sCYence Fair

Καλωσορίσατε στο Φεστιβάλ Επιστήμης 2020 που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Κύπρου στις 3 και 4 Απριλίου 2020.

Το Φεστιβάλ Επιστήμης 2020, διαρκεί δυο μέρες και είναι αφιερωμένο στην ανάδειξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Κύπρου και στόχο έχει την ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων σε επιστημονικούς τομείς, καθώς και η έμπρακτη στήριξη στην επόμενη γενιά επιστημόνων της Κύπρου.

Το κοινό έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί και να περιηγηθεί στα εργαστήρια και τις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου, να παρακολουθήσει σχετικές διαλέξεις, ενώ οι μικροί μας φίλοι μπορούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για την καλύτερη παρουσίαση.

Δωρεάν Είσοδος!


Lecture Schedule

Παρασκευή, 3 Απριλίου

08:30 - 14:30 11o Επιμορφωτικό Μαθητικό Συνέδριο του SEMEP της UNESCO
Πληροφορίες

Το διεθνές πρόγραμμα SEMEP συντονίζεται από την UNESCO και προωθεί την επιστημονική μελέτη και έρευνα σε περιβαλλοντικά θέματα και μελετά τεχνολογικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα καθώς επίσης και ζητήματα ειρήνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 11ο Μαθητικό Επιμορφωτικό Συνέδριο έχει θέμα: «Βιοποικιλότητα Επικονιαστών – Μοναχικές μέλισσες της Κύπρου».

10:00 - 12:00 "StarLab" Κινητό Πλανητάριο
Πληροφορίες
StarLab Nicosia

Στο πλαίσιο του Scyence Fair 2020, γονείς και μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν προσομοίωση του έναστρου ουρανού, μέσω του κινητού πλανητάριου “Starlab”, του Αστεροσχολείου Λευκωσίας, και να περιηγηθούν σε μακρινούς αστερισμούς, στο Γαλαξία και στο Ηλιακό μας σύστημα. To «Αστεροσχολείο» είναι κινητή μονάδα, εγκεκριμμένη από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.


Πρόγραμμα

Παρασκευή 3 Απριλίου

1η παρουσίαση: 10:00 -10:30
2η παρουσίαση: 10:30 - 11:00
3η παρουσίαση: 11:00 - 11:30
4η παρουσίαση: 11:30 - 12:00

Σάββατο 4 Απριλίου

1η παρουσίαση: 10:00 - 10:30
2η παρουσίαση: 10:30 - 11:00
3η παρουσίαση: 11:00 - 11:30
4η παρουσίαση: 11:30 - 12:00

11:00 - 11:45 Vikexploratorium Science & Technology
Βιογραφικό
Viken Tavitian Ο Viken Tavitian είναι φυσικός, ερευνητής, εφευρέτης, κάτοχος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, συγγραφέας, κωμικός και ψυχαγωγός στην θεματική της φυσικής, δάσκαλος, διευθύνει προγράμματα σε πολυεπιστημονικά πεδία επιστημονικής και μηχανικής και είναι ο δημιουργός και εκτελεστής των Vikexploratorium Science & Technology και Vikomedy Shows.
Περιγραφή

Το Vikexploratorium Science and Technology είναι ένα εξαιρετικά εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Πρόκειται για μια παιδική ιδέα του γιού του, Viken Jr., που βασιζόταν στην περιέργειά του στις επιστήμες και την εμμονή του με το φαντασμαγορικό Mythbusters Discovery Show, με σκοπό να αναπτύξει περαιτέρω το μυαλό του. Ο Viken δημιούργησε και ανέπτυξε χιλιάδες εκπαιδευτικά και εξαιρετικά διασκεδαστικά πειράματα και τεχνολογικές εφαρμογές στις φυσικές επιστήμες που είναι καθαρά πρακτικές και βιωματικές. Αυτή είναι μια μοναδική παράσταση που συνδυάζει ψυχαγωγία και εκπαίδευση μαζί. Η παράσταση γίνεται με τη χρήση σκουπιδιών ή άλλων ανεπιθύμητων υλικών της καθημερινής ζωής, τα οποία βρίσκουν χρήση και μετατρέπονται σε επιστημονικά πειράματα.

Το Vikexploratorium Science and Technology προσεγγίζει πρακτικά πολύπλοκα φαινόμενα της επιστήμης, τα οποία αποκαλύπτονται με διασκεδαστικό τρόπο μέσα από απλά πειράματα. Πολλοί νόμοι της φυσικής δεν είναι τόσο προσιτοί στους νέους νους όταν εισάγονται για πρώτη φορά. Ωστόσο, όταν βλέπουν με τα μάτια τους τα επιστημονικά φαινόμενα, τους αφήνει μεγάλη εντύπωση και μπορούν να τα θυμούνται για το υπόλοιπο της ζωής τους. Η παράσταση σχετίζεται κυρίως με τα φαινόμενα φυσικής επιστήμης. Στόχος των πρακτικών πειραμάτων είναι να μεταδοθεί η ιδέα ότι η επιστήμη είναι γύρω μας και ότι δεν υπάρχει τίποτα που πρέπει να μας φοβίζει σχετικά με αυτήν. Το show αυτό είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και είναι κατάλληλο για τα Δημοτικά και Δευτεροβάθμια Τμήματα των Σχολείων της Κύπρου.

Το show διαρκεί συνολικά 60-75 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται 15-25 πειράματα σε πλήρη αλληλεπίδραση με τους μαθητές. Ο αριθμός των πειραμάτων ποικίλλει λόγω της περιέργειας των μαθητών και του χρόνου που απαιτείται για την απάντηση στις ερωτήσεις τους. Κανένα από τα πειράματα δεν είναι επικίνδυνο στην εκτέλεση. Αρκετές εκατοντάδες παρουσιάσεις έχουν εκτελεστεί σε όλη την Κύπρο, στα πανεπιστήμια και σε άλλες πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης.

15:00 - 15:45 Κλιματική Αλλαγή στην Μεσόγειο: από το παρελθόν… στο μέλλον
Βιογραφικό
George Zittis

Ο Δρ. Ζίττης είναι Βοηθός Καθηγητής στο Κέντρο Αριστείας του Ινστιτούτου Κύπρου για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα. Προηγουμένως, ο Δρ. Ζίττης εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Χημείας Max Planck στη Γερμανία, αλλά και στο Ινστιτούτο Κύπρου, απ’ το οποίο πήρε το διδακτορικό του το 2015.


Περιγραφή

Η κλιματική αλλαγή είναι το πλέον σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα των τελευταίων δεκαετιών. Από τη βιομηχανική επανάσταση και έπειτα, οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες έχουν συνεισφέρει σημαντικά στη θέρμανση του πλανήτη μας. Η Κύπρος και η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου έχουν ήδη επηρεαστεί, καθώς καύσωνες, παρατεταμένη ξηρασία και ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν μπει στην καθημερινότητά μας. Σε αυτή τη διαδραστική παρουσίαση θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τους λόγους πίσω από τη σύγχρονη κλιματική αλλαγή, θα δούμε πως έχει αλλάξει το κλίμα της περιοχής μας, καθώς επίσης και πως μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις για το μέλλον.

16:00 - 16:45 Κοροναϊός
Βιογραφικό
Michalis Voniatis

Ο Δρ. Μιχάλης Βωνιάτης είναι ειδικός σε θέματα Δημόσιας Υγείας με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της νοσοκομειακής και υγειονομικής περίθαλψης. Είναι εξιδεικευμένος στην επιδημιολογία, στα θέματα πρόληψης, αναπαραγωγικής υγείας, παγκόσμιας υγείας και στη διαχείριση της υγειονομικής περίθαλψης. Ο Δρ. Βωνιάτης προσφέρει επαγγελματικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης με την κατάρτιση συμβούλων με στόχο την ανάπτυξη ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τη φροντίδα και τον έλεγχο της φυματίωσης υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO).


Περιγραφή

Ο Δρ. Μιχάλης Βωνιάτης θα επικεντρωθεί στο θέμα της εξάπλωσης του κοροναϊού, μετά και το συναγερμό που έχει σημάνει διεθνώς. O διακεκριμένος Κύπριος Επιδημιολόγος, θα απαντήσει στα ερωτήματα: Πόσο πρέπει να ανησυχούμε, ποια τα πρώτα συμπτώματα, ποια τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης και ποιο το μεγάλο στοίχημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας;

17:00 - 19:00 TeachMeetCY
Περιγραφή
Michalis Voniatis

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και το Ινστιτούτο Κύπρου διοργανώνουν την 1η συνάντηση “TeachMeetCY”. Οι συναντήσεις “TeachMeet”, αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για την επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών. Σε αυτές τις συναντήσεις οι οποίες ξεκίνησαν από τη Σκωτία και διοργανώνονται σε διάφορες χώρες, μάχιμοι εκπαιδευτικοί παρουσιάζουν αποτελεσματικές διδακτικές πρακτικές με σύντομες εισηγήσεις (διάρκειας δύο μέχρι επτά λεπτών). Η συμμετοχή σε αυτές τις συναντήσεις είναι ελεύθερη, τόσο για όσους θέλουν να παρουσιάσουν, όσο και για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν.


Πληροφορίες

Το θέμα της συνάντησης είναι «Η αξιοποίηση του Project για τη μάθηση: οργάνωση, υλοποίηση, αξιολόγηση, μαθησιακά οφέλη». Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους για τη διδακτική προσέγγιση «Μάθηση μέσω Project». Η ανταλλαγή εμπειριών θα βοηθήσει τους/τις εκπαιδευτικούς να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο αποτελεί και στοιχείο του νέου συστήματος αξιολόγησης του μαθητή. Στη συνάντηση μπορούν να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων.

 

 

Σάββατο, 4 Απριλίου

09:30 - 11:30 Παγκύπριος Διαγωνισμός Δημοσιογραφικού Άρθρου στα Μαθηματικά
Βιογραφικό
The Cyprus Mathematical Society

Η Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία (ΚΥ.Μ.Ε) ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό την προαγωγή της Μαθηματικής Παιδείας και Επιστήμης. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που διαχειρίζεται και αναπτύσσεται από την εθελοντική εργασία των μελών της. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Μαθηματικής Εταιρείας (EMS) και ιδρυτικό μέλος της Μαθηματικής Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (MASSEE). Στο πλαίσιο του σκοπού της, η ΚΥΜΕ διοργανώνει μαθητικούς διαγωνισμούς Μαθηματικών και προετοιμάζει τις Εθνικές Ομάδες της Κύπρου για συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς (Βαλκανικές Μαθηματικές Ολυμπιάδες και Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες), όλων των επιπέδων.


Περιγραφή

Η Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία (ΚΥ.Μ.Ε.) διοργανώνει διαγωνισμό συγγραφής δημοσιογραφικού άρθρου φιλοσοφικού προβληματισμού και έκφρασης ιδεών με θέμα: «Ο ρόλος των Μαθηματικών στην Ιατρική». Ο Διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Το άρθρο θα είναι διερευνητικού/ αποδεικτικού τύπου και αναμένεται από τους μετέχοντες στο διαγωνισμό να αναφερθούν στο ρόλο των Μαθηματικών στην Ιατρική και να παρουσιάσουν τεκμηριωμένες τοποθετήσεις για αυτό το σκοπό. Στο Διαγωνισμό δικαιούνται να συμμετέχουν μαθητές Γυμνασιακού και Λυκειακού Κύκλου της Μέσης Εκπαίδευσης των Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων της Κύπρου.

12:30 - 16:00 FameLab Cyprus 2020
Πληροφορίες
FameLab Cyprus

Το FameLab Cyprus 2020 διοργανώνεται για δέκατη συνεχή χρονιά από το British Council και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (RIF), το οποίο είναι κύριος χορηγός της εκδήλωσης σε συνεργασία με την SciCo Cyprus. Από το 2011, ο διαγωνισμός προσφέρει ευκαιρίες σε πολλούς νέους και ταλαντούχους επιστήμονες. Το FameLab παρέχει επίσης ευκαιρίες συνεργασίας και δικτύωσης με άλλους επιστήμονες στην Ευρώπη και την Κύπρο, καθώς και ευκαιρίες συμμετοχής σε εκδηλώσεις του British Council στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να είναι άτομα άνω των 18 ετών που εργάζονται, σπουδάζουν ή είναι απόφοιτοι σε τομείς όπως η τεχνολογία, η μηχανική, η ιατρική, η βιολογία, η χημεία, η φυσική, τα μαθηματικά κλπ.

Ο ημιτελικός γύρος του FameLab θα διεξαχθεί το Σάββατο, 4 Απριλίου 2020, κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του sCYence Fair του Ινστιτούτου Κύπρου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεσή τους τρία λεπτά για να παρουσιάσουν με απλό τρόπο στο ευρύ κοινό, ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής τους. Η κριτική επιτροπή θα επιλέξει τους δέκα φιναλίστ που θα πάνε στον μεγάλο τελικό. Οι δέκα φιναλίστ, θα παρακολουθήσουν ένα δωρεάν διήμερο Masterclass από ειδικούς της SciCo, οι οποίοι θα τους προετοιμάσουν για τον τελικό. Όλα τα στάδια του FameLab θα είναι ανοιχτά για το κοινό που επιθυμεί να παρακολουθήσει.

Ο μεγάλος τελικός θα διεξαχθεί την Τετάρτη, 13 Μαΐου 2020, στις εγκαταστάσεις του ΡΙΚ. Στον νικητή του τελικού θα απονεμηθεί το χρηματικό έπαθλο των 1000 ευρώ, ενώ θα του δοθεί η ευκαιρία να ταξιδέψει στο Φεστιβάλ Επιστήμης Cheltenham στη Βρετανία τον Ιούνιο, με όλα τα έξοδα πληρωμένα, για να ανταγωνιστεί με τους υπόλοιπους νικητές των άλλων χωρών στο Διεθνές FameLab 2020. Στους δύο επιλαχόντες του τελικού στην Κύπρο, θα απονεμηθούν χρηματικά έπαθλα 500 ευρώ και 250 ευρώ αντίστοιχα.

Το FameLab© αποτελεί σήμα κατατεθέν του Cheltenham Festival, ενός από τους γνωστότερους πολιτιστικούς οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, που διοργανώνει τέσσερα από τα κορυφαία Φεστιβάλ της χώρας στους τομείς της Jazz, της Λογοτεχνίας, της Μουσικής και των Επιστημών. Δημιουργήθηκε το 2005 στο πλαίσιο του Cheltenham Science Festival, ενώ μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που σημείωσε ο διαγωνισμός στη Βρετανία, σε συνεργασία με το British Council άρχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο, πρώτα πιλοτικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη, την Ασία, την Ωκεανία, την Αφρική και την Αμερική. Αυτή τη στιγμή ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες.

10:00 - 12:00 "StarLab" Κινητό Πλανητάριο
Πληροφορίες
StarLab Nicosia

Στο πλαίσιο του Scyence Fair 2020, γονείς και μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν προσομοίωση του έναστρου ουρανού, μέσω του κινητού πλανητάριου “Starlab”, του Αστεροσχολείου Λευκωσίας, και να περιηγηθούν σε μακρινούς αστερισμούς, στο Γαλαξία και στο Ηλιακό μας σύστημα. To «Αστεροσχολείο» είναι κινητή μονάδα, εγκεκριμμένη από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.


Πρόγραμμα

Παρασκευή 3 Απριλίου

1η παρουσίαση: 10:00 -10:30
2η παρουσίαση: 10:30 - 11:00
3η παρουσίαση: 11:00 - 11:30
4η παρουσίαση: 11:30 - 12:00

Σάββατο 4 Απριλίου

1η παρουσίαση: 10:00 - 10:30
2η παρουσίαση: 10:30 - 11:00
3η παρουσίαση: 11:00 - 11:30
4η παρουσίαση: 11:30 - 12:00

14:00 - 14:45 Vikexploratorium Science & Technology
Βιογραφικό
Viken Tavitian Ο Viken Tavitian είναι φυσικός, ερευνητής, εφευρέτης, κάτοχος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, συγγραφέας, κωμικός και ψυχαγωγός στην θεματική της φυσικής, δάσκαλος, διευθύνει προγράμματα σε πολυεπιστημονικά πεδία επιστημονικής και μηχανικής και είναι ο δημιουργός και εκτελεστής των Vikexploratorium Science & Technology και Vikomedy Shows.
Περιγραφή

Το Vikexploratorium Science and Technology είναι ένα εξαιρετικά εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Πρόκειται για μια παιδική ιδέα του γιού του, Viken Jr., που βασιζόταν στην περιέργειά του στις επιστήμες και την εμμονή του με το φαντασμαγορικό Mythbusters Discovery Show, με σκοπό να αναπτύξει περαιτέρω το μυαλό του. Ο Viken δημιούργησε και ανέπτυξε χιλιάδες εκπαιδευτικά και εξαιρετικά διασκεδαστικά πειράματα και τεχνολογικές εφαρμογές στις φυσικές επιστήμες που είναι καθαρά πρακτικές και βιωματικές. Αυτή είναι μια μοναδική παράσταση που συνδυάζει ψυχαγωγία και εκπαίδευση μαζί. Η παράσταση γίνεται με τη χρήση σκουπιδιών ή άλλων ανεπιθύμητων υλικών της καθημερινής ζωής, τα οποία βρίσκουν χρήση και μετατρέπονται σε επιστημονικά πειράματα.

Το Vikexploratorium Science and Technology προσεγγίζει πρακτικά πολύπλοκα φαινόμενα της επιστήμης, τα οποία αποκαλύπτονται με διασκεδαστικό τρόπο μέσα από απλά πειράματα. Πολλοί νόμοι της φυσικής δεν είναι τόσο προσιτοί στους νέους νους όταν εισάγονται για πρώτη φορά. Ωστόσο, όταν βλέπουν με τα μάτια τους τα επιστημονικά φαινόμενα, τους αφήνει μεγάλη εντύπωση και μπορούν να τα θυμούνται για το υπόλοιπο της ζωής τους. Η παράσταση σχετίζεται κυρίως με τα φαινόμενα φυσικής επιστήμης. Στόχος των πρακτικών πειραμάτων είναι να μεταδοθεί η ιδέα ότι η επιστήμη είναι γύρω μας και ότι δεν υπάρχει τίποτα που πρέπει να μας φοβίζει σχετικά με αυτήν. Το show αυτό είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και είναι κατάλληλο για τα Δημοτικά και Δευτεροβάθμια Τμήματα των Σχολείων της Κύπρου.

Το show διαρκεί συνολικά 60-75 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται 15-25 πειράματα σε πλήρη αλληλεπίδραση με τους μαθητές. Ο αριθμός των πειραμάτων ποικίλλει λόγω της περιέργειας των μαθητών και του χρόνου που απαιτείται για την απάντηση στις ερωτήσεις τους. Κανένα από τα πειράματα δεν είναι επικίνδυνο στην εκτέλεση. Αρκετές εκατοντάδες παρουσιάσεις έχουν εκτελεστεί σε όλη την Κύπρο, στα πανεπιστήμια και σε άλλες πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης.

16:00 - 16:45 Τα Σχολεία και η Μάθηση του Μέλλοντος
Βιογραφικό
Gregory Makridis

Ο Καθηγητής Γρηγόρης Α. Μακρίδης είναι Μαθηματικός και κατέχει διδακτορικό δίπλωμα. Είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας, Πρόεδρος του Ιδρύματος THALES, Πρόεδρος του European Association of ERASMUS Coordinators Πρόεδρος, και Πρόεδρος του European Association of Career Guidance.


Περιγραφή

Τα εκπαιδευτικά συστήματα που εφαρμόζονται στις περισσότερες χώρες σήμερα βρίσκονται στο στάδιο Εκπαίδευση 2.0 (Education 2.0) ενώ πολύ λίγες χώρες προχωρούν για μεταρρυθμίσεις που χαρακτηρίζονται με παραμέτρους του σταδίου Εκπαίδευση 3.0. Στην παρουσίαση αυτή θα συζητηθούν τα χαρακτηριστικά της εξέλιξης της εκπαίδευσης από το στάδιο 1.0 μέχρι το στάδιο 4.0 με προοπτική της εξέλιξη των σχολείων και της μάθησης του μέλλοντος. Θα γίνει επίσης αναφορά σε δράσεις μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που σχετίζονται με τη εξέλιξη της Εκπαίδευσης.


Join us and be Inspired!