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης για την Εξερεύνηση και Ανάπτυξη του Διαστήματος» - την πρώτη φοιτητική κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο που διεξάγει έρευνα σχετικά με την «ανάπτυξη ενός ανθρώπινου πολιτισμού στον Άρη».

Η Ελένη είναι επίσης Αναπληρώτρια Διευθύντρια του 6ου Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Διαστημικής Γενιάς που πραγματοποιείται για 1η φορά στην Κύπρο τον Απρίλιο του 2022, και Σχεδιάστρια Αναφορών στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο Διαστημικής Γενιάς. Η συνεισφορά της στη διαστημική κοινότητα τιμήθηκε με το Εθνικό βραβείο «Φοιτήτρια της Χρονιάς» του UKSEDS.

 


 

Σάββατο, 16 Απριλίου       |      10:00 - 17:00

10:00 - 17:00Παρουσιάσεις Μαθητών Δημοτικών-Γυμνασίων-Λυκείων

USRL

Το Ερευνητικό Εργαστήριο Μη-Επανδρωμένων Συστημάτων (USRL) του Ινστιτούτου Κύπρου παρέχει μια μοναδική υποδομή για τη διεξαγωγή έρευνας στην ατμόσφαιρα. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του χρησιμοποιούνται συστηματικά για τη μελέτη της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και των διαφόρων ατμοσφαιρικών παραμέτρων που επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα και την κλιματική αλλαγή, και κατ’ επέκταση την ανθρώπινη υγεία. Το USRL, αξιοποιώντας και εξελίσσοντας συνεχώς τη σύγχρονη τεχνολογία στον τομέα αυτό, χρησιμοποιεί τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του σε ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων εφαρμογών, που περιλαμβάνει - πέραν από την έρευνα στην ατμόσφαιρα - τη χαρτογράφηση δύσβατων περιοχών, την τρισδιάστατη απεικόνιση και ψηφιοποίηση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, την εποπτεία των δασών κ.α. Τα τελευταία δύο χρόνια, η ομάδα του USRL, επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος αυτόματης πλοήγησης UAVs, που περιλαμβάνει ένα λογισμικό επίγειου σταθμού ελέγχου και ένα αυτόματο πιλότο.

Το σύστημα αυτό θα παρουσιαστεί σε λειτουργία μέσω ενός προσομοιωτή πτήσεων. Επίσης, θα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό από την υποδομή του USRL τις πρόσφατες ερευνητικές δραστηριότητες της ομάδας.

Insectopia

Μάθε πως θα γίνεις επιστήμονας-πολίτης. Mάθε για το fitcount, το inaturalist και το mosquito alert (mobile apps) και βοήθησε τους επιστήμονες για να κατανοήσουν τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής φωτογραφίζοντας κάποιους πραγματικά ωραίους τύπους!

 

 

 

Your Ancestors

Έχετε διερωτηθεί ποτέ πως οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν τόσες πολλές πληροφορίες για τους προγόνους μας; Ελάτε και εξερευνήστε τις πιο πρόσφατες και πιο προηγμένες τεχνικές που εφαρμόζονται στην επιστήμη και τεχνολογία για την μελέτη των ανθρώπινων κατάλοιπων από αρχαιολογικές θέσεις. Οι εγκαταστάσεις ακτινοβολίας Σύγχροτρον μπορούν να παρομοιαστούν με τεράστια 3D μικροσκόπια, σαν τα ελβετικά μαχαίρια για την επιστήμη, που μας επιτρέπουν να δούμε τις εσωτερικές δομές και τη χημική σύσταση των οστών, των δοντιών, των μαλλιών και του δέρματος, ακόμη και σε νανοκλίμακα. Με αυτό το τρόπο μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες και γνώσεις για όλες τις πτυχές της ζωής ενός ατόμου από το παρελθόν, όπως για παράδειγμα για την υγεία του, την ηλικία του ακόμη και για το τρόπο ζωής του.

Μάθετε για τις ζωές των αρχαίων ανθρώπων μέσα από τις διαδραστικές μας ιστορίες. Τί θα δείτε όταν κοιτάξετε μέσα από το μικροσκόπιο;

Renewable Energy Sources

Ο PROTEAS (Πλατφόρμα για Παρατήρηση και Έρευνα σε Τεχνολογικές Εφαρμογές Ηλιακής Ενέργειας) είναι μια σημαντική υποδομή για την έρευνα, ανάπτυξη και δοκιμή τεχνολογιών σχετικών με την συγκέντρωση της ηλιακής ενέργειας (CSP) και την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού. Πρόκειται για μια πειραματική μονάδα που ειδικεύεται στην ανάπτυξη συστημάτων CSP κατάλληλων για νησιωτικά και παράκτια περιβάλλοντα, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρές μονάδες (<25 MWth) με μεγάλη αποθήκευση. Οι συγκεκριμένες μονάδες είναι κατάλληλες για απομακρυσμένες περιοχές ή για περιοχές ενωμένες σε μικρής ισχύς πλέγματα.

Το πρώτο σημαντικό πείραμα που πραγματοποιήθηκε στη μονάδα PROTEAS αφορά την ανάπτυξη πιλοτικής / πειραματικής κλίμακας υποδομή για τη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και αφαλάτωση θαλασσινού νερού με την χρήση της ηλιακής ενέργειας. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου πειράματος η μονάδα PROTEAS αναβαθμίστηκε με την εγκατάσταση επιπλέον μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως φωτοβολταικά, ανεμογεννήτρια, με σκοπό να πραγματοποιηθεί το επόμενο μεγάλο ερευνητικό έργο που αφορά την πολύ- παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με κύριο σκοπό την αποθήκευση ενέργειας και την ασταμάτητη λειτουργία, τόσο εντός όσο και εκτός δικτύου. Τέλος, στη μονάδα υπάρχουν επίσης υπάρχουν δύο πιλοτικές μονάδες από δύο διεθνείς βιομηχανίες (μία τσέχικη στον τομέα του CSP, και μια αμερικάνικη στον τομέα της αφαλάτωσης), οι οποίες είναι ενσωματωμένες στις υφιστάμενες υποδομές.

The Human Skeleton

Πόσο δραστήριοι ήταν οι πρόγονοί μας; Τί έτρωγαν, πόσο υγιείς ήταν και πόσο πολυταξιδεμένοι; Όλες αυτές τις πληροφορίες μπορούμε να τις αντλήσουμε από τον ανθρώπινο σκελετό χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα ερευνητικά εργαλεία. ‘Ο Ανθρώπινος σκελετός: παράθυρο στο παρελθόν’ συμπεριλαμβάνει διαφορετικές δραστηριότητες για κοινό ηλικίας από 5 έως 15 ετών. Αυτές οι δραστηριότητες θα σας δείξουν πώς είναι η δουλειά ενός οστεοαρχαιολόγου από το στάδιο της ανασκαφής μέχρι το στάδιο της μελέτης στο εργαστήριο. Συγκεκριμένα, θα μάθετε τις βασικές αρχές μιας αρχαιολογικής ανασκαφής.

Στη συνέχεια, θα έχετε την ευκαιρία να προσδιορίσετε αν ένας ανθρώπινος σκελετός ανήκει σε άνδρα ή γυναίκα, τί ηλικίας ήταν αυτός/αυτή, πόσο δραστήριος ήταν αλλά και κατά πόσο έπασχε από συγκεκριμένες παθήσεις, ακριβώς όπως κάνει ένας οστεοαρχαιολόγος στο εργαστήριο.

How Does Water Flow

Η ροή του νερού από τα βουνά προς στις πεδιάδες καθορίζει το σχηματισμό του τοπιού. Η κατανομή του νερού και η δημιουργία λεκάνων απορροής διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα αγρο-οικοσυστήματα μας και καθορίζουν τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων. Στη δραστηριότητα αυτή θα επιδείξουμε τη δυναμική συμπεριφορά των λεκάνων απορροής ένα διαδραστικό εργαλείο επαυξημένης πραγματικότητας, όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να αλλάξουν την μορφολογία του εδάφους και να παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο τη σημασία του νερού σε σχέση με τη μελέτη της υδρολογίας και των γεω-επιστημών.

Επιπλέον, οι ερευνητές θα δείξουν πώς μπορεί να επιτευχθεί ο προγραμματισμός άρδευσης και η εξοικονόμηση νερού με τη χρήση αισθητήρων υγρασίας εδάφους. Επίσης, οπτικοακουστικό υλικό θα προβάλει έξυπνες συνταγές και διαδικασίες για την προσαρμογή των υδάτινων πόρων και των πόλεών μας στην κλιματική αλλαγή.

Zoo-Archaeology

Οστά και δόντια ζώων αποτελούν πολύ κοινά ευρήματα σε αρχαιολογικές ανασκαφές. Γιατί υπάρχουν τόσα πολλά μέσα στο χώμα; Τί συνέβη στα ζώα αυτά; Τί μπορούν τα κατάλοιπα τους να μας πουν για τη ζωή των ανθρώπων στο παρελθόν; Η επιστήμη της Ζωοαρχαιολογίας αποτελεί το κλειδί, με το οποίο μπορούμε να «ξεκλειδώσουμε» την γνώση που βρίσκεται κρυμμένη στα αρχαία κατάλοιπα ζώων και να απαντήσουμε τα πιο πάνω ερωτήματα, καθώς και αμέτρητα άλλα. Μέσω διασκεδαστικών δραστηριοτήτων κατάλληλων τόσο για ενήλικες όσο και παιδιά, προσφέρεται η ευκαιρία να γίνουμε αρχαιολόγοι ειδικοί στα ζωικά κατάλοιπα, δηλαδή ζωο-αρχαιολόγοι!

Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν την ανακάλυψη, χειρισμό και αναγνώριση οστών και δοντιών, καθώς και συζήτηση για την αλληλεπίδραση τους με τον άνθρωπο. Όλες οι προσφερόμενες δραστηριότητες είναι πρακτικές και διαδραστικές, όπως για παράδειγμα η ανασκαφή και ο χειρισμός οστών και δοντιών, και συνοδεύονται από βοηθητικά φυλλάδια και εικόνες. Ο γενικός σκοπός είναι η προβολή της Ζωοαρχαιολογίας, τόσο των πρακτικών πτυχών της όσο και της γνώσης που παράγει.

U-Solve

Το Ευρωπαϊκό Έργο U-SOLVE στοχεύει στην εξεύρεση και προώθηση επιχειρηματικών λύσεων που στόχο έχουν τη βιώσιμη ανάπτυξη αστικών περιοχών και την επίλυση καίριων περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων. Ενθαρρύνοντας την υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων αιχμής ανοιχτής καινοτομίας και συμμετοχικών διαδικασιών των κοινοτήτων του αστικού ιστού, αλλά και χρηματοδοτώντας λύσεις με έντονο το δημιουργικό χαρακτήρα, το U-SOLVE είναι ένα εξαιρετικά ξεχωριστό Έργο για το Κυπριακά δεδομένα. Το U-SOLVE (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας ENI MED 2014-2020) εκπροσωπείται από το Ινστιτούτο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη Κύπρο και υλοποιείται ταυτόχρονα σε άλλες 5 χώρες της Μεσογείου (Ιταλία, Ελλάδα, Ιορδανία, Αίγυπτος, Παλαιστίνη).

Το συγκεκριμένο Έργο στοχεύει μέσα από τις δράσεις του να σπρώξει την επιχειρηματική δραστηριότητα και την δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων προς την επίλυση καίριων προβλημάτων βιωσιμότητας των πόλεων (άμεση σχέση με United Nations ‘Sustainable Development Goals’), όπως π.χ. λύσεις για καλύτερη διαχείριση νερού, ποιότητας αέρα σε κλειστά κτίρια, διαχείριση οικιακών και άλλων απορριμμάτων, πράσινες ζώνες και αντιμετώπιση του φαινομένου θερμονησίδων των πόλεων. Μέσω ερωτηματολογίων, συναντήσεων, συνεντεύξεων και άλλων ενεργειών και έχοντας τη υποστήριξη φορέων από όλο το φάσμα του οικοσυστήματος, θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την υιοθέτηση αστικών μοντέλων ανάπτυξης τα οποία θα αντιμετωπίζουν τις αειφόρες αναπτυξιακές προκλήσεις, θα ενισχύουν τα αστικά επιχειρηματικά οικοσυστήματα και θα συμβάλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις αναδυόμενες κοινωνικές και περιβαλλοντικές αγορές.

Παράλληλα, το Έργο προβλέπει τη δημιουργία φυσικών χώρων σε κεντρικά σημεία πόλεων (Urban hubs). Αυτοί οι χώροι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις επιχειρήσεις η οποίες θα αναδειχθούν από το Έργο, δίνοντάς τους την ευκαιρία να έχουν μια έδρα από την οποία θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν, αλλά και να διαδρούν με εταιρείες, δήμους και κοινωνικά σύνολα πολιτών ώστε να εφαρμοστούν οι λύσεις τους χωρίς αντιπαραθέσεις και αντιστάσεις. Οι ολοκληρωμένες επιχειρηματικές λύσεις που θα αναδειχθούν από το Έργο U-SOLVE είναι οι λύσεις που έχουν τη δύναμη να βοηθήσουν ουσιαστικά υπάρχοντες αλλά και νέες ενέργειες που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο.

Illuminating Emissions

Προσομοίωση ενός μοντέλου ποιότητας αέρα και εκπομπών με χρήση κινητών: Πώς λειτουργεί η μοντελοποίηση για να μας ενημερώνει για την ποιότητα του αέρα, τους ρύπους και τα αέρια του θερμοκηπίου; Οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φως από τα κινητά τους για να φωτίσουν τους ρύπους από μια στένσιλ προβολή της Κύπρου και να εξερευνήσουν τις προβολές σε διαφορετικές κλίμακες. Συνοδευόμενη από ένα διάγραμμα για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων, αυτή η δραστηριότητα θα εισαγάγει τους επισκέπτες στις δυνατότητες και τους περιορισμούς των μαθηματικών μοντέλων για την προσομοίωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που χρησιμεύουν ως πλατφόρμα για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τον καιρό, την ποιότητα του αέρα και το κλιμα.

Χρήση δεδομένων και νήματος για τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου ιστού εκπομπών: Από πού προέρχονται οι διαφορετικοί ρύποι και τα αέρια του θερμοκηπίου; Ρυπογόνες εκπομπές παράγονται συνεχώς από όλες τις δραστηριότητές μας, από τα αυτοκίνητα που οδηγούμε, μέχρι τις καλλιέργειες που καλλιεργούμε και τα ζώα που εκτρέφουμε. Προκειμένου να μοντελοποιήσουμε και να ερμηνεύσουμε τις εκπομπές, για την κατανόηση της ατμόσφαιράς μας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, πρέπει πρώτα να προσδιορίσουμε τον τύπο και το μέγεθος των εκπομπών από διαφορετικές πηγές. Οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορα πολύχρωμα νήματα για να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός τρισδιάστατου ιστού εκπομπών που εντοπίζει τους ρύπους στις διάφορες πηγές τους. Αυτή η δραστηριότητα θα βοηθήσει τους επισκέπτες να οπτικοποιήσουν τα δεδομένα που χρησιμοποιούν καθημερινά οι επιστήμονες για να μας ενημερώσουν για τον καιρό, το κλίμα και την υγεία μας.

Modelling the Real WorldThe basic pillars of science are theory and experiment. Theoretical studies are also facilitated by simulations or ‘computer experiments’. Simulations allow us to study phenomena in greater detail at a reduced cost. For example, for any material (gas, liquid or solid), we can compute important properties and its behaviour under varying conditions by simulating it in different time and size scales, ranging from the quantum- to the macro- world. Despite this, with an increase in the demand for more technologically advanced materials, more detailed simulations are needed which in turn require more computational power.

Βασικοί πυλώνες της επιστήμης είναι η θεωρία και το πείραμα. Οι θεωρητικές μελέτες διευκολύνονται από προσομοιώσεις, αλλιώς γνωστές ως «υπολογιστικά πειράματα». Οι προσομοιώσεις μας επιτρέπουν να μελετήσουμε τα φαινόμενα με περισσότερες λεπτομέρειες και μειωμένο κόστος. Για παράδειγμα, για οποιοδήποτε υλικό (αέριο, υγρό ή στερεό), μπορούμε να υπολογίσουμε σημαντικές ιδιότητες και τη συμπεριφορά του υπό διαφορετικές συνθήκες προσομοιώνοντάς το σε διαφορετικές χρονικές και χωρικές κλίμακες, που κυμαίνονται από τον κβαντικό- έως τον μακρόκοσμο. Η αυξημένη ζήτηση για τεχνολογικά προηγμένα υλικά, απαιτεί τη χρήση ακριβέστερων προσομοιώσεων, οι οποίες χρειάζονται περισσότερη υπολογιστική ισχύ. Οι προσομοιώσεις ενδέχεται να τρέχουν για αρκετούς μήνες, αλλά η χρήση υπερυπολογιστών, μπορεί να «χωρίσει» το πρόβλημα σε παράλληλους επεξεργαστές, κάνοντας τους υπολογισμούς πιο γρήγορους. Τέλος, προσομοιώνοντας, χρησιμοποιώντας διάφορες παραμέτρους, το οποίο μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει με πραγματικά πειράματα (κυρίως λόγω του υπέρογκου κόστους), μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε προϊόντα (όπως η αντοχή ενός νέου υλικού).

 

The Digital Library for the History and Culture of Dress in Cyprus

Η ψηφιακή βιβλιοθήκη για την «Ιστορία και τον Πολιτισμό του Ενδύματος στην Κύπρο» διευκολύνει τη μελέτη και τη διάδοση της ιστορίας της κυπριακής ενδυμασίας στο ευρύτερο κοινωνικοοικονομικό και πολιτιστικό της πλαίσιο. Η ενδυμασία στην Κύπρο περιλαμβάνει τον τρόπο ένδυσης των Ελληνοκυπρίων, που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία του πληθυσμού, καθώς και αυτόν των Τουρκοκυπρίων και της αρμενικής κοινότητας στην Κύπρο. Αξιοποιώντας τα διαθέσιμα γραπτά, οπτικά και υλικά στοιχεία, δίνεται πρωταρχική έμφαση στις περιόδους της Τουρκοκρατίας και της Βρετανικής κυριαρχίας στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ανάπτυξη της κυπριακής ενδυμασίας αντικατόπτριζε πτυχές της πολιτιστικής ταυτότητας, της καθημερινότητας και των κοινωνικοοικονομικών φιλοδοξιών των διαφόρων στρωμάτων της κυπριακής κοινωνίας της νησιωτικής πραγματικότητας της Οθωμανικής Κύπρου και του σταδιακού εξευρωπαϊσμού του νησιού στο αποικιακό πλαίσιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Το έργο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Διόπτρας, της ψηφιακής βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου Κύπρου για τον Κυπριακό Πολιτισμό.

Το κοινό θα μπορέσει να προσεγγίσει τη χρήση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών και εφαρμογών που προσφέρει μια μοναδική προσέγγιση σε μια σημαντική πτυχή της Κυπριακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η ψηφιακή τεκμηρίωση, η δισδιάστατη και η τρισδιάστατη απεικόνιση και οι εφαρμογές βάσεων δεδομένων συμβάλλουν στη δημιουργία μιας διαδικτυακής ψηφιακής πλατφόρμας που αφηγείται εικονικά και διερευνά την πολιτιστική ανάπτυξη της κυπριακής ενδυμασίας.

Visiting an Ancient Cypriot Field

Ο κύριος στόχος της παρούσας δραστηριότητας είναι η εξερεύνηση των φυτών στην Κύπρο κατά την αρχαιότητα. Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τους τύπους των εξημερωμένων φυτών και τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα μεταχειρίζονταν οι άνθρωποι- από την φύτευση το θερισμό έως την επεξεργασία για αποθήκευση και την προετοιμασία του φαγητού. Οι μαθητές θα μάθουν ποιους συνδυασμούς τροφών έκαναν οι αρχαίοι και ποιο ήταν το αγαπημένο τους γεύμα είτε ως σνακ είτε ως κύριο πιάτο. Οι συμμετέχοντες μέσα από τη χρήση στερεομικροσκοπίου θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα κυπριακά φυτικά κατάλοιπα που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές θέσεις του νησιού.

Θα έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να αναζητήσουν σε άτλαντες που περιλαμβάνουν την κυπριακή χλωρίδα ήδη γνωστά σε αυτούς φυτά, μα και να μάθουν νέα είδη. Πριν την ολοκλήρωση της δραστηριότητας θα τους ζητηθεί να σχεδιάσουν ή να γράψουν σε ένα μικρό κείμενο για την εμπειρία τους ύστερα από την επίσκεψή τους στην αρχαία Κυπριακή φύση. Ευελπιστούμε πως μέσα από τη δράση αυτή οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν γνώσεις για την κυπριακή χλωρίδα και διατροφή στην αρχαιότητα και θα είναι σε θέση να συγκρίνουν την διατροφή του παρελθόντος με την δική τους διατροφή εντοπίζοντας ομοιότητες και διαφορές.

Cypriot Medieval Graffitti

Η δραστηριότητα στοχεύει στην γνώση και την διάδοση των Μεσαιωνικών Graffiti της Κύπρου. Οι επισκέπτες Μέσω διάφορων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων θα έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν τα μηνύματα και χαράγματα που έχουν καταγραφεί στους τοίχους εκκλησιών.

Επίσης θα δουν πώς οι ερευνητές εφαρμόζουν καινοτόμες τεχνολογίες για να τεκμηριώσουν και να μελετήσουν τα graffiti για να μελετήσουν το νόημα και την αξία των χαραγμάτων. Το εργαστήρι θα προσφέρει την δυνατότητα στους επισκέπτες να δημιουργήσουν, να τεκμηριώσουν και να ερμηνεύσουν graffiti, μαθαίνοντας για μια αυτή την ανεξερεύνητη πτυχή της πλούσιας κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Computational Based Science

Τις τελευταίες δεκαετίες, με την άνοδο των υπολογιστών και την πολυπλοκότητά τους όσον αφορά την αρχιτεκτονική (με το μεγαλύτερο από αυτά να ονομάζεται υπερυπολογιστές) και την υπολογιστική ισχύ, οι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν εργαλεία για να συμπληρώσουν και πολλές φορές να αντικαταστήσουν τα εργαστηριακά πειράματα. Θέλουμε να σας πάμε σε ένα ταξίδι από τους πρώτους υπολογιστές (άβακας στην Αρχαία Ελλάδα) σε εφαρμογές στη σύγχρονη (προ-exascale και κβαντική εποχή) μέσα από απλά υπολογιστικά πειράματα.

Θα δείξουμε πώς ένας υπερυπολογιστής και ένας κβαντικός υπολογιστής μπορεί να εκτελέσει σύνθετους υπολογισμούς με εφαρμογές σε διάφορους επιστημονικούς τομείς, από το ξεκλείδωμα της ύπαρξής μας μέσω προσομοιώσεων Κβαντικής Χρωμοδυναμικής έως το σχεδιασμό υλικών. Ήξερες ότι μπορούμε να υπολογίζουμε το π με τη χρήση τυχαίων αριθμών; Ή πόσο γρήγορα μπορεί να υπολογίσει ένας υπερυπολογιστής; Ελάτε μαζί μας σε αυτή την υπερκβαντοϋπολογιστική περιπέτεια!

Nutty Scientists

Οι Nutty Scientists είναι ενθουσιασμένοι που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Επιστήμης με την επιστημονική παράσταση που ονομάζεται «Ice Age Show», η οποία στοχεύει να… «ξυπνήσει» την περιέργεια των παιδιών για θέματα επιστήμης, πραγματοποιώντας διασκεδαστικά πειράματα με τη χρήση ανθρακικού πάγου. Μερικά πειράματα είναι το «Dark mist», το «Fill the Bottle», το «Rising Bubbles», το «The High-Pitche Ladle», το «Boom!», το «A Foam Bath» και άλλα πολλά…
Τα παιδιά θα βοηθήσουν τους επιστήμονές μας να ξεπεράσουν απίστευτες προκλήσεις μέσα στο μυστικό δάσος του Μέρλιν του Μάγου εκτελώντας θεαματικά πειράματα. Θα μάθουν για τις εκπληκτικές ιδιότητες του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και του ξηρού πάγου, για την εξάχνωση, τις χημικές αντιδράσεις, την πίεση, την πυκνότητα, το βάρος, την ώσμωση και άλλα…

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στην εσωτερική αίθουσα στο Σκαλί Αγλαντζιάς και θα είναι δωρεάν για το κοινό, στο πλαίσιο της υποστήριξης των Nutty Scientists Cyprus στο sCYence Fair 2022. Ο αριθμός θέσεων θα είναι περιορισμένος, οπότε θα εξυπηρετούνται όσοι προλάβουν.

Cyprus Amateur Radio Society

Στόχος μας είναι να προωθήσουμε τη συμμετοχή των νέων σε θέματα STEM παρέχοντας ένα πραγματικό παράδειγμα για το πώς το STEM μπορεί να εφαρμοστεί με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο από την άνεση του σπιτιού του. Μέσω του ερασιτεχνικού ραδιοφώνου προωθείται η μελέτη και περαιτέρω ανάπτυξη της τέχνης των ασύρματων επικοινωνιών. Θα ρυθμίσουμε τα ακόλουθα πειράματα:

 1. 1. Ένας ραδιοφωνικός σταθμός HF που θα χρησιμοποιηθεί για την επικοινωνία παγκοσμίως και ταυτόχρονα θα δείξει πώς και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη διάδοση των ραδιοκυμάτων μέσω της ιονόσφαιρας, παρατηρώντας σε πραγματικό χρόνο την εμβέλεια των σημάτων μας στο sCYence Fair.
 2. 2. Ένας εικονικός δορυφόρος θα «πετάξει» πάνω από το φεστιβάλ επιστήμης, ο οποίος θα μεταδίδει ασύρματα πληροφορίες τηλεμετρίας (και πιθανώς φωτογραφίες) σε έναν επίγειο σταθμό και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πώς λειτουργεί ένας επίγειος δορυφορικός σταθμός, χρησιμοποιώντας φθηνά και off - Υλικά στο ράφι άμεσα διαθέσιμα.
 3. 3. Μια ηλεκτρονική εφαρμογή εκπαίδευσης βασισμένη σε πρόγραμμα περιήγησης ιστού που στοχεύει να βοηθήσει τους ανθρώπους να μάθουν τον κώδικα Μορς με διασκεδαστικό και διασκεδαστικό τρόπο.
 4. 4. Θα δημιουργηθεί μια προσομοίωση ενός τηλεοπτικού σταθμού «Αργής Σάρωσης», ο οποίος θα επιτρέπει στους επισκέπτες να παρατηρήσουν πώς οι αρχικές εικόνες από το φεγγάρι στάλθηκαν στη γη κατά τις προσγειώσεις του Apollo. Για όσους επιθυμούν, ίσως έχουν την ευκαιρία να στείλουν και τις δικές τους φωτογραφίες.

Οι δραστηριότητες θα συντονίζονται από τον Νέστορα Ιακωβίδη. Περισσότερες πληροφορίες για το CYPRUS AMATEUR RADIO SOCIETY (CARS) εδώ.

Physics Decathlon

Το Δέκαθλο Φυσικής είναι μια βιωματική δραστηριότητα με δέκα ενδιαφέροντα πειράματα Φυσικής για μικρούς και μεγάλους. Το κάθε πείραμα («αγώνισμα») έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα. Έτσι, οι επισκέπτες μπορούν να πειραματιστούν και να ελέγξουν πόσο καλά τα καταφέρνουν σε αυτές τις πειραματικές δραστηριότητες και, παράλληλα, να μάθουν για έννοιες και νόμους της Φυσικής.

Η δραστηριότητα έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα σε δύο κατηγορίες: ομαδική κατηγορία (στην οποία συμμετέχουν ομάδες μαθητών/μαθητριών με μέγιστο αριθμό μελών τα 5 μέλη) και ατομική κατηγορία (στην οποία μπορεί να συμμετέχει όποιος επισκέπτης του Φεστιβάλ επιθυμεί). Οι ομάδες και τα άτομα αγωνίζονται πραγματοποιώντας ενδιαφέρουσες πειραματικές δραστηριότητες της Φυσικής με μετρήσιμο αποτέλεσμα και, ανάλογα με το αποτέλεσμα, παίρνουν βαθμούς. Στο τέλος του Φεστιβάλ θα ανακηρυχθούν η πρωταθλήτρια ομάδα στην ομαδική κατηγορία και ο πρωταθλητής/η πρωταθλήτρια στην ατομική κατηγορία. Οι νικητές παίρνουν από ένα μικρό έπαθλο, σχετικό με τη Φυσική. Οι επισκέπτες που δεν επιθυμούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, μπορούν απλώς να δοκιμάσουν τα πειράματα κατά την παρουσία τους στο περίπτερο του Δεκάθλου Φυσικής.

Ενδεικτικά, μερικά από τα αγωνίσματα του Δεκάθλου Φυσικής είναι:

 • Ισορροπία καρφοβελόνων: Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ισορροπήσουν στο κεφάλι μιας καρφοβελόνας όσες περισσότερες καρφοβελόνες μπορέσουν.
 • Μεταφορά μπαλών με αναποδογυρισμένο ποτήρι: Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να μεταφέρουν από το τραπέζι σε ένα ποτήρι 10 μπάλες (μια μπάλα κάθε φορά) χρησιμοποιώντας ένα άλλο ποτήρι, το οποίο όμως πρέπει να είναι συνεχώς αναποδογυρισμένο.
 • Ανύψωση συνδετήρα με μαγνήτη: Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ανυψώσουν ένα συνδετήρα που είναι δεμένος στην άκρη ενός νήματος όσο πιο ψηλά μπορέσουν χρησιμοποιώντας μαγνήτη με τον περιορισμό ο μαγνήτης να μην ακουμπήσει στον συνδετήρα).
 • Ανάδυση σφαίρας: Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ανεβάσουν μια μεταλλική σφαίρα από τον πυθμένα ενός κλειστού δοκιμαστικού σωλήνα γεμάτου με άμμο στην επιφάνεια της άμμου, χωρίς να ανοίξουν τον σωλήνα (και χωρίς να χρησιμοποιήσουν μαγνήτη!
 • Ισορροπία καρφιτσών στο νερό: Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να τοποθετήσουν 20 καρφίτσες στην επιφάνεια του νερού σε ένα ποτήρι, έτσι ώστε οι καρφίτσες να μην βυθιστούν.

 

Educational Robotics

Γενική εισαγωγή στο κλάδο της ρομποτική και τους τομείς τους οποίους βρίσκει εφαρμογή στην καθημερινότητα με αναφορά της εκπαιδευτικής ρομποτικής (STEAM) που εμπερικλείει τις επιστήμες Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics καθώς επίσης και τα οφέλη που προσφέρει. Επίσης θα γίνει εισαγωγή στο πρακτικό κομμάτι καθώς η εκπαιδευτική ρομποτική συνδυάζει και το μοντέλο της Βιωματικής Μάθησης. Η Βιωματική Μάθηση βοηθά τους μαθητές στην εύρεση λύσεων με την χρήση των χεριών τους ενεργοποιώντας παράλληλα και το μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου τους, όπως καταδεικνύουν πρόσφατες έρευνες. Στο σημείο αυτό οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα κατασκευής και προγραμματισμού ρομπότ με την κατάλληλη καθοδήγηση του εκπαιδευτή. Οι μαθητές θα πάρουν στα χέρια τους βασικά μέρη ενός ρομπότ όπως κινητήρες, αισθητήρες, κ.α. Μετέπειτα θα συναρμολογήσουν και θα κατασκευάσουν κάποιες από τις κατασκευές που επισυνάπτονται και θα τις προγραμματίσουν μέσω τάμπλετ.

Τη δραστηριότητα συντονίζουν οι Γρηγόρης Χατζηλάρκου (Μηχανολόγος Μηχανικός, Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής) και Φοίβος Χατζηλάρκου (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός – Ενεργειακές Τεχνολογίες και Αειφόρος Σχεδιασμός).

Demonstration of Robotics Challenges of the Robotex Competition by the Cyprus Computer Society

Ο Παγκύπριος Διαγωνισμός ρομποτικής Robotex αποτελεί τη μεγαλύτερη διοργάνωση εκπαιδευτικής ρομποτικής στη χώρα μας. Διοργανώνεται ετησίως στη βάση του αντίστοιχου Παγκόσμιου διαγωνισμού, από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής (Cyprus Computer Society – CCS), με τη στήριξη δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών.

Στο περίπτερο του sCYence Fair εκπρόσωποι της Robo.com.cy και της Engino, που είναι συνεργάτες του CCS και χορηγοί του Robotex, θα παρουσιάσουν παραδείγματα από τις προκλήσεις του δημοφιλούς διαγωνισμού, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 24-26 Ιουνίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, πληροφορίες στο www.robotex.org.cy

Educational Robotics

O μη-κερδοσκοπικός οργανισμός Achievement Foundation for Talented and Gifted Youth έχει λάβει τα δικαιώματα για τη διοργάνωση στην Κύπρο, του μεγαλύτερου ανά το παγκόσμιο διαγωνισμού ρομποτικής, του First Tech Challenge, όπου συμμετέχουν ομάδες από Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές. Οι νικητές από την Κύπρο προκρίνονται στον μεγάλο τελικό στο Χιούστον στην Αμερική.

Ο διαγωνισμός FTC, διαφέρει σημαντικά από όλους τους άλλους διαγωνισμούς ρομποτικής. Απαιτεί από τις ομάδες να συνεργαστούν μεταξύ τους, να κάνουν παρουσίαση σε ένα πάνελ κριτών και να απαντήσουν ερωτήσεις από άλλους κριτές στον χώρο της ομάδας (pit area). Σε όλη την διάρκεια του διαγωνισμού άλλοι κριτές χωρίς διακριτική φανέλα, θα εποπτεύουν τα μέλη των ομάδων αναφορικά με την συμπεριφορά τους προς τους συμμαθητές τους καθώς και έναντι άλλων ομάδων. Επίσης, ο διαγωνισμός FTC εμπνέει τις ομάδες στο να δραστηριοποιηθούν σχετικά με κοινωνικό έργο. Επιπρόσθετα, οι ομάδες συγγράφουν ένα engineering notebook όπου δείχνουν την όλη διαδικασία από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση του ρομπότ τους.

Με βάση όλες αυτές τις παραμέτρους, οι ομάδες έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν διάφορα βραβεία, πέραν του νικητή του ρομποτικού μέρους του διαγωνισμού. Εκπαιδευτήκαν ήδη ΔΩΡΕΑΝ τα πρώτα 12 σχολεία, σύνολο 39 εκπαιδευτικοί. Θα διευθετηθούν και άλλες ΔΩΡΕΑΝ εκπαιδεύσεις εκπαιδευτικών σε επίπεδο hardware και software, έτσι ώστε να γίνουν οι εκπαιδευτικοί μέντορες των ομάδων στα σχολεία που διδάσκουν.

Δηλώστε συμμετοχή άμεσα για το σχολείο σας μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή τηλεφωνικά στο 22208702, έτσι ώστε να μπορέσουν οι καθηγητές/τριες σας να εκπαιδευτούν στην επόμενη σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα οργανωθούν σύντομα.

Nutty Scientists

Τακτικά αστεροειδείς φέρουν σε κίνδυνο τον πλανήτη μας. Το 1908 αστεροειδής ισοπέδωσε μια γιγαντιαία έκταση στην Σιβηρία. Πιο πρόσφατα το 2013 άλλος ένας ανατινάχθηκε πάνω από την πόλη Chelyabinsk, και μόλις στις 12 του περασμένου Μαρτίου άλλος ένας ανατινάχθηκε βόρεια της Ισλανδίας. Κινδυνεύουμε όπως οι δεινόσαυροι; Τι μέτρα λαμβάνονται για προστασία μας; Μήπως υπάρχει και η άλλη μεριά των αστεροειδών, που μπορεί να ωφελήσει τον πλανήτη μας;

Τη διάλεξη θα παραθέσει ο Γιώργος Α. Δανός, Πρόεδρος Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO), Αντιπρόεδρος του Πάνελ Καινοτόμων Λύσεων, Διεθνής Επιτροπή για τη Διαστημική Έρευνα (COSPAR), Ακαδημαϊκός, Μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας (IAA), Επίτιμο Μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU), Πρόεδρος της Παράλληλης Βουλής για την Επιχειρηματικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Demonstration by Robotex

Ομάδα μαθητών από την Πάφο που εκπροσώπησε επάξια την Κύπρο στον εν λόγω διαγωνισμό θα ανέβουν στη σκηνή του sCYence Fair με ρομπότ και πραγματικές πίστες ρομποτικής. Στόχος της παρουσίασης είναι να εξηγήσουν πως προετοιμάστηκαν και γιατί κέρδισαν συνομήλικούς τους από όλο τον κόσμο στους δημοφιλείς αγώνες ρομποτικής SUMO, Line Following και Folkrace. Σημειώνεται ότι οι μαθητές είχαν κερδίσει τις αντίστοιχες προκλήσεις στον Παγκύπριο διαγωνισμό Robotex 2021, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 24-26 Ιουνίου 2022, πληροφορίες στο www.robotex.org.cy

16:30 - 17:00Τελετή Απονομής Βραβείων - Ανακοίνωση Νικητών και ομιλίες από τους διοργανωτές για το κλείσιμο του sCYence Fair 2022

 


 

Συμμετέχετε μαζί μας και Εμπνευστείτε!